Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Odvodový bonus: Výbušný slovenský trumf!

29. 6. 2010
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Měl jsem na mysli např. podporu formou záruky za půjčky (něco údajně chystá Hospodářská komora, zatím to ale asi ještě není hotové...snad záměr neskončí jen v archívu). Nižší odvody moc nepomohou pokud vám nikdo nepůjčí a za několik desítek tisíc se dá rozjet podnikání jen v některých oborech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přeju každému zaměstnanci, kterému se nelíbí, že mají živnostníci nižší odvody, aby si to zkusil..Vy jste na tom ještě relativně dobře - máte hodně práce a zřejmě vás podnikání uživí. Hůře jsou na tom živnostníci, kteří si nevydělají ani na živobytí a ještě musí někde sehnat peníze na povinné odvody. Návrh ODS, který měl umožnit podnikání a zároveň pobírání podpory v nezaměstnanosti, se mi velmi líbil (bohužel nebyl kvalitně vysvětlen voličům). Začít podnikat a být zároveň registrovaný na ÚP by bodle mě rozjezd dost ulehčilo (povinné odvody za vás platí úřad práce a ještě dostáváte podporu)..Dále si myslím, že by měl stát více podporovat začínající podnikatele. Trh bohužel toto nevyřešil, banky začínajícím podnikatelům nepůjčují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem živnostník a pokud dojde k srovnání výše zdravotního a sociálního pojištění chci mít stejné výhody,jako zaměstnanec(dovolená,příplatky za přesčasy,příplatky za práci o víkendu,placené svátky apod)Srovnávat postavení zaměstnance a živnostníka je směšné.Byl jsem zaměstnanec a co podnikám,nevím co je to volný čas,koníčky,jsem v daleko větším stresu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pletete se. Zaměstnanec si na sebe nemusí vydělat. Jeho mzda je dána pracovní smlouvou a má na ni každý měsíc nárok. Bez ohledu na to, kolik má firma zakázek. Riziko? Minimální..Naopak živnostník má PRÁVĚ takové příjmy, kolik zákazníků mu zaplatí. Tudíž se musí nejen ohánět, aby zákazníky našel a kvalitní prací je udržel, ale také aby mu zaplatili. Riziko? Velmi vysoké..Přesně jak psal Josef Jarkovský, mícháte hrušky s jabkama.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná byste se divil kolik zaměstnávají firmy zaměstnanců, kteří si na sebe nevydělají. Finanční přínos zaměstnance je často (možná i většinou) špatně zjistitelný a myslím si, že se o to většina firem ani nepokouší..Ačkoliv nejsem živnostník, jsem pro jejich zvýhodnění. Jako živnostník jsem pracoval asi tři měsíce a stačilo mi to. Ačkoliv jsem první dva měsíce nic nevydělal, musel jsem každý měsíc zaplatit 2,5 tis. na povinných odvodech. Když jsem pak nepracoval vůbec, stát za mě tyto odvody zaplatil a ještě mi dal podporu..Je mi jasné, že mnoho živnostníků značně zkresluje (zatajuje) své příjmy a daňově uznatelné výdaje. Tam ale není problém v zákoně ale v kontrole a postihu. Bohužel nyní je většinou nejhorší co může podnikatele potkat jen doměření daně. Pokud by byly postihy přísnější, pokusů o podvádění by určitě ubylo. Myslím si, že není mnoho podnikatelů, kteří by chtěli skončit kvůli zatajování příjmů a/nebo navyšování daňově uznatelných výdajů ve vězení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Morálně to bude špatně? Měla by být odměňována? Mluvíte jak komunisti. Zaměstnanec stejně jako živnostník si na sebe musí vydělat. Nikdo nikoho nezaměstná (snad s vyjímkou státu), aby na něm prodělával. To, že vás někdo zaměstnal znamená, že uznal, že mu jste schopen vydělávat peníze. To, že jsou malí živnostníci ve většině chudáci, co si nevydělají tolik co zaměstnanci a stát jim to kompenzuje nižšími odvody a daněmi, to je otázka úplně jiná. Ale jinak, jsem pro, aby nikdo nebyl zvýhodňovaný. Ať je tady čistý trh. Pak se nebude tlačit na podobné nesmysly jako je zaměstnávání na žl. Je to jen a opět kroucení trhu. Pro někoho výhodné, pro jiného problém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Musím se přiznat, že ta formulace mě taky docela překvapila. Kožná by to chtělo trochu rozvést, co měl autor konkrétně na mysli...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane, pravděpodobně zaměstnanče, Palato,než budete dále rozšiřovat věty typu "drobní podnikatelé jsou ...fakticky parazity sociálního systému", prosím, zkuste si opravdu, ale opravdu, poctivě odpovědět na jednu otázku.Jakou má hodnotu (relativní, ne ve 100%) jistota zaměstnance, že dostane každý měsíc mzdu a případně odstupné oproti (absolutní, ve 100%) jistotě živnostníka, že nedostane od nikoho nic a bude muset zaplatit odvody?Z vlastní zkušenosti mohu říci, že finance a riziko zaměstnance a živnostníka jsou zcela odlišné věci. Požadavky na sjednocení/sblížení jejich daňové a jiné zátěže proto nemají racionální základ. Jde o klasické sčítání jablek a hrušek.Což samozřejmě neznamená, že se tak v rámci plnění prázdné státní kasy nestane. Ale morálně to bude špatně, protože schopnost nést riziko by měla být odměňována.

Nahlásit

-
0
+