Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak na hypotéku? Prací a odříkáním

22. 1. 2010
46 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Tak řekl bych, že článek byl asi zamýšlen spíše obecně pro širší masy a předpokládá, že člověk vůbec neví jak na hypotéku. Tedy proto obecné rady typu nebrat 100% hypotéku (= nejít nadoraz), vyzkoušet si splácení dopředu nanečisto, zvýšit svoji pracovní výkonnost,... Jinak 100% hypotéka oproti 90% hypotéce klienta nejspíš nijak zásadně neohrozí zvýšenou měsíční splátkou o pár stovek. Riziko je pro klienta spíše v tom, pokud by banka vyžadovala dozajištění nemovostosti v případě poklesu ceny. V článku se nějak opomnělo na to, že koupený byt je obvykle prázdný a je třeba jej vybavit, obvykle rychle (pokud mladý člověk zrovna založil rodinu těžko může čekat další měsíce či roky a mezitím spát na podlaze a hladovět v prázdné kuchyni...) a vyžaduje to tedy další nemalé finance na vybavení. Rada žít v mládí pár let jako poustevník, odpírat si co se dá a případně si zvýšit příjem dodatečnou prací o víkendech je minimálně dost nepraktická a pro člověka který si zrovna založil rodinu je nejlepší cestou k rychlému rozvodu ("Vždyť my se vůbec nevidíme..."). Nutit mladého člověka ať si ani trochu neužívá a škudlí kde se dá, s tím, že si bude užívat později (v důchodu!?) ve svém 3+1 je podle mne nesmysl. Spořit/investovat by mladí lidé samozřejmě měli, ale s rozumem. Hypotéka automaticky ke štěstí nepovede a bydlet lze i v nájmu.

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

hypotéky-nástroj k zotročení a pravý důvod proč nebylo liberalizováno nájemné...pro banky a vlády jsou totiž hypotéky enormně výhodné a výnosné...

Nahlásit

-
0
+

Velmi mocný a účinný(i když nepříliš rafinovaný)nástroj sociální kontroly. Elitám (bankám, vládám)jde prostě o to udělat z lidí povolné ovce, splácející hypotéky-a tímto způsobem pak zlomit jejich jakýkoli případný vzdor-kdo splácí,nezlobí..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja bych rozsirenost hypotek ani tak nevidel jako vsugerovanou touhu bydlet ve vlastnim, ale mit zajisteno bydleni a vyhnuti se bezdomovectvi. V ceske divokem kapitalismu je totiz v najmu vzdy riziko, ze jeho ceny budou ode zdi ke zdi. Navic pokud bude ilustrativne 200 zajemcu na 100 najmu, musite vzdy vydelavat vice, nez tech slabsich 100 lidi, jinak koncite jako bezdomovec. Bohuzel rozumneho najemniho bydleni vzdy a vsude se asi zatim nedockame.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ukolem financniho poradce je maximalizovat svuj osobni profit tj .provize :) o nejake blaho klienta jde az v druhe rade. mnozi z nas jsme se jiz o tom presvedcili. nicmene to financnim poradcum nijak nezazlivam, tim se zivi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nelze popřít fakt, že jsme byli v posledních cca 5 letech svědky intenzívní a psychologicky propracované mediální masáže mozků tzv. husákových dětí, že vlastní bydlení a hypotéka jsou základ šťastného života. Vaše reakce je příznakem velmi užitečné schopnosti - kritického myšlení.Nicméně domnívám se, že pan Müller překročil svým článkem bariéru své profesní motivace a sdělil svým potenciálním klientům, že je rád uvítá, až si půjčku budou moci dovolit. Doufejme, že v článku propagována serióznost Partners je uplatňována i v praxi, protože lichvářské metody už nejsou cizí ani velkým bankovním domům, např. v ČS jsem u ředitele pobočky viděl tabuli s hodnocením zaměstnanců v prodeji spotřebitelských úvěrů...Problém, který jste nakousl, bych nazval evangelium růstu, prezentované údaji o růstu HDP. Jedním z hlavních nástrojů k zajištění růstu ve 2. polovině 20. století byla atomizace (rozkouskování) společnosti na větší a větší počet ekonomických jednotek. Dříve byla zakladní ekonomickou jednotkou rodina nebo společenství (družstvo). Dnes je to jednotlivec, který potřebuje bydlet a obstáravat si obživu. A být na tak závažné věci sám je velmi obtížné, i když jste v plné síle, a skoro nemožné ve stáří.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Milý Karle, o nějaké manipulaci tu nemůže být vůbec řeč. Autor pouze naznačil cestu, která může vést k danému cíli. Úvaha je to zajímavá a v obecné rovině s ní souhlasím.Každopádně klient není ovce a úkolem finančního poradce není manipulování, ale pomoc s orientací na finančním trhu. Život je otázkou priorit a vlastní bydlení, bohužel není pro každého. Proto je nam každém člověku, aby zvážil své cíle a přizpůsobil jim úsilí, které povede k jejich naplnění.Kvalitní FP však musí svým způsobem své klienty korigovat. Je snad jasné že rodina s čistým příjmem 20 000 Kč a měsíčním přebytkem +6 000 Kč si nemůže dovolit splácet hypotéku 2 mil. Kč.Problém, na který chci ukázat je tedy přiměřenost cílů a přání klienta. Řešením je tedy nějaký kompromis z toho co je a co není možné.Výsledkem je potom kvalitní poradenství a spokojenost na straně klienta i poradce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

