Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Každý není Soros

27. 6. 2008
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dobrý den.Zmíněná předpověď - je asi známo, že jde o článek, převzatý z časopisu - byla udělána 30. dubna. To jen tak pro zajímavost. Nic to nemění na slovech o ošidnosti podobných prognóz obecně a u kurzů měn zvláště. Nechci hájit analytiky, myslím si ale, že i oni sami jsou si toho vědomi. Někteří to ale mají v popisu práce.V souvislosti s měnami si jinak vždy vzpomenu na dvě věci.Předně na firmy, které i v ČR nabízely (kéž by platil minulý čas) obchody s měnami, a to i nezkušeným investorům. Těžko říci, zda někdo skončil jinak než (velkou) ztrátou. Byl tu také údajný kanadský penzijní fond, který ale v Kanadě neznali. Měl rovněž vydělávat i díky Forexu. Snad naštěstí v ČR nikoho neuhnal.

Nahlásit

-
0
+

Jsem rad, ze to vidime stejne. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Předpovědi měnových kursů jsem jako analytik vždy odmítal dělat s poukazem na to, že to nejde. Vždycky to nakonec naštěstí zadali někomu jinému :-)V životě jsem udělal jen asi tři výjimky z tohoto pravidla: (a) "bullish" názor na korunu nepřetržitě od začátku roku 1998; (b) podobný názor na rubl od roku 2001;(c) negativní názor na dolar během posledního roku nebo dvou.Ekonomická teorie neposkytuje žádný všeobecně uznávaný model pro odvození měnových kursů. Nelze nic seriózně vypočítat, maximálně je možné odhadnout znaménko: plus nebo mínus. Názory na kurs koruny za šest nebo dvanáct měsíců jsou jen hádání, nic víc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo, jenze Vy se na to stale divate z pohledu tradera, ja ted nezpochybnuji to, ze se na fx da vydelat, nemluvil jsem o uspesnosti obchodovani na fx (i kdyz i tady bychom se asi shodli a dali za pravdu autorovi, ze cca 90% lidi na fx prodelava)... ja mluvim o predpovedich na horizontu mesice, trech mesicu, pul roku, roku. Presne to, co delaji analytici. A proc to delaji, kdyz to nedovedou odhadovat? No protoze to maji v popisu prace. Pro banku je docela dulezite mit nejakou predstavu, z ktere se da vychazet. A nevim, jaka je Vase predstava, ale i analytici zpravidla pouzivaji range a pak samozrejme stredovou hodnotu. Prusvih je, ze ta pravdepodobnost uspesnosti odhadu opravdu nebyva vyssi nez 50%, alespon co jsem se ja setkal. Coz jasne ukazuje, ze se fx moc dobre predikovat nedaji.To je legrace, vlastne se ted zastavam tech, ktere jinak zpravidla kritizuji. ;-))

Nahlásit

-
0
+

no predne, kdyz to nekdo nedovede, tak proc ty predpovedi dela, ze? hazet nahodny cisla umi kde kdo z analytiku.zkuste vycestovat za hranice CR a potkate hodne uspesnych traderu jak intradennich tak pozicnich v fx. navic, kdyz to hodne prezenu, koho zajima, kde bude euro za za rok? prevazne delame na OTC obchody s drzenim do jednoho tydne. stejne jako kolegove.abych odpovedel na vasi otazku, ano myslim si, ze tomu rozumim lepe. taky proto se tim zivim, ackoli mym oborem jsou derivaty (ty menove mene.samozrejme, musite mit nejakou predstavu kam se trh asi muze pohnout, uz jen z duvodu hedgingu klientu, ktery treba budou stavet velky developerskyprojekt ci pro investicni celky. ale vzdy jsou predpovedi v nejakem range.a ne, ze reknu, euro bude tolik a tolik. to rekne jen neznalec,pardon.jeste k te 50% uspesnosti. to je mylka vetsiny lidi, ze uspesnost musi byt 50%+. to je nesmysl. pri spravnem risk managementu, muzete mit i mensi uspesnost a porad jste velmi uspesny

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A Vy fx trhu rozumite lepe? Ja jsem se totiz jeste nesetkal s clovekem, ktery by dovedl odhadovat kratkodobe pohyby menovych paru s vice nez 50% uspesnosti. Aneb novodoba ruleta.Ted nemyslim intradenni obchodovani, na to se obcas nejaky uspesny trader najde. Mluvim o predikcich vyvoje kurzu na horizontu tydnu a mesicu. Dlouhodobe tendence (napr. posilovani koruny) byvaji take zretelne. Ale dovedete uspesne odhadovat, za kolik korun bude euro za mesic, nebo za tri mesice?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

neni nahodou uz "v pulce roku" ted? ja jen ze kurz je 24,0625 takze se pan Mokras seknul. neni divu. stejne jako vetsina. jeste si pamatuju na prvni 3 mesice tohoto roku, kdy mi v bankach tvrdili ze s nejvetsi pravdepodobnosti se v pulce roku dolar dostane zpatky k euru na 1,38. ze jim to potvrdili i jejich zahranicni matky a jejich super analyticky tym.to jen tak na okraj, jak par nejvetsich ceskych bank rozumi fx trhu.

Nahlásit

-
0
+