Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Státní bankrot: až na dno morálního hazardu

28. 4. 2010
38 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Víte, je to všechno hezké, co píšete, nicméně veškeré tyto problémy se dají částečně a elegantně vyřešit inflací dřív než bankrotem. Strašení Řeckem pokládám za hysterické, protože no jejich rozhazovačné úrovně máme poměrně hodně daleko. Jinak můžeme být v klidu minimálně do určité doby, protože dřív než my, musejí zákonitě zkrachovat především některé státy, které mají výrazně vyšší míru zadlužení než ČR. A těch je několik desítek. Samozřejmě nezáleží jen na samotné výši dluhů. To by jinak Japonsko už dávno zkrachovalo. Viz http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debtA ještě jedna celkem zásadní poznámka. V poslední době se na světě vyrojilo obrovské množství odborníků na státní dluhy a já se ptám, kde všichni byli posledních 20 let? Uvědomujete si vůbec, že celý západní kapitalismus a jeho úspěch stojí právě na tomto zadlužení? A ačkoli jste nakrásně vyložil, které skupiny těží z výhod zadlužení, tak jste evidentně zapomněl i sám na sebe. Mimochodem vzpomeňme oblíbené daňové "optimalizace&q uot;.Ty pouze slouží k tomu, že ačkoli firmy využívají infrastrukturu daného státu vybudovanou z daní, nejraději by odvedli tomuto státu na daních NULU! Ať už to je odvedením daní v nějakých rájích nebo jinými triky. To se pak ty rozpočty států těžko naplňují. Jen na okraj zatímco rozpočty států strádají, v pouhé jediné bance (Goldman Sachs) si jen za loňský "krizový" rok přišli pouze na odměnách na v přepočtu více než 300 miliard korun.

Nahlásit

-
0
+

Neobával bych nízké likvidity zlata (a stříbra). V dnešním předkolapsovém světě je penetrace zlatých a stříbrných jednouncových investičních mincí tak vysoká (mincovny pomalu nestačí krýt poptávku), že v případě hyperinflace a kolapsu nekrytých měn mohou tyto mince rychle spontánně převzít roli oběživa. Ostatně zlaťák v pohodě udáte v kdejakém pražském Exchange Office a to ČR je v tomto ještě poměrně zaostalá - na západ od nás a v USA je nákup zlatých a stříbrných investičních mincí vemi rozšiřen (známé oficiální American Silver Eagle, kanadský Maple Leaf, JARské Kruggerandy, Wiener Philharmonikery). V USA již existují snahy o zavedení krytých/pravých peněz (oficiální cestou v Pensylvánii, masivné rozšířené bartery, atd...). Státy zatím na všechny takové iniciativy posílají své po zuby ozbrojené zakuklence (viz eGold či Liberty Dollar), ale až bude stát v kolapsu, nebude už schopen spontánnímu vzniku "poctivých peněz" zabránit. Ledaskteré "lepší" státy dokonce krytou měnou zavedou shora. Dá se očekávat, že v dalším vývoji degenerace současného systému a současných nekrytých peněz např. vývozci ropy budou požadovat platby ve zlatě, atd...

Nahlásit

-
0
+

Velmi dobrý článek.Přeci jen bych měl drobné připomínky. Až moc totiž vychází z minulých zkušeností (z minulých bankrotů), ale nevstoupíš 2x do stejné řeky.Rozdíl oproti minulosti je v:- Nepůjde jen o bankrot ČR- Zbankrotuje mnoho zemí (Řecko, Portugalsko, Španělsko, Irsko, Itálie, Francie, Irsko, ... Británie)- Nakonec zbankrotuje i to Německo, protože jede podle stejného plánu: stejný demokratický socialismus, stejný růst dluhlů, stejné vršení regulací a byrokracie. Rozdíl je pouze v tom, že padá z větší výšky (stejně jako USA, které zbankrotují časem také)- ČR tedy nakonec nezbankrotuje jako přímý důsledek našich "nadměrných&quo t;dluhů, prostě budeme jen další zemí v lavině stržené Řeckem a k našemu pádu bude stačit daleko menší zadlužení. Fiskální zodpovědnost vlády ČR ovlivňuje pouze to, kolikátí v pořadí ve frontě na bankrot budeme.Další zásadní rozdíl oproti historickým izolovaným bankrotům (Argentina a spol) je v tom, že toto je krize systému. Krize demokracie, která všude nutně vede k socialismu, byrokratismu, intervencionismu, krátkozrakosti a morálnímu hazardu.V důsledku toho půjde i o krizi hlavních světových měn (USD a EUR), o krizi neudržitelného a podvodného systému částečných rezerv, o krizi systémů s centrálním padělatelem v čele, o krizi nekrytých (=falešných) peněz (tento experiment trvá krátce, od 70.let minulého století a blíží se ke svému konci - v historii vždy experimenty s nekrytou měnou vedly k rozvratu a hyperinflaci).