hypoteky jsou v podstate sami o sobe pasti ktera zvysuje umele ceny nemovitosti na trhu tim, ze lide za nakup utraceji penize ktere nemaji a museji je nasledne tvrde splacet. bez existence hypotek by stal vlastni byt nebo dum zlomek ceny, jelikoz by proste nebylo mozno prodavat predrazene za penize ktere lide nemaji. hypoteky=zlo, zdimajici pracovite lidi.

Nahlásit

-
0
+

Účelem podobných článků je manipulovat a ohlupovat (mladé) lidi, vsugerovat jim, že hypotéka je to jediné pravé a ořechové, že spokojený a šťastný život lze prožít jen ve vlastním bytě-domě, který si pořídíme na hypotéku (samozřejmě po velmi zralé úvaze-"kdepak my vás do ničeho neženeme, my vás naopak upozorňujeme na četná rizika")Hypotéka se pak ve vašem podání stává v podstatě samotným smyslem života, což je poněkud komické, nemyslíte? Hypotéka-vlastní bydlení-velmi jednoduchý(a hlavně nefungující) recept na štěstí, nemyslíte páni (jiní) poradci pro finanční plánování? (a velmi průzračný způsob, jak si zajistit klienty a provize i v této neklidné době...)

Nahlásit

-
0
+

Ne vždycky jsou potřeba data. Článek obecně zformuloval základní potřeby mladého člověka.

