Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč vás nezaměstnám

17. 1. 2012
 96 960
39 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jeden můj známý píše v rámci studia práva diplomku, v níž mimo jiné srovnává náš a švédský právní systém. Jeho postřeh je takový: Právní systém ve Švédsku je tak dobrý, že velmi účinně brání tomu, co je u nás běžné - korupcí počínaje a nelegální prací konče. Současně je tam sociální stát, o kterém si můžeme tak leda nechat zdát a vysoké daně. Ochrana zaměstnanců je tam na vysoké úrovni. Švédové však nepíší články tohoto druhu. Proč? Právě proto, že je tam dobrý právní systém, kvalitní kontrolní mechanismy a protože podnikatelé vidí, že jejich peníze odevzdané na daních nekoneční v bezedných kapsách korupčníků.
Proč to píši: Problém není v ochraně zaměstnance a ve vysokých daních. I s nimi to může fungovat. Problém je v celkové situaci společnosti.

Nahlásit
-
11
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Jediný vážný problém, je v tom, že na trhu fungují firmy, které nekale konkurují tím, že nedodržují nastavená pravidla. Vše ostatní jsou překonatelné "překážky". Takže do podnikání se zaměstnanci se dnes pustí jen velmi sebevědomý člověk, který si velmi robustně zajistí veškerá rizika a stejně ho to smete ze strany, ze které to nečekal. Jediný funkční systém je pak ale plánované socialistické hospodářství :-). Liberální koncept neregulovaného trhu, bez daní je zcela zjevně sebedestruktivní již ze samotného principu.

Nahlásit
-
-4
+

Diskuze

V ČR je přímá daň ze zaměstnaneckých příjmů kolem 47%. Možno ověřit ve skoro každé mzové kalkulačce. Neboli čistá mzda 50 tisíc = náklady zaměstnavatele skoro 100 tisíc. Tohle je přímá daň z VAŠICH zaměstnaneckých příjmů, která je z politických důvodu rozkouskována a maskována lživými názvy typu "…na straně zaměstnavatele"

Nahlásit

-
0
+

To je ideální vztah z hlediska selského rozumu, ovšem počítejte s tím, že levice + odbory udělají možné i nemožné, aby jste museli uzavřít klasickou pracovní smlouvu. Pokud nemáte ještě jiné zaměstnavatele, tak už teď riskujete vy i firma...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zamestnat lze. Napriklad podnikatel podnikatele (swarc system). Pak mineny podnikatel nemusi resit tolik naklady. Je mi naprosto jasne,proc nezamestat. No proc taky krmit stat,ktery to vynalozi ve prospech zlodejiny. Sam mam takovou zkusenost,jak se casto do smluv pise daleko nizsi mesicni plat a zbytek je vyplacen tzv.na ruku. Dany subjekt pak s penezmy v obehu disponuje jako s dietama.Kdyz by takove velke vydaje nebyly,myslim si,ze by jen mala cast malych firem tyto nelegalni cinnosti prestala aplikovat. Tyto obrovske vydaje stejne zaplati zahranicni firmy. Ty maji veliky obrat a muzou si samozrejme dovolit platit takto sve zamestnance,potazmo stat. Ja sam bych byl pro zrusit socialni a zdravotni pojisteni. At si kazdy spori sam. Viz. U.S. Nekdo je porad nemocnej,ale jini jsou zase zdravy temer cely rok...O simulantech a problemovych nepracujicich ani nemluve.

Nahlásit

-
0
+

Já mám se svým "zaměstnavatelemquot;poměr takový, že pro něj měsíčně odvedu cca 130 hodin práce (ve firemní kanceláři) na živnostenský list a tím pádem mohu kdykoli ze dne na den odejít a naopak on mi může ze dne na den říct, že mě nepotřebuje. Toto vyhovuje nám oběma - mne to motivuje dělat svou práci dobře a zaměstnavatele to poté motivuje k tomu, aby se mi snažil co nejvíce vyhovět a vytvořit prostředí, ve kterém se mi bude dobře pracovat.
Žádnou ochranu nepotřebuji a nechci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

U větších firem je složitější, ale u malých klidně ze dne na den. Má to výhodu v tom, že dobrého pracovníka si firma váží, tudíž jej i dobře platí a ti horší se zase musí snažit. Neboli kvalifikovaní lidé s dobrou praxí znají svojí cenu. A ti, co by to chtěli flákat, tak mají smůlu. Na jejich místo se tlačí další. Z našeho pohledu se to zdá být drsné, ale ono to dobře funguje a lidé to považují za součást svobody.

Zrovna tak, jako když více jak polovina lidí nechce povinné zdravotní pojištění z dílny pana Obamy a ani silnější stát. Toto považují za ohrožení své svobody, která je jim nadevše. Proti tomu je Evropa silně sociální, což je jistě pro mnohé příjemné, ale drahé a nyní, v době krize, se ukazuje, že na to již není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opravdu lze v USA odejit ze dne na den? Asi je to vazne povahou lidi, tady by to hned slouzilo k vydirani.
Otazka je, zda potom prave z tohoto duvodu neni lepsi v CR soucasny system, kdyz by ten volnejsi byl problem. Vice to odpovida mentalite lidi. Obchazeni je hezka vec, jen je treba si uvedomit, ze ten zamestnanec potom musi mit i logocky vetsi plat, protoze si sam musi nahrazovat jinak povinna statni pojisteni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud by to nastalo v ČR, tak by to byl asi opravdu problém, než by se to usadilo. V USA to funguje a obě strany s tím prostě počítají. Má to více výhod a to pro obě strany.

Současný socialistický systém v EU je kontraproduktivní. Takto soudruzi EU komisaři Ameriku nedohoní .... ;-)

Autor píše, proč nikoho nezaměstná. Tohle v ČR velká část podnikatelů ví, ale chce vydělávat. Tudíž hledá cestičky, jak tu státní hydru obejít. Například švarcsystém, dohody o provedené práce, minimální mzda a ostatní ze zisku (vyjde levněji, než přes mzdy), nebo něco za něco ..... ale tohle vše není PŘÍČINA současného neutěšeného stavu, ale jeho DŮSLEDEK. Divím se, že tahle levicová vláda, co si říká pravicová, na to už dávno nepřišla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fascinuje me, jak podnikatele touzi po moznosti okamziteho odchodu zamestnance. Pokud by to vsak nebylo jen jednostranne, znamenalo by to take to, ze zamestnanec se muze klidne rozhodnout kdykoliv odejit, nejlepe v dobe, kdy se dokoncuje zakazka a za nedodrzeni terminu bude firma platit velke penale. Oprovdu o to podnikatele tak stoji?

Nahlásit

-
1
+

Skvělý článek o tom, jak je zničující socialismus. Popisuje sice situaci v Maďarsku, ale podobnost s ČR vůbec není náhodná. Už jen proto, že obě země mají zkušenost s příslušností k světové socialistické soustavě a nyní patří do rodiny Evropské unie. Připomíná mi to ten dialektický vývoj ve spirále, kdy se od reálného socialismu dostáváme k socialismu "korektně a zeleně politickému". Co k tomu dodávat, když v článku je vše popsáno? Pokud si tohle přeje většina - a obávám se, že ano - není proti tomu obrany.

Nahlásit

-
0
+
2/2