Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Panika v makroekonomice

11. 9. 2009
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jak to vidí Katar?Oddělení Privátníhc zákazníků největší katarské investiční banky QInvest připravilo názornou prezentaci.Ke stažení zde:http://www.pro-investory.c z/forum/posts/hrozi_propad_trh u/jak_to_vidi_katar/strana/1/# pid391

Nahlásit

-
0
+

Také metodickou chybu nevidím..První graf zobrazuje NOMINÁLNÍ HDP a NOMINÁLNÍ DLUH. Kde je problém? To je naprosto v pořádku..I ten druhý je v pořádku. 5% předpoklad růstu HDP vypadá jako nominální, při 2% inflaci to je 3% růst reálného HDP. To také dává smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvám se, tu metodickou chybu nevidím. Graf jistě vedle sebe klade dvě rozdílné veličiny. Smysl grafu ale vidím ve vypovídací schopnost při porovnání progresí obou veličin v čase. A ten je nezdravý, domnívám se, ale možná se mýlím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to trochu jinak. Za prvé - souhlasím, že bankovní regulace musí být přísnější. Deregulace z 90. let byla evidentně přehnaná. Za druhé, když už k problému jednou dojde, je opravdu levnější, když se spirála nerozvine. Náklady na záchranu jsou vážně nižší. Za třetí, údajný morální hazard je chiméra. Pro manažery zkrachovalých bank není vládní záchrana žádná příjemná zkušenost a zaručeně na něm nevydělají.Zkrátka a dobře - mohlo být mnohem hůře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Oba grafy obsahují triviální metodickou chybu, protože srovnávají nominální objem dluhů s reálným objemem HDP.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kohoute, jako příznivce faktů nad mýty, (event. přátelé diskutující), dovolil bych si zde položit otázku:Na pozadí prohlášení Bernankeho o pravděpodobném ukončení recese a Obamova prohlšení, že už banky nebudou moci očekávat pomoc daňových poplatníků, mohl byste, prosím, okomentovat následující grafy ?:http://market-ticker.denning er.net/uploads/KeyCharts/Absol uteDebtToGDP.pngadále:http://market-ticker.denn inger.net/uploads/KeyCharts/Th eoreticalDebtPresent.pngDěkuji

Nahlásit

-
0
+

O problémech se sub-prime hypotékami se ví od r 2005. Jako první to zachytili reverendi, faráři různých církví v USA. Od r. 2005 za nimi chodili "jejich ovečky" a svěřovali se že mají potíže se splácením hypoték. Výborný předstihový ukazatel, ne?Problém s bankami je v tom, že v ní má příliš mnoho peněz příliš mnoho nezúčastněných lidí. Když padne nějaký např. průmyslový podmik, přijdou o své peníze akcionáři, dodavatelé, zaměstnanci - a to je jen pár lidí. Když padne velká banka, přijde o peníze kromě akcionářů a zaměstnanců, příliš mnoho dalších lidí - vkladatelů. Když je ztráta banky je větší než vlastní kapitál, je okamžik k bankrotu banky a jejím uzavření, rozprodání akciv a vrácení vkladů vkladatelům (by si je dali do jiné banky). Jenže problém je, že management takto ohrožené banky lže a ztráta je pak většinou větší než vlastní jmění. Takže sestavit dobrou regulaci a kontrolu bank je složité.Osobně bych nechal stávající regulaci a jen opět rozškatulkoval banky podle typů obchodů - klasické, všeobecné, investiční. A každý si vybere jaké akcie si koupí a kam vloží své peníze jako vkladatel.Mimochodem - od r. 2006 jsem si o sub-prime hypotékách povídal s několika bankéři. Potřeboval jsemto vysvětlit, neb jsem tomu nerozuměl, co to je za typ obchodů. Někteří tomu nevěřili a říkali že to může špatně skončit - měli pravdu. Za tuto trabli může jen blbost a chamtivost. A žádná regulace neomezí tyto dvě vlastnosti.