Nahlásit

-
0
+

Přesně tak. Kvůli takovýmto článkům s hlubším kontextem se na Finmag rád a pravidelně vracím. Čísla lze najít ledaskde. Když na to přijde, každý trochu schopnější člověk si je dohledá sám a na míru. Co ale často chybí a lidem nedochází je schopnost vidět věci v kontextu. Filozofický nadhled a nebojím se říct i použítí zdravého selského rozumu (nemyslím to nijak hanlivě) jako na Finmagu většině finančních serverů prostě schází. Díky za takovéto články.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, postupoval jste tak, jak jsem měl ve svém komentáři na mysli. Prostě jste nepostupoval podle cízího návodu na "správné řešení", jež může článek pana Müllera někomu připomínat, ale dospěl jste k rozhodnutí jak postupovat sám, po vlastní důkladné racionální úvaze. A to je jediná správná cesta, být schopen se rozhodnout a nést sám za své rozhodnutí odpovědnost.Gaussova křivka je však nemilosrdná, a to se týká finančních, rozumových i jiných vlastností lidí, včetně lidí s akademickým vzděláním nebo i finančních poradců. Pro vás může "návod" pana Müllera vyznít jako návod na přípravu instatní polévky, ale pokud chcete psát pro většinovou populaci, pak nezbýva než se s určitou dávkou sebezapření snížit k tomuto způsobu prezentace užitečné věci.Jinak vám držím palce ve vašem podnikání. I já samozřejmě jezdím pohodlným autem a využívám úvěrové produkty jako finanční páku, kterou si kupuji čas ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ondro, i článek o hypotékách se dá kvalitně napsat bez dat. Mně osobně se tenhle motivačně demotivtující text nasáklý protestantskou etikou líbí moc. Možná proto, že je mnohem víc filosofický než ekonomický. Právě v tom je jeho přidaná hodnota, díky které vyčuhuje nad ostatní texty zabývající se tímhle tématem. Úplně souhlasím s tím, co napsal v reakci na tvůj příspěvek kopelman (díky za něj!) Celé to je o přístupu a umu odhadnout své možnosti (a pak se jimi navíc ještě řídit - což je ještě těžší). Téma článku (hypotéky) by klidně mohlo být úplně jiné, zásadní je jeho podstata (mysli, odříkej a dři). A k té žádná čísílka (aka "data"), tabulky atd, na kterých tak bazíruješ, nepotřebuješ.:).Jo a ještě se mi líbí jedna věc: to že článek jde proti proudu..A jak jsi sám moudře uvedl, apríl nás čeká až po zimě, takže budu rád, když si podobné poznámky příště odpustíš :-) nebo si je schováš na konkurenční weby...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Napůl souhlasím, napůl nesouhlasím. Úvahy o využití osobního potenciálu jsou samozřejmě klíčové,stejně jako přístup k práci. Člověk prostě musí svoje nároky přizpůsobit realitě, ne naopak. Souhlasím s tím, že je třeba "hrát při zdi"Na druhou stranu: bydlet je nutnost, auto je dnes (skoro) nezbytnost. Nájem není taky nic levného a často vyjde cenově jako hypotéka.Sám za sebe mohu říci, že koupí auta mi umožnilo lépe stíhat práci, můj ekonomický potenciál se touto investicí zdvojnásobil. (a pak nastupuje efekt amplifikace). Další věc je, že za úsilí se musím trochu odměnit, protože jinak riskuji psychické selhání.Souhlasím s panem Zárubou, že základní článek je paušalizovaný do té míry, že je skoro k ničemu.Jinak něco podobného jsem zkusil,dostal jsem se k bodu 3 a pak jsem změnil strategii: zainvestoval jsem do vlastní firmy a tudy vede cesta.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) 100% se pořád dostat dá, ale je velmi drahá. A podmínky s ní spojenené splní v podstatě jen bonitní klienti, kteří ji nepotřebují.2) Pokud uz klient ma nezajisteny uver, (ktery je drazsi nez hypoteka), banka to samozrejme bere v uvahu a o to snizuje jeho schopnost splacet.4) zkusit si naspořit před tim nez si klient vezme hypoteku splatku+nejake zdroje navic kvuli vykyvum (nemoc ap.) povazuji za rozumne.5) rada zvyste pracovni nasazeni je hezka...ano i ucitel muze skladat po vecerech vagony na nadrazi.6) pozadat rodinu a pratele je skvela rada, casto ovsem kde nic neni ani smrt nebere.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Zárubo, se vší úctou k vašim znalostem o možnostech úvěrování nemohu souhlasit s tím, že článek pana Müllera je amatérské žertování. Váš příspěvek jasně ukazuje podstatu problému, tj. přístup mladých generací (cca od ročníku 1980) k řešení finančních otázek a k tvorbě hodnot. Tento přístup spočívá v tom, že takto uvažující mladý člověk v první řadě přemýšlí o tom, jaké finanční produkty použít, aby mohl žít (bydlet, jezdit autem,...) na úrovni, kterou si ve skutečnosti nemůže dovolit. Přitom na prvním místě by měly být vážné úvahy o tom, jaký mám svůj vlastní osobní pracovní/podnikatelský potenciál, tedy co jsem schopen pomocí svého mozku a rukou vytvořit, abych mohl na určitý životní standard dosáhnout. Proto nelze než panu Müllerovi poděkovat za jeho snahu trpělivě vysvětlovat, že zdroj bohatství člověka spočívá především v člověku samotném a teprve potom v kvalifikované volbě úvěrových nástrojů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pár poznámek:1)100% je možná.Nedostane jí každý,ale možné to je.2)Autor nikdy neslyšel o kombinaci nezajištěného úvěru s hypotečním úvěrem.Takhle dostanete LTV i přes 100%,máte-li dobrou bonitu.Vlastní zdroje do toho nemíchejme.Ty buď jsou nebo ne.3)"100% hypo je velmi nebezpečnou životní situací"...Kvůli té 1000 Kč měsíčně navíc oproti 85% na 2 milionech na 20 let?To sotva.Záleží na bonitní síle dlužníka.Nelze to paušalizovat.A pokud bude "velmi nebezpečnou situací" 100,tak Vás ubezpečuji,že bude i 50% LTV u tohoto klienta".Banky hodnoty LTV nepřehodnocují , pokud klient řádní splácí.4)Spořit očekávanou splátku je zbytečně příliš.Stačí vědět jestli zvládnu budoucí stav ať je LTV jakékoliv.5)Zvýšit pracovní nasazení a tím příjem?Tohle říkáte klientům?Aby Vám někdy neřekli , abyste ho zvýšil vy a vymyslel něco originálního.Zvýšení úsilí nutně nemusí vést k většímu příjmu.Řekněte to např. učiteli nebo úředníkovi.Uvidíte6)Požádat rodinu a přátele o pomoc???Okej , tak já se rozhodnu se zadlužit a přijdu za mámou a řeknu jí :Mami dej mi nějaké peníze"Pak půjdu za kamarády a požádám o to samé.To myslíte Vážně nebo jste jen šprýmoval?Nic ve zlém pane Mullere , ale článek bez dat je plný zjednodušujících vyjádření by nenapsali ani lidé po entry produktovém školení.Je to šlendrián a jeden z nejhorších článků , co jsem kdy četl.Poznámka pro redakci:Aprílové srandy mají vycházet až 1.4. na Apríla.

Nahlásit

-
0
+
2/2