Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Menstruační dovolená

3. 10. 2009
27 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No to je otázka. Podle mě lpěním na skutečných významech slov můžeme napomoci jejich návratu. Příklad na triviálnější, jazykové úrovni: jeden čas byla hrozná móda psát "webovská stránka" místo "webová stránka". Je snad lepší rezignovat a začít psát také "webovská" ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolim si nesouhlasit, neb tyto svihle damy si verejne privlastnuji slovo "feminismus&quo t;a definuji si ho dle sveho. Co to slovo/hnuti znamenalo predtim se stane celkem irrelevantnim, neb ve spolecenskem podvedomi bude reprezentovano urvanou mensinou, a vyznam slova se zmeni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Společensky přijatelné? Asi dost záleží na tom, v jaké společnosti se pohybujete. A mám-li být upřímný, opravdu mi nevadí označit určité projevy chování u žen jako "slepičí". Pokud tak někdo označuje ženy obecně, svědčí to o jeho mentální a společenské úrovni. Nemyslím si nicméně, že by to bylo nějak dramaticky rozšířené chování a i v případě, že by tomu tak bylo, rozhodně tyto "balíky" z řad mužského pokolení nevyléčíte represí, sankcemi či kvótami, což jsou metody hojně prosazované některými feministkami a příznivci gender studies.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas, jen jedna připomínka:ten feminismus, o kterém mluvíš, "vytvářejí" ;TAKY pravě ty feministky, které páchají podobné excesy. Feminismus není nic, co by stálo nad strukturou, je to konstrukt feministek (těch minulých, ale i těch současných, které ho reinterpretují). Proto musíme mluvit i o těch, které ho praktikují - dávají mu smysl, žijí ho. Bez nich by feminismus umřel.Ještě ke druhému komentu: ano zastávám názor, že každá ideologie je minimálně podezřelá, protože hlásá, že něco je lepší než něco jiného. I humanismus je potřeba zkoumat. Taky nemusí mít ve všem pravdu...A každá ideologie, pokud je příliš silná (hegemonní) a nebrzdí ji jiné ideologie, má tendenci být totalitní a despotická. A to je špatně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Za sebe: nevadí. Naopak, je to skvělá cesta, jak rychle zjistit s kým má cenu mluvit a s kým ne :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O trestání a represi nemluvím, je tu řeč o veřejném diskursu. K těm slepicím: říkat o ženách obecně, že jsou "blbé", "slepice" apod., je stále ještě společensky přijatelné. Vám tohle nevadí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo, Martine, ale že se jedna genderová studentka, nebo tisíc jí podobných, chovají švihle, není argumet proti feminismu, ale je to věc jeho nepochopení. Proto mluvme o nepochopení f. a ne proti f. samému. Jinak, samozřejmě, jsem nehovořil o nějakém dřevním f., ale víceméně o tom současném, o jeho podstatě, ne excesech...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ty pozitivní diskriminace, které uvádíte, také nejsou jádrem feminismu, takže ani kvůli nim ho nemusíte odsuzovat. Jestli je feminismus ideologie, tak i humanismus je ideologie. A hodíte ho kvůli tomu do koše?