Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Peníze jako dluh a ještírci z páté dimenze

20. 9. 2011
67 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, tak to je, mohla by půjčovat teoreticky do nekonečna. Ale musela by mít komu.
A lidi a firmy mají relativně omezený apetit v sebezadlužování, zvlášť v dnešní době.

Ale je pravda, že tu je někdo, kdo si v zadlužování žádné meze neklade: stát.

Zejména stát, který má svou vlastní měnu. A pokud ta měna funguje i jako světová rezervní, pak je to pokušení neodolatelné. Už proto, že negativa (inflace, ...) nedopadají bezprostředně a v plné výši na domácí obyvatelstvo (voliče).

Jenže i když firmy si nechtějí půjčovat neomezeně, přeci jen si při úroku čtvrtinovém oproti tržnímu úroku půjčí víc, než by si pujčily za úrok tržní. A tak vznikají investice, které jsou "virtuálně rentabilní" - právě pouze za předpokladu umělě nízkých úroků, ale reálně rentabilní nejsou, protože při tržním úroku by nebyly. A tím vznikají deprese/krize. Ale to už jsme u rakouské teorie hospodářského cyklu...
Každopádně k samotné teorii peněz doporučuji toto: http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemá cenu sledovat senzacechtivá konspirační videa pro neinformované masy. Ani o nich nějak zdlouhavě diskutovat.

Koho seriózně zajímá fungování současného peněžního systému, měl by si přečíst tuto volně stahnutelnou knihu:

http://www.libin st.cz/etexts/rothbard_penize.p df

Ateprve nad něčím takovým má cenu diskutovat.

Nahlásit

-
0
+

Nejsem zastáncem konspiračních teorií, ale přeci jen:
Ano, možná kdyby FED za natištěné peníze kupoval lunaparky, byly by kryté lunaparky. Ale on nakupuje vládní dluh. Nic jiného. A dlouhodobě. Stejně tak i jiné centrální banky. Čili teoreticky by mohly kupovat něco jiného, faktem je, že kupují právě ty dluhopisy. A proto ty peníze jsou kryté státním dluhem. A je irelevantní, že by mohly být kryté něčím jiným. Prostě nejsou.

Zeitgeist zjednodušeně tvrdí, že všechny papírové peníze jsou kryté něčím závazekm, představují něčí závazek. A to je v podstatě pravda. I když z úvah vypustíme hru vlády a CB (QE), tak samotné bankovky (i kdyby si je tisknul rovnou stát bez CB a QE) nejsou kryté ničím jiným, než závazkem vlády. Závazkem, že si za ně něco koupíte, že jimi splatíte dluhy, že jimi zaplatíte daně. Závazek vlády je, že každého násilím donutí tyto peníze přijmout.

V systému částečných rezerv není tvorba peněz nekonečná. Ale tak jako tak se jedná o legalizovaný podvod (půjčuji něco, co nemám). A také o generátor inflace.
Ale souhlasím, že to není celosvětové spiknutí. Prostě se jen všude vládním elitám moc líbí mít monopol na tisk peněz. Možnost skrytě zdaňovat inflací a svádět to na zlé obchodníky, kteří zdražují zboží. Mně by se to líbilo také!

Co je tedy na současném systému špatného? Inflace, tedy skryté zdanění a přerozdělení? Ano. Systém částečných rezerv, protože jde o podvod, který stát dovolil komerčním bankám provozovat? Také ano. Ale asi nejhorší zlo je samotný násilně vynucený monopol, legal tender. Ten fakt, že lidé/trh byli připravení o právo svobodně si vybrat peněžní jednotku, ve které budou spořit a realizovat transakce. Pokud by stát provozoval svou nekrytou papírovou měnu s rostoucí měnovou zásobou, ale vedle toho by toleroval/neomezoval konkurenční měny (ať již kryté drahými kovy, něčím jiným, či třeba ničím), nebyla by činnost státu a CB tak zavrženíhodná. Otázka ale je, jestli by nekrytá inflační měna byla v konkurenci schopna obstát. A asi právě proto stát konkurenci odmítá připustit. Nicméně současná situace je nenormální, nestabilní a neudržitelná. Změna dříve či později přijde. Nyní to vypadá, že možná docela brzo. Ještě před 5ti lety mi to nikdo nevěřil. Ale v roce 1987 také nikdo nevěřil, že za 2 roky padne komunismus.

Nahlásit

-
0
+

Ještě k tomu, že není možné tvořit úvěry do nekonečna: Není to náhodou tak, že když banka vytvoří nové peníze (úvěr), tak tím získá nový vklad z něhož pak může vytvářet zase další úvěry (a to může pokračovat teoreticky do nekonečna)?

Myslím, že tady je to popsané docela dobře: http://www.penaznareforma.sk

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to sice dlouho, co jsem ten film viděl, ale myslím, že druhý díl filmu Peníze jako dluh, toho dost uvádí na pravou míru. Každopádně jste mě stále nepřesvědčil o tom, že to není systém, kde by nemusela neustále růst zásoba peněz (prostředníctvím úvěrů!). Protože proč by se pak centr. bankéři tak strašně báli deflace?

Nahlásit

-
0
+

Omlouvám se za gramatiku, asi bych měl jezdit do ČR častěji, abych nezapoměl rodný jazyk.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Články pana Tůmy beru s rezervou, neboť je to člověk, který v práci nevytváří žádné hodnoty a tím se i formuje jeho pohled na svět, a tento článek není vyjímkou. Sice nevěřím v konspirační teorie, protože vyžadují neskutečnou kontrolu světa.

Peníze jsou opravdu kryté lunaparkem, je to velmi trefné přirovnání a i když jej autor zavrhuje, tak je to jedno z nejlepších přirovnání, jaké jsem zatím četl.

Tento příklad, je špatně:

"Dejm etomu, že v ekonomice je tisíc korun. Na začátku má Pavel tisíc, Petr nulu. Půjčí si od Pavla sto korun Kč za úrok pět procent. Na konci roku vrátí sto korun jistiny. Kde vezme na úrok? Musí nabídnout na trhu zboží nebo služby v hodnotě pěti korun."

Není pravda, že Petr musí nabídnout zboží v hodnotě 5 korun. těch 5 korun se dá získat i bez jakéhokoli zboží, zvýšení produktivity, nabídnutí služby a podobně. Hádejte, jak se dá získat 5 kč? Odpověď je v druhém odstavci pod titulkem Peníze kryté lunaparkem.

Nahlásit

-
0
+
3/3