Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nad tabákem svítá?

19. 6. 2012
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tak upřímně, pokud se hodláte paraglidingu věnovat 30 let, pak máte docela slušnou šanci, že ty hřebíky v páteři mít budete. Třeba při base-jumpingu umírá spousta lidí (řekl bych, že pokud to děláte trošku aktivněji, tak 30 let této činnosti prakticky nemáte šanci přežít). Zakázat? A proč? Podívejte se na vimeo, to co dělají, je naprosto neuvěřitelné...a vy byste to zakazoval....vám fakt nedělá problém lézt ostatním do života - jenom kvůli tomu, že ho nehodlají žít tak, jak vy byste si představoval.

Ale ohledně toho závazku - on určitě není problém se od té smlouvy zase odpojit. Kdyby - hypoteticky - se ČR zavázala, že tady třeba bude v rámci eugeniky sterilizovat nějaké skupiny obyvatel (jak bylo v docela v módě na začátku 20.století), také byste říkal, že to je třeba ctít? Nebo byste naopak říkal, že bychom se takového závazku raději měli zbavit? Pokud to druhé, pak jste poněkud nekonzistentní....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Promiňte, ale zde "téměř" lžete. Jsem nekuřák a nedobrovolného pasivního kouření jsem se prakticky neúčastnil od vojny, takže nějakých 14 let. Ovšem, samozřejmě dobrovolného ano, když jsem chtěl jít do kuřáckého prostředí, tak ano. Ale to je snad normální, nikdo mne tam nenutil, vždy jsem se mohl vyhnout. Bohužel Váš latentní fašismus (proč by se měl proboha zakazovat paragliding, i kdyby byla 50% úmrtnost, pokud by tento fakt byl účastníkům znám?) a vašich spoluvěřících nás přivádí do pekla nové a horší totality.
Máme asi nejlepší zákon o kouření na veřejných prostranstvích, kdy jsou dané jasné podmínky a každý se může rozhodnout sám za sebe, ale Vám to není dost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V článku Zákaz kouření chrání svobodu jsem se snažil poukázat na to, že nemůžeme upřednostňovat svobodu (resp. závislost) menšiny kouřit před svobodou ostatních nebýt vystaven účinkům kouření. Vy celou věc vidíte jinak, takže se zřejmě neshodneme.

Na následky kouření neumírá 5 %, ale spíš 50 % kuřáků (a zdravotně je poškozen každý). Při takové úmrtnosti by se paragliding zřejmě opravdu zakázal :-) Pasivní kuřák však není žádný "tandemový pasažér". Věřte, že nemusím každý den "tandemově" ;skákat, ale pasivnímu kouření se nemohu vyhnout - a to považuji za bezohledné.

Do úst jsem Vám nic nevložil, poslední věta byla hypotetická. Pouze zdůrazňuji, že pokud se k něčemu Česká republika zaváže, je třeba to ctít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha..tak to si asi špatně pamatuju, ale pokud vím, tak jsme se v diskuzi dobrali k tomu, že určitě nějaká práva porušuje, jenom jaksi nevíme jaká...

Srovnání s paraglidingem nepokulhává: paragliding by naprosto v klidu splnil kritéria pro navýkové látky (že vy jste je neviděl a netušíte, že to s fyzickou návykovostí nemá nic společného a naopak se týká společenských dopadů konzumace?), a nebezpečnost je na podobné úrovni, neumírá na to moc lidí, protože se tomu moc lidí nevěnuje. A paragliding škodí i "pasivním letcům - tendemovým pasažérům", pár zranění už tu bylo - a nebezpečnost bude na zhruba stejné úrovni jako aktivní vs. pasivní kouření. Takže když se deset lidí hodlá věnovat "nebezpečné činnosti" a 5% z nich umře, tak je to OK, pokud se 100.000 lidí hodlá této činnosti věnovat a 5% z nich umře, tak to OK není? Proč? Prostě se tomu lidi chtějí věnovat a akceptují to riziko. Proč NERESPEKTUJETE tuto jejich volbu? Proč jim chcete vnutit jiný způsob života?

A prosím, "my" o to usilovat nechceme, nedávejte mi (a spoustě lidí v ČR) slova do úst :) Mimochodem, jak se díváte na nedávný Obamův krok, kdy se rozhodl přestat deportovat lidi, kteří se pomalu v US narodili ale trochu nelegálně? Chápu správně, že byste ho za to kritizoval - protože kdyby "oni" nechtěli ty imigranty vyhazovat, tak ten zákon neměli schvalovat, takže v tom mají pokračovat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

kouření škodí zdraví.....zdraví škodí ty hnusný smradlavý mlhy od podzimu do jara,zdraví škodí potraviny z Polska,zdraví škodí pouštět si zprávy a nucené sledování reklam,zdraví škodí jahody v lednu,salámy s tajuplným obsahem no a nakonec chemtrails - to se sype na všechny bez rozdílu věku,národnosti a země...a pořád se mlží,že to nic není
Jdu si zapálit,kouření cigaret mi svým způsobem eliminuje fujtajbly ze vzduchu v plicích (každou chvíli u nás hoří nějaká skládka)
Nemohli bychom řešit něco zásadního?

Nahlásit

-
0
+

V tomto článku jsem si nedal za cíl uvádět důvody potřebnosti regulace tabáku - o řadě z nich jsem přímo s Vámi diskutoval pod jinými články. To platí i o argumentu respektu k právům a svobodám ostatních.

Srovnání s paraglidem poněkud pokulhává: paraglide totiž není droga, která je jednou z nejčastějších příčin úmrtí u nás a škodí jak aktivním, tak i pasivním uživatelům.

Pokud bychom nechtěli usilovat o kontrolu tabáku a ctít závazky z úmluvy plynoucí, neměli jsme ji ratifikovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Shrnuto: Česká republika konečně přijala opatření X; X již přijali všichni okolo, přesto se k tomu ČR dlouho neměla a vypadá to, že i nadále hodlá to X splňovat jen formálně a v naprosto minimální míře.

Teď je jen otázka, co dosadíme za X. X=ochrana lidských práv, X=socialismus, X=rasová diskriminace, X=pozitivní rasová diskriminace, X=trestání korupce, X=jít na ruku některým lobbistickým skupinám, X=zákaz tabáku

To všechno velké množství respektovaných států kolem nás dělalo nebo dělá. Opravdu bylo načase přijmout všechny tyto věci? Asi ne - některé ano, některé ne. Kam patří zákaz tabáku? Nestálo by za to se nad tím nejdřív zamyslet?

Nemám rád články "ad autoritatem". A "ad autoritatem" je v zásadě jediný argument, který máte. Něco ve stylu "a stejně vám to zakážeme". Připadá mi to strašně smutné - na jedné straně, že ve spoustě lidí existuje taková nenávist a naprosté nerespektování svobody a práv těch ostatní, na druhé straně, že je taková doba, že stačí hodně řvát (děti!!! bezpečnost!!!! zdraví!!!!) a projde jim všechno.

Lítám na paraglidu; jako sport to je drobet nebezpečné, návykové (jak jistě víte, kritérium návykovosti dnes nemá s biochemií nic společného) a občas se při tom zraní i "třetí" osoba (i když je celkem oprávněné se ptát, zda např. pasažér na tandemu je "třetí", stejně jako zákazník v kuřácké hospodě). Rád bych se zeptal, kdy začnete prosazovat, aby ČR tyto a podobné sporty zakázala, aby dělala informační a preventivní kampaně týkající se extrémních sportů a podobně. Nesmíme přece být poslední - co takhle být jednou první?

Nahlásit

-
0
+
2/2