Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tsunami jako hospodářské požehnání? Bludy!

21. 3. 2011
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Například NDR mělo dle CIA na tehdejší poměry velmi vysoké HDP i v porovnání se západními státy. Trabantů a Warthburgů bylo skutečně vyrobeno mnoho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bastiat přímo v tom příkladu píše, že by si postižený (s rozbitým oknem) místo opravy okna koupil boty, kdyby nemusel opravovat okno. Takže sklenář připravil o výdělek obuvníka.
V makroekonomickém hledisku by k utracení ušetřených peněz došlo, protože pokud by je neutratil přímo jejich majitel, tak by je investoval (půjčil) a utratil by je někdo jiný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bastiat má v zásadě pravdu, ale ekonomie je složitější. V případě, že by nedošlo k rozbití okna, tak by další výdaj nemusel být vůbec učiněn a v důsledku toho by nedošlo k růstu bohatství.V opačném případě rozbití okna, nedojde sice k přírůstku bohatství (jen prostá náhrada rozbitého), ale k uvolnění peněz do ekonomiky ano (peníze skončí v kapse jiného). V případě potřebného (např. hladového) je to žádoucí.

Nahlásit

-
0
+

Problem je v tom, ze HDP se mylne uvadi jako hodnota vytvoreneho zbozi a sluzeb a ono je to de fakto jen ukazatel, kolik penez ekonomikou proteklo. Kdyz si zalozim 2 bankovni ucty a budu si kazdy den mezi nima preposilat miliardu, tak budu mit taky obrovske HDP.

Nahlásit

-
0
+

Úplně stejný princip jako s "úvěrovým růstem". Když si rodina vezme hypotéku a postaví dům, tak super HDP se zvýší o několik milionů.Vzrostl majetek či bohatství této rodiny? Nikoliv. To ještě naopak s připočtení úroků se sníží.
HDP je nicnevypovídající agregátní veličina, která nic neříká o naší "bohatosti" ;.Bohužel jsou ekonomové, kteří HDP berou jako mantru a podle tohoto ukazatele říkají jak se ekonomice daří.

Nahlásit

-
0
+

Bastiat to popsal dříve a lépe. Kdo to nepochopil u Bastiata, tomu ani tento článek nepomůže.

Nahlásit

-
0
+