Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: A už to tu máme. Po pasivním kouření přichází pasivní pití koly

11. 9. 2012
 5 466
44 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No, vzhledem k tom, že roční příjem PM je vyšší než HDP ČR, asi to tak docela nebude pravda, co říkáte :)

Osobně nevěřím, že by si některá z "protikuřáckýchquot;oraganizací (povětšonou málo- nebo neziskových) mohl dovolit platit svého aktivistu. Už Vás někdy napadlo, že by to někdo mohl dělat z přesvědčení? Že to někomu fakt vadí? Asi ne, pokud totiž někdo lobbuje za čistý vzduch, musí být fakt dobře placený :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"…toleranci k marihuaně. Tu totiž dosud kouří převážně děti z dobrých rodin."
Prepacte, ale dalej som to uz citat nedokazal. Pan asi nema celkom presne informacie ani len o povode fajcenia marihuany. Od Sumeru cez Cinu a Indiu, od lekarskeho vyuzitia az po rekreacne uzivanie, marihuana nijako nedefinuje spolocenske postavenie. Iba ak v autorovej hlave.

Ale aby som sa dostal k veci, autorom opisany "celkový obecný mechanismus" je prinajlepsom nedomysleny. Stavia totiz aristokraciu na celo kulturneho vyvoja, co je samozrejme nezmysel. Tak ako si nizsie vrstvy osvojuju navyky vyssich vrstiev, rovnako to funguje aj naopak. V podstate som v tomto clanku nenasiel ani jednu hodnovernu informaciu ani inteligentnu myslienku zalozenu na faktoch. Autor clanku sa mi zda uplne rovnaky, ako Lukas Krivosik na Slovensku. A to nie je ziadna lichotka.

Nahlásit

-
0
+

Pan Kindl je spolupracovníkem Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. O neutrálním pohledu tedy nelze mluvit.

Ale v tomhle ohledu bych byl popperovský. Nezáleží na tom, kdo koho platí. Záleží výhradně na argumentech.

Kontakt na organizace, která mají k dispozici takový rozpočet, že s nimi žádná komerční firma nemůže držet krok:
Zastoupení EK v ČR, Jungmannova 24, Praha
Ministerstvo zdravotnictví ČR, Palackého náměstí 4, Praha
Česká koalice proti tabáku, Studničkova 7, Praha

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nezlobte se, ale když pominu fráze, nevidím ve Vašem příspěvku žádný věcný argument, na který by se dalo reagovat. Zatím je tu jen Váš pocit, že není dobré připomínat určité souvislosti.

Zkuste to lépe a věcněji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane Hample,

pokud jde o mou osobu, jsem aktivistou jen v této jedné věci, která mě lidsky trápí. Není mi 16 ani nejsem profesionál - nepíšu názory a protinázory na objednávku, nikdo mi neplatí, nikdo mě neřídí.

Můj článek není nějakým smyšleným příběhem, kterým bych se ideologicky komplexně a s nezdravě vysokou mírou paranoii snažil popsat fungování společnosti, ale snahou argumentačně rozproudit debatu, která povede ke společenské a legislativní změně v jednom konkrétním problému, kde kvůli vlivu tabákové lobby jsou poškozována práva jednotlivců a prodělává i celá společnost. Pakliže s některými argumenty nesouhlasíte, uvítám, když napíšete Váš názor. Termín "pasivní pití koly" ale je v této diskuzi skutečně úplně mimo mísu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane Hample, v komentáři jste nadhodil, že je pan Kindl profesionální aktivista. Jelikož ten to již v několika debatách popřel, zajímalo by mne, jaké pro Vaše tvrzení máte důkazy (je snad i těch téměř 80 % dotázaných, kteří se v různých výzkumech přiklání k zákazu kouření v restauracích, placeno?).

Pak bych Vás chtěl dále poprosit o kontakt na jakoukoli organizaci, která si může dovolit platit aktivisty lobující za nekouření.

Dodnes jsem totiž měl pocit, že patřičným kapitálem a hlavně zájmem o tyto aktivity disponuje tabákový průmysl. Osobně totiž nechápu, v čem je aktivita pana Kindla FINANČNĚ zisková.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já ale nemluvím o kouření v MHD, ale o zápachu silných kuřáků, kteří si své oblečení nejsou schopni denně převléct (tak jako to dělají lidé, kteří se potí a nechtějí další den obtěžovat své okolí spoceným oblečením).

A jak mě obtěžují kouřící lidé postávající od zastávky MHD až k nemocničnímu vchodu? Pokud Vás nic nenapadá, pak Vám gratuluju, mě ovšem čichové buňky ještě (bohužel) nevymřely.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já stále nechápu, kde se vzala ta naivní představa, že vše vyřeší trh.
Proč si myslíte,že v USA Theodor Roosevelt založil „Úřad pro kontrolu potravin a léčiv“ a prezident F. D. Roosevelt výrazně rozšířil jeho regulační moc. Zřejmě proto, že tak báječně fungoval trh.

Nahlásit

-
0
+

To máte tak, pane Kindle. Dnes tady máme dva příběhy vedle sebe. Podle jednoho žije na světě vedle normálních lidí ještě taková zvláštní skupina zombies, kteří z naprosto nepochopitelných iracionálních důvodů zlikvidovali svoje těla a mozky a nyní se pokoušejí zlikvidovat ostatní. Spodní linií tohohle příběhu je vyprávění o pokroku. Cca od roku 1500 sestávalo veškeré obyvatelstvo světa z úplných debilů, dokud jsme nepřišli my – inteligentní vědecké bytosti. Je to příběh jednoduchý. Stačí rozstřílet dostatečný počet shnilých mozků kuřáckých zombíků a budeme zachráněni. Prostě příběh pro 16leté aktivisty.