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozdíl mezi námi je, že vy se snažíte diskutovat k věci a argumentujete, proč k menstruační dovolené u nás nedojde. Já diskutuji z pozice člověka, který ví, že to není možné a z mnoha různých důvodů ani dobré a přesto je rád, že se o tom někde mluví a jistá zapomenutá, dá se říct stále ještě vtipně tabuizovaná témata, alespoň čas od času ožijí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Milá Ester, zkuste si to představit z pozice ředitelky či majitelky firmy. Ve svém týmu programátoru máte většinou mužské, ale i jednu ženu, která je v týmu zcela klíčová. Všichni zrovna doděláváte zakázku pro jednu banku. Blíží se termín dodání a všichni makáte na 120 procent. Pak přijde ona žena a vyžádá si menstruační volno. Vzhledem k její důležitosti (měla dodat nějaký programovací kod) se veškerá práce v celém týmu zastaví. Po jejím návratu klesne motivace i produktivita celého týmu. A kdo ví, jestli vůbec stihnete dodělat zakázku. Trochu extrémní příklad, nikoliv však nereálný. Já kdybych měl vedle sebe stejně schopného muže a ženu, tak pravděpodobně přijmu ženu, protože mám v sobě nějak zafixováno, že ženy jsou loajálnější, pracovitější a pečlivější. V případě menstruačního volna však názor pravděpodobně přehodnotím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O feminismu toho vím málo. Přesto mě vždy pobuřovala právě snaha dosáhnout rovnost často za cenu ignorování přirozených rozdílů. Kde je například v prohlášení na stránkách feminismus.cz http://www.feminismus.cz/prohlaseni.shtml nějaká zmínka o doplňování se? Jsem vděčná za některé změny, které se i díky feministické ideologii mohly udát. A jiné ze změn (zejména ty plíživé, viditelné na smýšlení lidí, resp. hlavně žen o sobě samých) nesu těžce. Hodně těžce. V životě jsem nepotkala feministickou aktivistku, která by se dle mého názoru se životem porvala s klidem a zrale. Možná jsem jich potkala málo.Perex vedle sebe staví vlivné ideologie 20. století. V tomto jsou si fašizmus a feminizmus rovny a není na tom nic diskvalifikujícího. A že je zprofanovaný jako každá jiná mocná? ...no a není?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Uznávám, že jsem do perexu vybral jen "špatné" ideologie. Mohl tam klidně být konzervatismus, liberalismus. Pak by to asi vyznělo jinak. Mně nešlo o to, vykreslit fem. jako zlý, ošklivý... no prostě nepěknou věc, ale jako ideologii! Něco, co si nárokuje patent na pravdu.Souvislost mezi konzumem a fem.: do Asie přišel feminismus právě s konzumem - jak píšu v textu, jako jeho průvodní projev. Nejde o to, že přišel, to je jen dobře! Špatné ale je, co napáchal se společností, protože přišel stejně namyšleně, jako Američani do Iráku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Původně jsem se chtěl sáhodlouze rozepsat, ale koukám, že pan Černý a v podstatě i Martin Vlnas shrnuli za mě. Ideologická podstata feminismu je v mnoha ohledech nesporná a jako většina ideologií i tahle si klade za cíl krásnou, novou a lepší společnost. Bylo by hloupé házet všechny odnože feminismu do jednoho pytle, nicméně snaha o umělé narovnání, kvóty a politická korektnost jsou cestou do... úplně jiné společnosti, ve které by mnozí včetně mě nechtěli žít.A pro pana Adamoviče: Ano, některé ženy jsou slepice a někteří chlapi jsou kokoti. Když to někdo jednoduše generalizuje, tak si o jeho úrovni leccos pomyslím. Ale vážně by se za to měli lidi trestat? Represe rozhodně není řešením.Mimochodem, jedna nechvalně známá neonacistická organizace v Čechách má motto "Myšlení silou nezměníte". Narůstající tlak ze strany státu vedl k jedinému - od ožralých hajlujících nácků jsme se posunuli k dobře organizovaným skupinám lidí, které by na první pohled nikdo neodhadnul jako příznivce této ideologie. Problém není vyřešen, jen se lépe maskuje.

