Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jeden obrázek řekne za tisíc Švorcových. Cesta do hlubin komunistovy duše

26. 10. 2012
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tohle už je obehraná písnička.Prostě všechno + má i své -
Přes 20 let komunisté nevládli a jak to tady vypadá? A neříkejte mi něco o demokracii,protože ta už tu dávno není. S EU na věčné časy a nikdy jinak....
Sakra,to mi něco připomíná...

Nahlásit

-
0
+

Jo, jo propaganda jak za komunistů. Je to demagogie, protože neříká celou pravdu. Např. pro mne život v socialismu byl absolutně nesnesitelný, ale znám mnoho lidí, kteří byli absolutně spokojení. Je pravda, že ještě pár let a celý domovní fond by za socialismu lidem spadl na hlavu, ale je také pravda, že činže byly více než symbolické. Za socialismu měli lidé jistoty, které nyní nejsou. Havel nám v roce 1989 sliboval, že si to dobré ze socialismu zachováme a že nebude nezaměstnanost. Nestalo se. O bezdomovcích se vůbec nemluvilo.Tak bych mohl pokračovat. Ale chci říci něco důležitého pro dnešní dobu. Měli bychom žít v pravdě a klást důraz na morálku. To platí hlavně pro politiky, média a novináře. Jinak se nic nezlepší a bude vše jen horší. Nebát se a nekrást!

Nahlásit

-
0
+

Trefné :) Bohužel jak článek popisuje, komunistické voliče argumenty přesvědčit nelze.

Ideální by bylo rozdělit stát na dvě části - komunisty a socialisty do jedné části obehnané ostnatým drátem, s národními podniky, plánovaným hospodářstvím, jednou všemocnou stranou v jejíž pravomoci je rozhodovat kdo kam pojede, co může kdo studovat, co kdo smí říci a kde kdo bude pracovat. Prostě takový druhý "ostrov svobody" ala Kuba nebo KLDR. Myslím že paměť by se jim rychle vrátila.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak se to vůbec odvažujete srovnávat?
Za komunistů jsem dokázal udělat dřep a největší starost byla, aby mě nechytla učitelka při kouření.
A teď? Darmo mluvit... Samá starost, třeba: mám nakupovat zlato nebo akcie nebo další nemovitost?Nebo se vystěhovat někam daleko?

Nahlásit

-
0
+

Promiňte, ale v socialistickém táboře míru zvaném ČSSR byly sociální jistoty, že za nic moc odvedenou práci dostanu ještě víc nic moc mzdu. Chránily nás armády po zuby ozbrojených vojáků, estébáků, esembáků, lidových milicionářů a člověk se tak cítil bezpečně. Já vím, lidi dnes nemají jiné měřítko než buřta. Tenkrát bylo buřtů, a jak lacino! A zdravo bylo - čistej vzduch, voda v řece ke koupání, a ty s...ě podnikatelský, co jsou dneska v milionovejch vilách, tak tenkrát byli rádi za bytový výměr 2+1

Nahlásit

-
0
+

Cenzura? Pravda boli? Tak pak pocitejte, ze pokud to takto vidite, tak se to tady nikdy nezlepsi. A misto komunistu tady bude pseudo komunismus pod vedenim komunistu ve spojeni s pseudo pravicovimi stranami ODS, TOP09, CSSD, atd. Neboli skryty komunismus. Udrzovani koryta a moci.

Nahlásit

-
0
+

Kdyz uz nekdo vydava web, jako http://www.zakomunistu.cz/, tak by laskave mel uvest vse a srovnavat i ceny bydleni, nemovitosti, najmu, ceny energii, cenu vodneho, atd. Taklhle je to umyslne zavadejici a nikdo tomu neveri... Je to propaganda jak za komunistu... Sorry, ale je to tak. Pravda je vice! Nejvetsi polozku tvori bydleni. To ze nemovitosti zdrazili vice nez 10 x nebo 20 x. A zamerne zamlcovani nikomu nepomuze. Muzete si dat ruzove bryle a ve smyslu budovani lepsich zitrku s klapkami na ocich pokracovat ve lhani a petiletkach jak komunisti a budovat svoji RVHP v evrope. Je to hyperinflace. Pokud uz uvadim nejaky takovy web, je nutne uvadet veskere polozky nakupniho kose. Jste hloupi a prizemni, stejne Vam to takto nikdo neuveri. Lidi nejsou blbi a lhani nepomuze. Melo by byt eveneno vse, at si lidi laskave vyberou, co chteji. Urcite ne soucasny system a urcite ne minuly komunistycky. Lidi chcou lepsi veci. Ale Vy jim nedavate volbu zamernym zamlcovanim faktu. Mate za sebou asi lidi ze stran, ktere jsou ve vlade a jdete jim na ruku. Jinak by jste takovy blud nevyprodukovali. Jsou lepsi veci nez dve volby a mirnejsi zlo. Jdete uz nekam slusne receno. Laskave uvadejte veci v uplne forme. At jsou tam jak pozitiva, tak negativa. Pravda je jen jedna. To ostatni je bordel.

Nahlásit

-
0
+

1) Banány se vytahují především díky voličům KSČM a někdy i ČSSD, kteří dále než k nejbližšímu žvanci nedohlédnou, a debatu o morálních aspektech komunismu, tak krásně shrnutých v mottu "komunismus je bití", by nezvládli. Banány jsou přesně tím pokusem dostat se k srdci komunistickým voličům, k čemuž autor vybízí.
2) "Makal jsem..." toto je největší lež v hlavách celé společnosti. Na kole totiž můžete makat, jak chcete, a nikdo Vám za to nic nedá, ani si Vás nebude vážit. Podstata žádné práce není ve fyzické námaze. Koneckonců ani v duševní - za luštění Sudoku Vám také nikdo nic nedá. Podstatou je přínos pro ostatní, užitečnost, přidaná hodnota. Nejenže se za komunistů nikdo nepřetrhl (=nemakal), ale přidaná hodnota byla často navzdory odvedené dřině nulová. A když už byla, komunisté ji ukradli (např. v případě učitelů), aby si mohli "vážit" horníků, nebo aby ji rovnou zadarmo vyvezli na východ (jinak se směnný kurz 1:10 k bezcenným rublům nazvat nedá).
3) Náklady na bydlení nebo lékařskou péči rozhodně nebyly nižší - v dnešní kvalitě je komunisté poskytovat neuměli, protože neměli volně směnitelnou měnu. (Také je nesmysl poměřovat cenu rohlíku, který byl čerstvý maximálně 6krát týdně, v jednom obchodě na jedno sídliště, kde bylo otevřeno 55 hodin týdně, s dnešním stavem.)
4) Nejjednodušším argumentem, který znám, jsou otevřené hranice - co to bylo za ráj na zemi, kde musely ostnaté dráty a kulomety hlídat lidi, aby odtam neutekli? A jak velké peklo to muselo být, když někdo vyměnil svůj majetek, své přátele, své kořeny i svůj domov za titěrnou šanci dostat se ven a žít?

Nahlásit

-
0
+