Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Akcie ve výprodeji: čas na nákupy!

2. 6. 2010
28 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ale rust spotreby neni vubec nutny, i pri stavajici urovni svetove spotreby jsou mnohe akcie velmi levne ocenene. A nemuzu si pomoct, podle me je cela korekce (a neustale vyvolavany strach) jen hra velkych s malymi..Ohledne BP je to jeden velky otaznik. Ale kdyz nekdo sleduje dlouhodoby cil, tak to muze byt hodne zajimava investice. Samozrejme jako vzdy potencialu vynosu odpovida adekvatni riziko..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Honzo, je to celé otázka, což víme všichni. Nepřeceňoval bych výsledky firem v US. Povětšinou nebyly taženy domácí spotřebou a tudíž je otázka budoucnosti. Nezaměstnanost v USA.. žádná sláva (viz poslední nonfarm payrolls a prohlášení "Helicopter Bena" o tom, že razantní zlepšení na trhu práce neočekává. Dobrá, zbývá ůst spotřeby jinde. Evropu bych moc neviděl. Pokles EUR/USD zdraží US fimám exporty a je otázka, jetli budou konkurenceschopné. Pro firmy s výrobnami v Evropě a náklad v EUR snad ale OK. Asie? Nevím. V zájmu Asie není posilování vlastních měn. Ale... pokud budou muset cntrální banky zvedat sazby a třeba Číňani začnou šetřit!?!... Ale souhlas, že přináším spíše medvědí argumenty. Ohledně silných společností s dobrou dividendou oběcně souhlasím. Je to v současnosti přesně moje hřiště.Jenom ybch chtěl zdůraznit kritéria: payout ratio pod 65%, solidní free cash flow, dostačná historie výplaty dividend a nízké zadlužení. Na BP prozatím nemám názor. Svoje akcie jsem prodal a vyčkávám. Po nějakém zběžném propočtu bych neviděl katastrofu jako Honzajs, ale výplatu dividend v současné výši vidím jako velice neravděpodobnou.

Nahlásit

-
0
+

Matt Simons tvrdí, že BP do měsíce požádá o ochranu před věřiteli - Chapter 11. Tím by se výrazně přiblížil scénář odprodeje aktiv.http://money.cnn.com/201 0/06/09/news/companies/simmons _gulf_oil_spill.fortune/index. htm

