Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Akciové trhy a řádící páka

30. 8. 2011
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Bůh ví... :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrá kniha o ekonomii je IV díl Tichého Donu od Šolochova.
http://www.hint. cz/fanys/fanys285.htm#101410Takžetehdejší hodnoty byly: puška, náboje, tabák, obilí ....
Jak to bude příště?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, samozřejmě, měl jsem na mysli USA. Tady to asi tak lehce nepůjde.

Souhlasím s rizikovostí "papírových aktiv". Na rozdíl od obilí lze však naštěstí to zlato držet fyzicky, nezabere moc místa a neskazí se :-)
Důsledkem pak je, že se trh papírového a fyzického chová jinak, skoro jako by šlo o dva trhy. Otázka je, jestli se tento rozdíl dál bude zvětšovat a nějak vyvrcholí (úplným oddělením obou trhů či třeba runem na zlaté ETF). To nedovedu odhadnout a načasování už vůbec ne.
Co se týče cen akcií, tak ještě před r2007 bych se P/E klidně řídil (+ nějakou analýzou prostředí, ve kterém se firma pohybuje). Dnes je to horší a i když se akcie mohou jevit jako podhodnocené, nic to neříká o (ne)možnosti jejich dalšího propadu. To samé zlato: může se jevit jako nadhodnocené, jenže v dnešní situaci klidně může být pravdou, že je stále směšně levné - stačí vyhlášení QE3 v září, nebo vyhrocení situace v některé jihoevropské zemi, problémy nějaké větší banky, nebo vlastně cokoli jiného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím to jistě (hypotéku nemám), ale mám pocit, že hodit bance hypotéku i s domem na hlavu a vzít si jinou na jiný dům jde jen v USA. U nás by s tím asi byly problémy.
Papírové zlato nebo papírové obilí jsou stejně riskantní záležitosti jako akcie. Jestliže dojde k nějakým větším turbulencím, tak jsou mi akcie braziské firmy stejně málo platné jako papírové zlato u jihoafrického obchodníka, který zkrachoval a zmizel.
Obchodování na burze je dnes již z větší části pouze ruleta, kde hodnota akcií je založena na víře a ne na znalosti obchodovaných firem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono i u domů, které nejsou koupeny jako investice/spekulace, ale za účelem vlastního bydlení, to má význam.

Je to dobře vidět třeba v Americe. Pokud jdou nemovitosti dolů, tak dost lidí (zejména v rané fázi splácení hypotéky) tu hypoéku splácet přestanou, i když na splátky mají.

Vemte si to opět na příkladu. Koupíte dům za 6M. Začnete splácet hypotéku (celkem vám splátky vyjdou třeba na 12M a první léta splácíte jen úroky, ne jistinu). Máte splaceno prvních 400.000Kč a v tom ceny nemovitostí spadnou a vy si podobný dům hned vedle můžete koupit za 4M. Co uděláte? No hodíte svůj dům bance na hlavu (těch 400k odepíšete) a koupíte si na jinou hypotéku ten dům vedle za 4M.

Jinak ještě k té páce. Takové zvláštní to je u trhu s drahými kovy. Tam se (převážně) pákuje na trhu s "papírovým kovem".
Ten trh se chová jakoby dvojitě. Když cena klesne, dochází k margin callům, odpákováním a dalšímu poklesu ceny, k dalším prodejům. Tedy na tom "papírovém" ;trhu. Na trhu s fyzickým kovem ale k prodejům ani k poklesu poptávky nedochází (možná spíše naopak) - jednak proto, že tam nakupují dlouhodobí investoři a ne tradeři a spekulantí a jednak samozřejmě také kvůli tomu, že fyzický kov je daleko méně likvidní, než ten papírový. Každopádně trh Au/Ag má tuto zajímavou vlastnost, tuto dvojakost. Do určité míry, samozřejmě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za přínosný článek.
U té hypotéky mne páka nenapadla, protože je obvyklé použít hypotéku na vlastní bydlení a tam je mi celkem jedno jestli dům, který jsem koupil za 5 mio, nyní stojí 4 nebo 6 mio, protože ho nemám na prodej a bydlí se mi v něm stále stejně. Něco jiného ovšem je pokud ho budu chtít prodat.

Nahlásit

-
0
+