Nahlásit

-
0
+

Že je situace vážná už tvrdím téměř 2 roky. Nyní nastalo relativní uklidnění, což považuji za klid před další bouří..V poslední době se objevují různé střípky informací. Každý střípek sám o sobě je zajímavý, avšak s omezeným dopadem na ekonomický vývoj nebo akciové a komoditní trhy. Teprve když je posbíráme dohromady, uvidíme, že ekonomické oživení a oživení trhů, jak se to snaží prezentovat média, je pouze chiméra..Na detailnější analýze pracuji.

Nahlásit

-
0
+

No, vas nazor je velice casty, ale receno s Ferdinandem I. (anebo panem ustavnim soudcem Musilem) je to navrh typu "fiat iustitia, pereant mundus" - "Staniz se spravedlonost, at trebas zhyne svet".Ano, zachrany zpusobili a zpusobi strasne moc problemu. Ale je to jako nenasadit chemoterapii pacientu s rakovinou - muze se to vylecit zazrakem samo, anebo risknout chemoterapii i s vedomim problemu pozdeji.Dulezita vec je, aby, az je k tomu trochu casu, se resili duvody krize (napriklad ta ticha zaruka statu pro v podstate vsechny banky). Bohuzel tohle zatim chybi a vice se populisticky pouzivaji zastupne problemy jako jsou bonusy bankeru - protoze je to snadnejsi nez se pokusit napriklad rozbyt velke banky. Najit obetniho beranka (nebo beranky) je snazsi nez neco skutecne rozumneho udelat, specialne pokud relativne velka skupina volicu ma relativne malou propensitu k akceptovani zodpovednosti za vlastni ciny (jako je napriklad vybrani si banky dle kvality, ne dle toho jak jsou statem zaruceny vklady).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prece neni mozne aby stat vzdy prispechal na pomoc kdyz se nejak banka velikosti "Too big To Fall" dostane do problemu ? Naopak stat by mel regulovat trh aby zadna takova banka nevznikla a kazdy subjekt na trhu mohl krachnout bez vyraznejsiho dopadu na cely ekonomicky sektor. Jinak se stat stava pouze rukojmi bank a banky nic nenuti se chovat zodpovedne a obavat se rizika. S clankem naprosto nesouhlasim v ideove rovine, stat by mel pouze nastavit mantinely pro trh a nebranit kreativni destrukci intervencemi. Otazka je jestli by pripadny krach velkych bank nebyl ve finale levnejsi a zdravejsi nez drzet je pri zivote a vyrovnavat ekonomicky propad ze statni kasy. Na to nam ovsem da odpoved az historie. Za 10 - 20 let az bude amerika jenom zemi stredniho vyznamu ktera bude rovna Cine a Rusku :)Kdyz ja, nebo muj podnik zkrachuje, zadne pomoci se od statu nedockam. Existuje tedy hranice od ktere je podnik nedotknutely ? A pokud ano, neznamena to ze vsechny firmy se budou snazit se dostat do toho klubu exklusivnich a korporaci TBTF bude pribyvat, spolecnosti budou fuzovat a rust jenom proto aby mely tu jistotu ze i jim prijde stat na pomoc az bude nejhure. Zachrana Bear Stearns a AIG mozna zachranila dnesek .. ale zachranila i zitrek ?

Nahlásit

-
0
+

Bůh ví proč zrovna Lehmani nedostali nic.Těch spekulací,proč oni ne a ostatní jo,je plný internet.Ať mi nikdo neříká,že krize neposloužila jako záminka pro řízení konkurenčního boje.Panika je i nástroj toho,jak oblbovat druhé,aby lépe přijali noty,podle kterých hraju.Rozvinu myšlenku,která se řeší v jiném článku zde na Finmag.Jedinou vědou,kterou uznávám je biologie,protože ta dokazuje,že každý vždy boxuje jen za sebe a svoje geny.Finanční krize 2007-20XY je toho důkazem.

Nahlásit

-
0
+