Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bude hůř než za Husáka. Proč?

31. 12. 2012
 8 790
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Doufal jsem, že někdo z diskutujících navrhne alespoň jeden jediný ukazatel, podle kterého šel komunistický režim od horšího k ještě horšímu, ale nanašel se.

Tak tedy alespoń nějaké měřítko, podle kterého se v našem současném režimu situace zlepšuje. Takové jsem dokázal najít jedno - zneužívání policie. V době prezidenta Havla, kancláře Schwarzenberga, premiéra Zemana a ministra vnitra Grosse nejen, že nepřicházelo v úvahu vyšetřování mocných, ale policie zastrašovala odpůrce vlády a prezidenta (včetně nepohodlných poslanců). To je dnes nemyslitelné.

Takže musíme konstatovat, že chápu mravní rozhořčení čtenářů (taky si nemyslím, že by za komunistů bylo lépe), ale dynamika obou režimů je jednoznačná.

A ještě poznámka ke korupci. Není to tak, že za komunistického režimu by se málo kradlo a korumpovalo. Režim byl ale nastaven tak, že korupce vedla ke zlepšování poměrů, nikoliv ke zhoršování. Obávám se, že dnešní režim ji takto využívat neumí.

Co se týče té tragické záležitosti s Pavlem Wonkou, sledoval jsem to tehdy docela zblízka, a myslím, že z hlediska režimu šlo spíš o nehodu a projev neschopnosti nižších úředníků zvládnout situaci. Nikoliv o cílenou vraždu oponenta.

Nahlásit

-
0
+

Češi nemají snahu využívat zpětných vazeb jim daných k ovlivňování politiky, Bohužel, podléhají tomu i vzdělaní lidé. U nich dominuje nihilismus. U dělnických profesí logika jejich rozhodování je stejná jako ohledně toho, zdali budou fandit Spartě či Slávii.
A česká schizofrenie je nadávat na erár, ze kterého tyjí, že nedává z kapes druhých ješě víc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, prožil jsem za komančů půlku života a skutečně represe se uvolňovaly a barterová ekonomika bujela a byla tolerována. NIcméně, pamatuji také otřískané baráky, provizorní opravy, které byly na mnoho... tedy napořád, špinavé řeky, ve kterých nežili ani mikrobi - zkrátka a dobře marasmus.
Nejsem si jistý, zdali by se komunismus ekonomicky zhroutil za pár kvartálů, spíš by stále víc ekonomiky přešlo v šedou zónu.
ten trend k jistému zlepšování jsem viděl v osmdesátých letech.A bylo too tom, že se lidé zase po letech začali starat sami o sebe (včetně užitečných mezilidských vazeb) a pochopili, že hubou barák neopravíš.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím. Zdá se, že tenhle postoj vyjadřuje víc autorovy osobní pocity a dojmy, než-li pořádnou analýzu.

Nahlásit

-
0
+

Jednoduše řečeno mizerný článek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý článek, ale posuzovat bolševický systém s dnešním je vždy velmi složité. Pokud jsou však přesné základy, je to možné. Ale základy tohoto textu nejsou pevné, první chyba je již v tvrzení "... Političtí vězni nebyli propuštěni, ale už se nezavírali další lidé. Zacházení s disidenty nebylo horší, než jak se dnes zachází s lidmi, kteří jsou označeni za nacionalisty a extrémisty. ..."
Dne 26 dubna 1988 umřel ve vězení politický vězeň Pavel Wonka.
Doby to byla hnusná, vizhttp://aktualne.centrum.cz/ domaci/fotogalerie/2012/12/19/ petr-placak-stb-soud/
Na podobných nepřesnostech stojí bohužel celý text.
Komunistický režim se nezlepšoval, naopak se hroutil sám do sebe, ztratil dynamiku, např. nedostatek toaletního papíru řešil ÚV KSČ několik měsíců. Systém by se složil za několik kvartálů sám, pro neschopnost řídit vše a zajistit základní služby, nebo pro ekologické problémy, které by byly rozbuškou lidové nespokojenosti.
Komunisti zdánlivě nekradli tolik, protože se domnívali, že jejich pozice je neohrožená a pevná a tudíž využívali systému "po kapkách". V komunismu se ztratilo chybnými rozhodnutími, ve výpomoci spřáteleným zemím atd. víc, nežse dnes rozkrade.
Další zásadní nepřesnost je v odstavci popisující neexistenci loajálních skupin dnešního režimu. Skupin, které žijí ze stávajících poměrů je velmi mnoho, až velmi mnoho, např. jmenovaní filmaři patří nikoliv k odpůrcům, ale k podporovatelům tohoto režimu.
Mnohé skupiny jsou nespokojené, protože by chtěly utrhnout víc ze státního rozpočtu, nikoliv, že by přerozdělování chtěly snížit. Nebo někdo viděl nějakou skupinu, které by říkala - nechceme státní dotace?
Přes řadu zajímavých postřehů a tvrzení, je však článek nepřesný a manipulativní a generuje chybné závěry.
Za prvé, díky mohutnému přerozdělování je víc těch, jejich příjem stojí na státním přerozdělování nebo vybojované výhodě zabudované do legislativy, než těch co nejsou příjemci nějaké dotace. Takže i přes všechno nadávání po hospodách, je víc těch co nemají chuť tento systém bořit, než těch co tu chuť mají.
Za druhé, demokracie má zpětné vazby - media, občanské iniciativy, a hlavně strach politiků, že nebudou znovu zvoleni, a to v střednědobém horizontu vede ke zlepšování situace. Je to takový "malý pokrok, v mezích zákona". Například korupci a mnohým jejím protagonistům se již dostalo veřejného odsudku, někdo je i ve vyšetřovací vazbě či si chystá kartáček na zuby.
Autor, bezesporu kvalitní pozorovatel současnosti, by se měl spíše soustředit na hledání mechanismů, kterými by došlo k nápravě neřesti a jak vzdělat Čechy v sebevědomé a chytré voliče.

Nahlásit

-
0
+