Nahlásit

-
0
+

Zaujala mě myšlenka článku - zákon o menstruační dovolené, ale jinak jsem se po přečtení perexu také mračila. Feminismus je de facto stavěn po boku fašizmu, konzumerismu, hamburgrů a enviromentalismu... A jaká je ta souvislost mezi konzumem a feminismem? To jsem nepochopila. Feminismus vnímám jako ideu, že ženy a muži jsou odlišní, ale skvěle se doplňují, a kde jednomu chybí, druhému přebývá. Když slyším, jak některé české ženy vykřikují, že "nejsou žádné feministky," tak mám chuť nasadit jim islámskou doktrínu. Ach jo, že muži škodí ženám, s tím bych se ještě nějak smířila, ale když ženy škodí ženám, to je vážně tragédie...

Nahlásit

-
0
+

Ivane, co vím, tak prvním feministkám šlo právě o rovnoprávnost (především tu politickou - bojovaly o všeobecné rovné volební právo) tj. postavení rovnítka mezi muže a ženy. Druhá vlna v 60. letech na ně navazovala. Současný feminismus pak v postmoderním duchu všechno problematizuje (kdo si dovoluje tvrdit, co je pro ženy dobré; je skutečně dobré, aby mezi muži a ženami bylo rovnítko; co to vůbec ženské dobro je atd...)Já proti "neoficiálnímu - žitému" feminismu - ve smyslu narovnání moci, o kterém hovoříš ty, nemám vůbec nic. Souhlasím s ním i s jeho cíli. To ale není ten feminismus, s nímž se potkáš u těch, které se za feministky prohlašují. Těm šlo a většině z nich stále jde právě o to bezpohlavní rovnítko. Příklad za všechny: když jsem jednou vcházel do školy, byl jsem jednou studentkou gender studies osočen, že jsem si ji drze dovolil dát přednost a nabídl ji, aby vstoupila jako první. Jim jde právě o to "potření" jakýchkoliv projevů ženskosti jakožto sociálního konstruktu patriarchální společnosti. Tyhle feministky nehrají na rovnováhu, tyhle utočí (pod líbivým slůvkem dekonstrukce) na podstatu společnosti a chtějí ji nahradit jejich ideální "lepší" formou. Proti jejich nastavování zpětného zrcátka našemu společenství nic nemám, každá kritika je dobrá. Jen nesouhlasím s jejich technikou a především cíli. V tom je feminismus jako každá jiná ideologie. A k těm podpásovkám: ano, máš pravdu, že feminismus kritizuji - ne shazuji, ale na tom nevidím nic špatného..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No vidíte, nazýváte největší prokletí současné emancipované ženy požehnaným stavem. Kdyby byla v našem vesmíru menstruace považována za průvodný jev onoho požehnání, třeba bychom se o diskriminaci nemuseli ani bavit a placené volno by bylo považováno za rozumnou dlouhodobou investici do důchodového zabezpečení :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Drahý Arsene, jak já bych vám to ráda řekla... mám pocit, že vícero diskutujících staví na předpokladu, že je ženám nepříjemné o ženských tématech mluvit. Zajímalo by mě, co by řekly kolegyně dámy. Mě to například nevadí... jen nemám to srdce. Většina mužů při první zmínce slova "krev" nebo "hormon", nedej bože "vložka" omdlívá, pokud se mohu v tomto spolehnout na vlastní zkušenost. Kdo tedy může za to, že se o věcech nemluví a komu je to vlastně nepříjemné, je pro mě otázka. Nevadilo by mi, kdyby se kolem vědělo, proc jsem zrovna v ten den tak nepříjemná a proč se u desky stolu kroutím :-) Třeba bych na okolí nepůsobila tak monstrózně.Jasně, že to nejde zanést do zákoníku. Jasně, že bych si nechtěla dát sama další ťafku. Už tak mi bude dost líto, když nedostanu kvůli otěhotnění atestaci. Nic mi ale nezabrání rýpat do faktu, že když vládnou světem jen peníze, ledacos jde do háje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak probíhají Vaše menstruace? Jak dlouho trvají Vaše menstruační bolesti.. To by žádná žena nechtěla slyšet na přijímacím pohovoru. Je to nejen ponižující, ale konečném důsledku je to pro ženy mnohem více diskriminující. Netřeba připomínat, že uplatnění žen na pracovním trhu by následně bylo ještě obtížnější. Viz http://www.finmag.cz/clanek/13249/prekyselena-oranzada-nechutna-nikomu/ .