A pak tu máme příběh složitější. Ten počítá s tím, že jsou lidé různí. Že se dělí do společenských tříd. Že každý hájí své zájmy a své právo žít podle svého.Že mezi skupinami probíhá soupeření. Že věci často probíhají jinak, než si představovali ti, kdo je vyvolali. Že i ti údajní zombies mají svou hrdost a dokážou cítit radost a bolest. Je to příběh, ve kterém je místo pro soucit (vím, že to se profesionálnímu aktivistovi jen obtížně vysvětluje, protože je dlouhodobě cvičen, aby se takových buržoazních předsudků zbavoval).

A teď, který příběh je lepší.Jestli je měřítkem zahrnutí mnoha faktů a schopnost prognózovat další vývoj, pak musíte uznat, že můj příběh funguje lépe. Jestli je cílem vylít na někoho kbelík vody nebo si užít jinou legraci, pak musím naopak já uznat převahu toho Vašeho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,

nejsem Hampl, ale Váš dotaz nechápu. Kouří-li někdo v MHD, je hovado a dotyčná firma (pokud nechcete Vy), by měla reagovat.

Jak Vás obtěžují kuřáci v parku? (Jsem nekuřák.)

Vadí-li v nemocnici, že kuřáci kouří před vchodem, proč tohle vedení nemocnice nezakazuje a nevymáhá?

Vadí-li Vám při zaměstnání, že se setkáváte s kuřáky, je to jistě nepříjemné. Podobně pokud mi vadí, že některým lidem páchne z úst, nebudu studovat stomatologii.

Co tohle všechno má společné se zákony? Jsou-li někteří lidé nevychovaná hovada, zákon to opravdu nezmění. Jsou-li naopak lidé zbabělí dožadovat se toho, co se již teď nesmí (zákaz kouření v MHD), zákon s tím nic nezmění. Ostatně sám říkáte, že někteří lidé v MHD smrdí nejen kouřem, ale i kvůli špatné hygieně. To taky budeme řešit zákonem?

S pozdravem
Roman Petrla

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby to bylo aspoň výborné vyprávění. Ono to není ani výborné, ani vyprávění. Je to prachobyčejný vuvuzeling. Škoda, že se autor jakožto libertarián nezaměřil na to, co by mu mělo jít podle jeho světonázor nejlépe, totiž informování tzv. racionálních účastníků trhu. Možná bychom se pak dozvěděli něco o tom, co někteří vědci zjistili o příčinách obezity, dětských vývojových chorob anebo spojitosti konzumace cukru, umělých sladiv a dalších všem racionálně uvažujícím účastníkům trhu svobodně dostupných aditiv s narůstajícím procentem výskytu Alzheimerovy choroby. Na místo toho demagogický dortík jako od pejska a kočičky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, pane Hample,

dle Vašeho medailonku vidím, že jste vzdělaný člověk, tak trochu elita národa :)

Chtěl bych Vás proto poprosit o radu. Bydlím v Praze, jelikož jsem schopen se zde uživit. Pracuji v nemocnici v centru Prahy a protože jsem příslušníkem spíše "nižší" vrstvy, jezdím MHD, na auto nemám peníze a v centru stejně nejsou parkovací místa. Obvykle si přede/vedle/za mě sedne někdo, kdo pravidelně kouří a neví, co je to automatická pračka. Když vystoupím z tramvaje, musím přejít parčík, kde se pravidelně schází ostatní příslušníci "mé" třídy, obvykle s cigaretou v puse. Celý den pak trávím v nemocnici, kde se sice oficiálně nekouří, avšak pacienti (hlavně ti z té "mojí" vrstvy) za tímto účelem vycházejí před vchod a tam své závislosti vyhoví (všimněte si prosím, že naprosto nekomentuji jejich jednání ve vztahu k jejich zdraví, do toho mi skutečně nic není). Problém je v tom, že svým chováním obtěžují ostatní návštěvníky nemocnice, stejně jako ti v parku. Co je mi však do nich. Já teď řeším svůj problém. Po návratu pacientů na oddělení s nimi však musím pracovat, to je totiž náplň mé práce, věnovat se pacientům. Obtíž je, že pokud mi do obličeje někdo dýchá svým "svěžím" kuřáckým dechem, mám co dělat, abych udržel snídani/oběd/večeři uvnitř svého žaludku. Cesta z práce pak přináší podobná üskalí jako cesta do práce.

Teď se tedy obracím na Vás jako na odborníka na tuto problematiku. Mě je totiž úplně jedno, jestli kouří Franta s IQ 50, nebo Vy s IQ 150, je mi z toho zle úplně stejně (na značce cigaret taky nezáleží). Co mi tedy poradíte?

Mám se stát příslušníkem vyšší vrstvy, pořídít si dobře klimatizované auto a dělat manažera v dobře klimatizované kanceláři? Rovnou říkám, že bych rád, ale asi to nebude hned tak narychlo...

Děkuji za odpověď.

Nahlásit

-
0
+

Tak trochu nesdílím autorův pesimismus. Ale jinak, každému co jeho jest.

Nahlásit

-
0
+

Pan Hampl je výborný vypravěč. Semeleme špekáčky, marihuanu, naftové automobily, nízkoenergetické domy, romské gheto a politiku jednoho dítěte, zahustíme to čtivým příběhem o konspiraci elit proti chudým a máme protinázor na dnešní článek o škodlivosti kouření. Trochu mi v té pohádce uniklo, jakým způsobem mé zdraví poškozuje "pasivní pití koly". Až mi to pan Hampl vysvětlí, asi budu muset rozšířit svůj záběr :-)

Nahlásit

-
0
+
2/2