Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dluhy jsou špatné. Ale jen odsud posud

16. 1. 2012
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nektere banky pristup k ECB nemaji (ted si presne podminky nepamatuji, ale jsou to tusim banky co nemaji licenci v evrope, jenom pobocky), ale stejne potrebuji EURo likviditu.

Take, kazdy regulator urcuje svym bankam "liquidity buffer"(LB) , neboli kolik musi drzet v likvidnich vecech.To take ovlivnuje co banky drzi, i kdyz to nemusi stanovit regulator (nekteri to stanovuji, nekteri ne), v podstate vzdy budou existovat interni smernice do ceho a kolik muzete pro LB drzet, a ty se vetsinou nemeni moc rychle. A tak to muze skoncit, ze mate cast v kratkodobych dluhopisech i kdyz deposity u centralni banky by byly lepsi (duvod drzet to v kratkodobych dluhopisech muze byt napr. ze centralni banka muze omezit kolik si u ni muzete ulozit - i kdyz zrovna ted u ECB je to nepravdepodobne)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takhle jsem tomu taky rozuměl. Banky jsou ochotny platit malý záporný úrok, protože náklady na administrativu spojenou s jinou strategií by byly vyšší.

Ale pořád úplně nechápu, v čem je pro banku jednoduššínakoupit ty německé poukázky než si ty peníze uložit u ECB?Jsou nějaké banky, které si eura u ECB uložit nemůžou ?

Nahlásit

-
0
+

Tady nejde o zisk.

Banka Vam, RA, pujci 10 mega na hypoteku. Ale banka 10 mega nema (vetsina bank ma mene depositu nez pujcek. Ceske banky jsou na tom lepe, ale porad to nepokryje), takze si je nekde musi pujcit. To nekde je na mezibankovnim trhu - kde ji ale nikdo na 20 let nepujci. Pujci ji, rekneme, na tri mesice. Takze kazde tri mesice musi pujcku obnovit (termin je ale v podstate irelevantni, dulezite je, ze si banky pro sebe pujciji na kratsi dobu nez na kterou pujcuji ony samy).

Do pred par let to nebyl problem, neb pujcky byly nezajistene. Ted to problem je - potrebujete jistinu.

V podstate jedine "nejistene" ;pujcovani je ted pres ECB. Technicky je to teda jistene pujcovani, ale ECB tise zmenila pozadavky tak, ze jako banka muzete vydat dluhopis ktery se na trzich ani vubec neobjevi, ale ho rovnou "repujete" ECB (pujcite si od ECB, kde vas dluhopis bude zastava - to je teda zajisteni). ECB zaplatite 1% na uroku.

S hotovosti co dostanete muzete udelat nekolik veci. Splatit vase existujici dluhy (delever), pujcit ji nekomu (v coz doufa ECB, zatim marne), ulozit ji u ECB na uzasny urok 0.25% nebo koupit "bezpecny" dluhopis (ktery je, pokud se da dobre repovat, ekvivalentni hotovosti), nebo koupit "nebezpecny&quo t;(Italsky, spanelsky) dluhopis pro vysoky urok (ale riskovat kapitalove ztraty ala Recko).

Dluhopis s delsi splatnosti bude mit vynos vyssi nez 0.25% (nemecky 10ti lety ma v soucasnosti vynos kolem 1.78%), takze to je lepsi nez ulozit penize u ECB (u kratkodobych dluhopisu tomu tak neni, tratite vice, ale nakupuji se z ruznych jinych duvodu - napr. ze vas pozadavky na likviditu potrebuji vice kratkodobych obligaci atd. Navic, kratkodobych dluhopisu je obecne mene nez dlouhodobych, takze pri zvyseni poptavky ceny jdou nahoru celkem rychle).

Proto prave rikam ze urokove miry nejsou dusledkem toho co delaji investori - jsou dusledkem technickych veci ktere delaji banky pro udrzovani sve likvidity. Neni to vubec o zisku/ztrate.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Celkem souhlas, Petr Mach to rozebral o něco důkladněji: http://mach.blog.ihned.cz/?p=06b100_d&article[id]=54409450

Ale stejně nemám nějaké moc uspokojivé vysvětlení, proč se něco takového děje třeba v UK. Je sice teoreticky možné, že se stát stává takovým trezorem a za úschovu peněz v něm se prostě platí, ale až tak se mi tomu věřit nechce. V malé míře tomu klidně uvěřím, ale to by asi nesnížilo úroky až na zápornou sazbu. Tak nevím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kupuje si bond bond za evropské euro. Po rozpadu eura dostane zpátky německé euro, tedy marku. Kurs marky bude takový, že se to vyplatí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taky jsem z toho trošku zmatený, případá mi to jako vznik nové měny "bund" s vlastním kurzem k euru :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejde mi do hlavy jedna věc. Podle článku banka koupí za X euro německý dluhopis, aby ho mohla použít jako záruku pro půjčku ve výši X euro. Z dluhopisu má pak zisk Y euro, kde Y<X.
Proč tedy vůbec německé dluhopisy kupuje, když bez nich by měla X euro jako disponibilní částku?

Nahlásit

-
0
+