Nahlásit

-
0
+

No já tedy feminizmus budu schazovat vždy stejně jako jakoukoliv jinou ideologii prosazující upřednostňování jedné skupiny lidí nad jinými. Já zastávám "rovnost možností" né "rovnost šancí". Lidé nižšího vzrůstu mají "možnost" jít hrát NBA, ale upřímě, "šancí" moc nemají. Má se tedy dát do pravidel paragraf o alespoň 5% hráčů nižších 160cm v teamu? Mají být státem dotováni méně přizpůsobiví občané na úkor většiny? Mají mít ženy o 13 dní (65%) delší zákonou placenou dovolenou nežli muži?PS: k Horské záchrané službě ženy do terénu neberou a víte proč? Protože neunese 80kg těžkou osobu na svých zádech 5 km. Není totiž nic horšího nežly když se ze zachránce stane zachraňovaný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V našich podmínkách by to asi uzákonit ani nešlo. Dalo by se to totiž chápat jako diskriminace a ta je ve všech formách zakázaná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemenstruující mám hlavně na mysli po přechodu (většinově cca po 50-ce?), ale i ostatní ženy které menstruaci nemají z důvodu dřívější přechod cca ve 30-ti (bez ohledu na příčiny), na těhotné jsem původně vůbec v tomto smyslu nemyslel, ale máte pravdu i ony jsou nemenstruující a alespoň v začátku tohoto požehnaného stavu zůstávají výkonnostně srovnatelné.Možná že se jenom chybně chápeme, ale jak jsem napsal poprvé: nemám nic proti dnu volna, ale neplaceného. A o ty peníze jde hlavně.Myslím že uzákoněním něčeho takového si ženy sami sobě na pracovním trhu dost podrazily nohy. Muže to neovlivní, ale trh bude vyhledávat spíše "nemenstruujícíquot;ženy a "menstruujícím& quot;nabídne méně peněz. A diskriminaci budete jako vždy jenom těžko dokazovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Feministkám přece nejde o rovnoprávnost, o rovnítko žena rovná se muž, ale o uvědomění si stavu věcí a taky pohlavních rozdílů a pokus o narovnání nerovnováhy v debatě a praxi (narovnání moci, ne rovnoprávnost). Když je ve společnosti běžné říkat, že ženy jsou slepice a nikdo se nad tím nepozastavuje (a taky se běžně neříká, že chlapi jsou kokoti), tak to je jasná nerovnováha, se kterou se musí něco udělat.Ty shazuješ feminismus podprahově: vychytralý, klíště, vetře se... volba slov.Ano, Aleš měl pravdu, měli bychom tu založit genderovou rubriku :-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co konkrétně míníte pojmem nemenstruující žena? Takovou, která si ničí zdraví práškama a po pěti letech našla ten správný typ? Nebo těhotnou? Nebo ženu po přechodu, kterou už zaměstnavatel zpravidla nechce ani vidět? Věřím, že míra zdravotních obtíží během menstruace se dá jen těžko posoudit. Komu volno dát a komu ne? Jak je ale asi tak výkonná holka s migrénou? Stojí zato ji stresovat ještě strachem, že ztratí zaměstnání, nebo nám ta holka stojí zato?Chápu, že takový krok je z ekonomického hlediska úplně mimo. Jak ale říkal Ivan, feminismus by neměl být ztotožňován s kompletním odstraňováním nerovnosti... takový přístup je v naše společnosti zodpovědný na četná popření přirozenosti jednoho i druhého pohlaví a myslím, že i když se nenajde v některých otázkách kloudné řešení, stojí zato o věcech přemýšlet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Definice (velmi stručná) : Feminismus je název pro komplex ideologií, sociálních teorií a politických hnutí, jejichž cílem je výzkum a potírání jevů, které lze považovat za projevy a součást utlačování ženského pohlaví. Přesná definice feminismu je díky obsáhlosti problematická. Ivane, jaké je nevulgární pochopení feminismu? Já jinak zásluhy feminismu (stejně tak enviro..ismu) vůbec nesnižuji. Úvod textu měl předestřít ne to, že jde o špatnou ideologie, ale že je to silná a vlivná ideologie. Což tedy podle mého skutečně je. Pojmenování "řady přežitků patriarchální společnosti" ale podle mého není tvůj "nevulgární feminismus", o kterém píšeš, protože to jde jen nezamyšlený důsledek boje žen o rovnoprávnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud někdo tvrdí, že feminismus je odstraňování nerovnosti mezi muži a ženami, pak je to vulgární pochopení feminismu, ne chyba feminismu. Čímž se vracím k úvodu článku - nepodunuje nám, že je feminismus něco špatného? Podle mě tedy není, díky feminismu se pojmenovala řada přežitků patriarchální společnosti a některé z nich se podařilo oslabit. Vadí to někomu?

Nahlásit

-
0
+

Byl bych ochoten souhlasit s neplaceným volnem nebo nemocí pro ty které tak trpí. Ale nemyslím si, že by menstruující ženy byly o tolik výkonnější nežli nemenstruující ženy nebo muži, aby si zasloužily cca 13 dní za rok placené dovolené navíc:(To povede k jediné věci a to k snížení základního platu pro tyto ženy, protože jinak to zaměstnavatelé neutáhnou. Stejně tak jako je skvělá zpráva pro "malého" podnikatele, že mu jde nová zaměstnankyně na mateřskou a on to musí celé zatáhnout. Znám takové, kteří záměrně takové pracovnice nepřijímají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chtěly? Já bych ji chtěla. Ani ne tak pro sebe, jako pro všechny ty kámošky, co mají migrénu a zvracejí. Moje bolest zad a jednodenní chůze v předklonu je proti tomu hadr.Škoda, že si myslíte, že je dnes ještě pořád šéfům a podřízeným trapné vyměnit si dvě věty o něčem tak pravidelně přítomném v životě více než poloviny populace. Nemuselo by. Tělocvikářky to pochopení měly... :-)

Nahlásit

-
0
+