Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Neviditelná ruka trhu a souboj dobra se zlem

27. 4. 2010
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano je to velice "trefné".P romne byla za mého mládí před válkou,při každé cestě do školy v Krkonoších že vlastně proč nemohl být celý vesmír taková tužka "HARDMUT", tenkrátještě neby propisovačka,ale s dobrého dřeva obyčejná tužka a já jsem si ji večer bral do postele a byl to můj,jak říkáte ve Vašem článku abstrahovaný,já jsem říkal "malý vesmír.Dík za Vámi uveřejněný příklad velikosti vesmíru.Śelma sedlák šubrt se selským rozumem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Matematický model atomu, stejně jako model sluneční soustavy, není založen na víře, ale na snaze vytvořit si z opakovaně ověřitelných faktů co nejkvalitnější a přitom co nejjednodušší aparát, např. pro lety do vesmíru, nebo pro sestrojení urychlovače.Jasně že existovaly a budou existovat jiné výklady a modely. Ovšem k čemu vám bude teorie, že Země je placatá, nesená čtyřmi slony na kráčející želvě? (Průkopníkem v tomto směru je Klausův Hájek, který nepochází z opice ...)Možná autorovi působí problém pochopit, že modely se vyvíjejí spolu s jejich poznáváním. Nebo v tom, že podle potřeby konkrétního řešení se vybírá model s přiměřenou mírou abstrakce.

Nahlásit

-
0
+

Jak říkám studentům - peníze jsou důvěra.A důvěra má k víře velmi blízko...

Nahlásit

-
0
+

Kdysi mne zaujala přednáška "Proč v Africe není magie." Laco Hajnal v ní popisoval jak působí magie u přírodních národů. V popisovaných společnostech je magie všudy přítomná, velice mocná a přitom neuvěřitelně obyčejná. Není na ní nic nadpřirozeného a funguje prostě proto, že v ni lidé věří.Při četbě té přednášky mne napadlo, že i v naší společnosti funguje magie. Je tak všudy přítmná a běžná, že si ani neuvědomujeme její magickou podstatu. Tou magií jsou peníze.Později jsem narazil na George Sorose a jeho myšlenku, že ekonomie není vědou ale alchymií, kombinací vědy a magie. V čisté vědě nefunguje zaříkávání. Ani největší fyzik nedokáže pouhým zaříkáváním změnit třeba elektromagnetické pole. V magii zaříkávání funguje, velký mág (např. šéf FEDu Bernanke ) dokáže pouhým zaříkáváním změnit třeba hodnotu eurodolaru.Zalichotilo mi , že tak velká osobnost jako George Soros měla podobný nápad jako já. :-)A neméně mne těší, že i Tomáš Sedláček se vydal na podobnou myšlenkovou cestu jako my dva, Soros a já. :-))Jen si nejsem úplně jistý, že neviditelná ruka trhu je vždy dobrým božstvem a magie peněz vždy bílou magií.

Nahlásit

-
0
+

hezky priklad infoteinmentu

Nahlásit

-
0
+

Tato móda "rozvíjení" ;ekonomické teorie pomocí termínů z psychologie či filozofie etiky je stejně nesmyslná jako používání postupů známých z přírodních věd při analýze lidského jednání. Obojí může být nápomocné při pochopení zásad ekonomie, ale určitě se tímto způsobem nedají zbudovat žádné (natož solidní) základy, na nichž teorie bude stát ;)¨Adam Smith použil termín "neviditelná ruka" jako pouhou metaforu při komentování procesu, při němž člověk usilující o vlastní prospěch zároveň přináší prospěch ostatním účastníkům trhu (místa směny) bez ohledu na jeho skutečné motivy, které mohou být stejně tak altruistické jako sobecké.¨Tvrdit, že "neviditelná ruka trhu" je nějaká nadpřirozená schopnost (daná Bohem nebo Přírodou), a že tato ruka vede tržní proces ku prospěchu všech účastníků, je naprostým nepochopením podstaty problému. Skutečnost, že (svobodný) trh zajišťuje bohatství každého jednotlivce, který se jej účastní, je _závěr_ vycházející z vědecké analýzy lidského jednání, nikoliv _předpoklad_, z něhož analýza vychází; byl-li by to předpoklad, pak uznávám, že polemika ohledně testovatelnosti hypotézy či filozofování ohledně víry v ni je možná, ale on to předpoklad není.¨Také polemika ohledně toho, "co plánovat a co ne (laissez-faire)" je nesmyslná. Tu část s fungujícím svobodným trhem nelze označit za "neplánovanou&q uot;,neboť každý jednotlivec účastnící se trhu tvoří své vlastní plány (plán jako postup jednání).

Nahlásit

-
0
+