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Spíš jsem tě špatně pochopil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ahoj Ondro,.1) Nikdy jsem netvrdil nic o "socialne cistych" investicich. Co casto rikam je, ze se mi nelibi vydelavani presypavanim penez z kupicky na kupicku, stejne jako se mi nelibi zabetonovani penez treba ve forme zlata. Jsem zastance toho, aby kapital pracoval... a to pokud mozno efektivne a k uzitku lidstva.2) Presto mas pravdu, ze u kazde akcie hledim take na to, jaky dela firma byznys, zda dela neco uzitecneho pro lidi. Takze treba do tabakovych firem, ktere jsou v clanku take zmineny, ze zasady neinvestuji. Firma BP dela dle meho nazoru velmi dulezity a uzitecny byznys. Ze neco zanedbali, takze nebyli schopni zabranit katastrofe, to je bohuzel smutna realita. Ale to jeste z BP nedela spatnou firmu. Porad vytezi z podmorskych dolu tolik ropy, ze maji pro lidstvo vetsi prinos, nez kolik nyni zapricinili skody. Tot muj pohled.3) Osobne akcie BP nevlastnim, mam jine ropne akcie, ale to neni v tuto chvili podstatne..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ahoj Honzo, před časem jsi deklaroval, že cheš vydělávat na sociálně čistých investicích.A dneska doporučuješ investici do ropné firmy,která způsobila gigantickou ekologickou katastrofu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za tipy na akcie. Také momentálně přikupuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Protože jsou lidé ragující racionálně a lidé reagující iracionálně. Nakupovat když ostatní prodávají doporučuje i Warren Buffet. Pro podrobnější pochopení psychologie trhu doporučuji knihy André Kostolanyho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by člověk neměl? Kdybyste celý svůj příspěvek vztáhl na sebe a psal jej v první osobě, tak to beru. Ale paušálně to generalizovat na všechny investory? To přece není korektní, každý má jiné cíle a jinou povahu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je přece zřejmé, že se jedná o cenu akcie v čase. A to už konstanta není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně, tady jde o výši náhrad a pokut. Ty jsou dnes podle mě bohužel neodhadnutelné. Na duhou stranu, roční zisk 20 mld a equity cca 100 mld poskytuje solidní polštář..Krajní případ? Odprodej některých aktiv. Zájemci by se určitě našli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozrejme ze u BP visi ve vzduchu riziko, ze bude muset hradit miliardove pokuty nebo nahrady skod... toto riziko uz je castecne zahrnuto v aktualni cene akcie... muze se ale klidne ukazat, ze nedostatecne, a cena muze vyklesat treba na polovinu dnesni ceny..Z dlouhodobeho hlediska je ale stavajici oceneni atraktivni. Pokuty a nahrady skod jsou jednorazove polozky, ktere mohou zahybat s cenou akcie, ale casem odezni. BP ma poslednich 5 let rocni zisk cca 20 mld dolaru a jeji aktualni oceneni na burze odpovida cca 120 mld dolaru (tedy P/E 6). Polovinu zisku vyplaci stabilne na dividendach, to dela pres 8 % dividendovy vynos..Jiste, rok 2010 asi bude mit diky nakladum na likvidaci skod, pokutam a nahradam skod horsi vysledky, ale z dlouhodobeho hlediska je to zajimava investice... s vysokym kratkodobym rizikem..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak vidite, tak jim ji prave v tomto clanku davam... "strach neni opodstatneny, moudry investor prikupuje"..Entity, ktere vydavaji vyzvy typu "kupujte/prodavejte{ amp2}quot;bychom mohli rozdelit do nekolika skupin:1) fondy - ty potrebuji, aby co nejvice lidi nakupovalo a drzelo (ziji z poplatku za spravu, ktery se odviji od objemu kapitalu), takze davaji permanentne doporuceni "buy-hold" 2)brokeri a investicni banky - ty potrebuji co nejvice transakci (ziji z transakcnich poplatku), takze doporuceni meni denne a snazi se dotlacit lidi k co nejcastejsimu obchodovani... hlavne ne "hold", vzdy bud "buy", nebo "sell"3) sede eminence - pak jsou tu velci hraci v pozadi, kteri se snazi cas od casu emocne rozhybat trh - snazi se vyvolat a udrzovat paniku nebo euforii... aby mohli koupit levneji, nebo prodat draz... zpravidla zverejnuji sokujici predpovedi typu S&P klesne na 500, zlato stoupne na 3000 atd.4) nezavisli a nezaujati investori/poradci - najit nekoho skutecne nezavisleho a nezaujateho je umeni... jako ze jsou, ale malokdo takovy sve nazory zverejnuje..Sam sebe radim do te ctvrte skupiny. Ale muzete na to mit jiny nazor..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, že pád Řecka může mít vliv na fundament firem. Protože řecké dluhopisy drží banky. A banky v případě problémů začnou stahovat peníze z ekonomiky: nižší tržby a ztížený přístup k penězům.

Nahlásit

-
0
+

British Petrol může skončil definitivně na nule. Ta ropná skvrna jí může srazit vaz, zvlášť když Obama pomůže.Opravdu BP doporučujete?

Nahlásit

-
0
+

Z matematickeho hlediska: Cena akcie je nejake cislo. Tedy konstanta. Derivace konstanty je vzdy 0. Tedy jestli nekdo sazi na kladne ci zaporne derivace cen akcii, rekl bych, ze dela velkou chybu :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z matematického hlediska bych to viděl tak, že jsou investoři, kteří investují prostřednictvím akcií do firmy, a očekávají zisk v podobě dividend. Těm nízký kurz akcie umožňuje dosáhnout vyššího zisku. Je pro ně podstatná hodnota P/E.Pak jsou investoři, pro které je burza loterií. Ti buď sázejí na kladnou hodnotu první derivace ceny akcie – long sale – nebo zápornou hodnotu první derivace – short sale. Pro ně je podstatný poměr kupní ceny akcie a rychlosti růstu nebo poklesu. Možná, že dokonce ani to – pokud si na transakci půjčí, porovnávají první derivaci kurzu akcie s úrokem úvěru na obchod.A pak jsou ti, co hrají vyšší level této hry. Ti sázejí na vážený průměr kladných a záporných derivací určité skupiny aktiv.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hmmm.... nuž, dokažem pochopiť, že za nejakých okolností je vhodné NAKUPOVAŤ akcie. Ale prečo presne v tom istom čase iní ludia tie akcie predávajú ??? Azda nevedia o tom, ake výhodné je nakupovať ? Predpokladám, že v danom čase sa nakupuje a predava ZHODNÝ počet akcií (pre zjednodušenie zanedbavam novo emitované).PREČO sa neobjavujú výzvy :"NEPREDÁVAJTE akcie!" ? Prečo nik nedá takuto dobrú radu tým predávajúcim ? Divné.