Nahlásit

-
0
+

Vzhledem k tomu, že drahé kameny většina lidí nerozezná od obyčejného skla, tak moc likvidní nebudou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Držet hotovost je nesmysl, každý stát s vlastní měnou se bude snažit dluhy snížit pomocí inflace. A ta přijde mnohem dříve než bankrot. Takže na tu první fázi je nejlepší mít zlato. Na tu další pak široce (regionálně) diverzifikované akciové portfolio (pro ty, co čekají údobí kolapsu a nechtějí emigrovat, pak pole a střelné zbraně).

Nahlásit

-
0
+

Přirovnání v sekci „Než přijde exekutor“ by podle mne mělo porovnávat schodek s obratem živnosti živitelů rodiny. Vždyť Maastrichtská pravidla také nepoměřují proti čistému příjmu (vybraným daním), ale proti obratu (HDP).Pak bych se chtěl zeptat expertů, proč se v tisku mluví o 70 miliardách pro letošní rok, když MFČR uvádí více než dvojnásobek (165948140000Kč). http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/podle_splatnosti.htmlTaké je možné, že prudká inflace přijde dřív, než výpadek státních příjmů. Sanování rozpočtu vydáváním dluhopisů je běžná záležitost, za dluhové krize si dovedu představit i výměnu vedení centrální banky a vydání nekrytých peněz. Pokud by k tomu došlo, prudká inflace znehodnotí úspory ještě před krachem státního sektoru. Máme vlastní měnu, takže považuji tento scénář za pravděpodobnější.V takovém případě bývá praktické držet nějakou opravdu tvrdou měnu. Tou v posledních 5000 letech je (a až na krátké období v 16. století vždy bylo) zlato a stříbro. Sice v této době silně klesá jejich kurs v poměru s životně důležitými statky, ale zkušenost z minulosti opakovaně potvrdila, že s dukátem v ruce nezůstanete hlady, ani když se bezcenné státní peníze válí na ulicích. Jeho nabyvatel dobře ví, že jej kdykoliv opět smění, nebo po krizi prodá za nové státní peníze.Vlastnit v takové době velkou zásobu základních životních potřeb, alkoholu a cigatet, generátor, benzín, je pak zdaleka nejvýhodnější. Jen dokázat vystihnout ten správný okamžik ke koupi

Nahlásit

-
0
+

Velmi mudry článok. Velmi potrebný, pre zobudenie ludí.Iba jedina pripomienka :"Proti státnímu bankrotu příliš nepomůže terautizace peněz do aktiv, protože v první fázi po bankrotu příliš zájemců o koupi vaší nemovitosti, zlata, drahých kamenů, akcií, ani čehokoliv dalšího nenajdete. Hotovost budou potřebovat úplně všichni."- Aktíva vo forme zlata a drahých kamenov sú jediné spolahlivé a zaručené. Hotovosť, bankovky - tých bude počas statneho bankrotu výrazne nazvyš, takže žiadne obavy. Zlato vam za bezcenné bankovky odkupi ktokolvek.Statny bankrot vždy v historii sprevadzal nadbytok penazí, nie nedostatok. Stat si vzdy chybajuce peniaze vytlačil. Greci su vynimkou, nemaju tlačiaren na eura. Ale dotlačí to ECB. Už začala.

Nahlásit

-
0
+

Jisté poučení v tomto směru se dá vyčíst z argentinského příkladu. Krásný článek se sledem tehdejších událostí jsem našel zde:http://www.sedmagenerace.c z/index.php?art=clanek&am p;id=86.Varujícíjsou především podobnosti s dnešní situací Řecka. V tuto chvíli jsou řekové zhruba tam, kde byla Argentina čtyři měsíce před krachem.

Nahlásit

-
0
+
2/2