Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nálepka s nápisem „pravice“

30. 9. 2010
33 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejméně oblíbený příspěvek

Ovšem je třeba mít na paměti, že jakákoli forma státu je vždy více či méně levicová.Podstatou státu totiž je popření práv občanů a násilné přerozdělování (ve větší či menší míře) jejich majetku. I feudál se mnohdy choval lidově populisticky.Stát je definován jako "teritoriální monopol na porušování vlastnickcých práv" a tudíž je vždy více či méně socialistický.Zcela napravo je tedy společnost bez státu, tzv. svobodná společnosti či spontánní řád. To je ten pevný a absolutní bod napravo. Absolutnímu bodu nalevo se blíží Severní Korea či blahé paměti rudí khmerové.Dále si vedle absolutních hodnot je třeba uvědomit trendy, tendence. Jak přesvědčivě dokazuje prof.H.H.Hoppe, demokracie nutně směřuje k socialismu - stále více regulace a přerozdělování. Je to neodstranitelnou vlastností demokracie, nebo alespoň té současné formy s všeobecným a rovným hlasovacím právem pro všechny, bez ohledu na to, jestli jste prozíravý vědec a ekonom s IQ 160, nebo tupé, nevzdělané, nezodpovědné a příživné vemeno. To v kombinaci s možností hlasovat o čemkoli (i cizím životě a majetku) a uzákonit cokoli (i placatost Země) vede ke smrtící situaci.V demokracii vzniká pozitivní zpětná vazba zesilující levicové tendence: Nezodpovědnost, krátkozrakost a lenost je odměňována, pracovitost a prozíravost trestána. A tak se čím dál víc lidí mění a ty první (jsou k tomu motivováni), tito dále tlačí na větí socializaci, čímž dále působí na zvětšovní první a zmenšování druhé skupiny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Nacizmus, neboli národní socialismus se k pravicovým ideologiím řadí pouze proto, že Stalin potřeboval ideologicky zaštítit válku s Německem. Jinak jde o levicový směr, který se i levicově označoval. Stále platí, že tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou.

Nahlásit

-
-1
+

Z NSDAP udělal "pravici" až socialismus, aby se od ní nějakým způsbobem oddělil, protože jinak to byl politicky i hospodářsky téměř identický systém. Jinak dělení lidí na pravici a levici je vždy dost zavádějící a jedná se hlavně o dělení "politické" ;,aby bylo možno definovat "nepřítele" ;.Řecko například zadužili především vlády označující se jako "pravice" a jakási úsporná opatření tam naopak zavádí levice. Bylo by asi nejlepší se od tohoto dělení oprostit a najít vhodnější. Co třeba vlády "tržního řízení" pro citáty B a D a vlády "centrálního řízení" varianty A a C? Pak se nebudete ptát jestli jste pravičák nebo levičák, ale jestli jste pro centrální nebo pro tržní řízení státu, což současné "pravičáky" ;očistí od extrémismu a "levičáky" od tržní politiky poválečného Německa.

Nahlásit

-
0
+

chybí mě tam něco od rothbarda nebo molinariho, případně misese:)

Nahlásit

-
0
+
2/2