Nahlásit

-
0
+

Prave proto je moc dulezite vybirat pouze akcie s dobrymi fundamenty... mimo jine s nizkym P/E..http://www.finez.cz/odbor ne-clanky/detail/jak-vybirat-a kcie/.JanTraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jaký předpokládáte růst u akcií známých firem z vámi zmíněných indexů? Není jistější, jednodušší a možná i výnosnější uložit peníze do záložny?:) Tam se celkem v pohodě dostanete i přes 5% p. a. a vklad je pojištěn na 100%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tady jde ještě o jednu věc, o které se moc nemluví. je to nálada investorů vyjádřená pomocí P/E. Ukazuje, kolik jsou investoři ochotni investoři platit za dolar zisku..V tomto bodě vidím další velké riziko. Pokles P/E by i při růstu zisků bránil růstu cen akcií.To nemluvím o vražedné kombinaci poklesu zisků zároveň s poklesem P/E. Scénáře pracující s oběma poklesy ukazují obrovský možný pád akcií.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

P.S. Aby clanek nebyl prilis obecny, pridal jsem tentokrat i par tipu na atraktivne ocenene dividendove akcie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Drahy "mposs", verte nebo ne, ja mam zhruba 90 % kapitalu v akciich, zbytek je navazan na komodity. Uz mam prikoupeno..Clanek je reakci na neustale dotazy klientu a spratelenych poradcu, co si o soucasnem vyvoji myslim. Me nebavi trikrat za den nekomu do telefonu vysvetlovat, ze Recko nemuze mit zadny dopad na fundamenty akcii a stejnetak z dlouhodobeho hlediska ani pripadne "zruseni eura". Kratkodobe by to samozrejme s akciemi pekne zahybalo, ale z dlouhodobeho hlediska by to na fundamenty podniku nemelo zadny vliv..Nez abych neustale jen telefonoval a odpovidal na maily, tak radsi vse napisu do clanku, klientum poslu odkaz a clanek necham publikovat na webu, kde k nemu maji pristup i dalsi vystraseni investori a poradci. Verim, ze mnoho ze zdejsich ctenaru si muj nazor rado precte..Hezky den.Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vývoj akcií záleží na globální ekonomice.V horizonut 1-3 let bude možné na akciích velmi pěkně vydělat pouze v případě, že ekonomické problémy se nebudou prohlubovat, že se neobjeví žádní další kostlivci, žádní "lehmani", nepřiletí žádná "vražedná" černá labuť apod..Takový optimista nejsem.

Nahlásit

-
0
+

Ne každý chce investovat do akcií kvůli dividendovému výnosu. Někdo chce spekulovat na jejich růst.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"z akeho dôvodu uverejnuju odborníci na akciové trhy takéto vzácne informácie tu na webe?" = Delají si zde reklamu. Jakmile se propad akcie BP zastaví, bude cas na nakupování a také prikupování. Vetsina západních akcií je levných od roku 2002 do roku 2010. Akcie Apple, Google, Amazon jeste nikdy levné nebyly, ale ten samý výnos jako s nimi prinesly a prinesou mnohé levné akcie z indexu DAX a s dividendou. Do fondu bych nikdy neinvestoval, clovek by nikdy nemel investovat do neznámých akcií pomocí fondu a nemel by dávat peníze nejakému Madoffovi, ale vybírat si akcie sám a jen akcie s nadprumernou dividendou. Z Ruska, Indie, Brazilie, Cíny by normální clovek nikdy akcie nekoupil. Tedy nevim, proc J.T. radí k fondu BRIC, snad má za to provizi. Nikdo by se nemel podílet na jakýchkoliv akciích, které rostly, nebo mohly by, ale investovat sám jen do známých firem z indexu DAX, Eurostoxx50 s GB, Dow Jones a CEZ + P.Morris.

Nahlásit

-
0
+

Pane Traxler : "Zcela zbytečně. Strach není opodstatněný. Moudrý investor přikupuje! "- Nikdy nepochopím, z akeho dôvodu uverejnuju odborníci na akciové trhy takéto vzácne informácie tu na webe, iba tak zadarmo. Veď by tuto vzácnu informáciu mohli využiť iba pre svoj osobný prospech, a rýchlo celý svoj disponibilný majetok premeniť za tie úžasné akcie.

Nahlásit

-
0
+

mozna byste si mohl neco precist a pak nebude psat tyhle bludy, chudaci klienti....

Nahlásit

-
0
+