Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Drsní lovci peněz

14. 4. 2008
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Národ blbců doufám nejsme. I když někdy může pohled do Parlamentu podobné reakce vyvolávat. Stejně jako naivita lidí, kteří podepíší smlouvu, aniž si ji důkladně přečtou, byť tuto možnost mají. Některé firmy to totiž klientům neumožňují, nebo donedávna neumožňovali. S koupí kola, PC nebo najímáním účetní Vám neporadím. Osobně mám dost přátel, na které se mohu při koupi něčeho podobného spolehnout. Stejně je tomu u těch finančních produktů, v nichž se tolik nevyznám, třeba hypoték. Lze jistě hovořit o nedostatečné regulaci, chybějících datech aj. Pořád mám ale pocit, že řadu potíží přináší zbytečné jednání či shánění věcí pod tlakem. Míním tím ten časový. Když v něm nebudu, snad si dokážu zjistit na internetu, že se dá levná půjčka od drahé snadno odlišit podle Roční procentní sazby nákladů (RPSN). I když ani tam nemusí být všechny klientovy výdaje. Ale pro základní orientaci to snad stačí. Je asi chybou České obchodní inspekce www.coi.cz, že málo inzeruje úvěrové kalkulačky na svém webu - přiznám se, že jsem je nezkoušel. A málo se ví o poradně pro finanční tíseň v Praze. I některých spotřebitelských organizacích, které jsou na více místech a mají své poradny. Tam by snad - alespoň omezenou pomocnou ruku - našli. Možná i velká města.Takže si myslím, že je to i v lidech. Nikoliv v jejich slabomyslnosti, ale pohodlnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já se zase až tak nedivím některým "slabomyslným&q uot;občanům, že se nechají napálit ve finančních produktech. Já jsem se též nechal, a určitě ještě mnohokrát nechám, napálit od obchodníků a poskytovatelů služeb. Když jsem si koupil třeba kolo, PC, a jakékoliv jiné zboží a nebo když jsem si vybíral účetní. Bohužel nejsem odborníkem na cyklistiku, počítače a nebo třeba na daňě. Podle čeho porovnám co je lepší, když tomu nerozumím. Podle čeho poznám, že mě člověk lže o vlastnostech přehazovačky, nebo o ceně za vypracování daňového přiznání? Jak tedy poznám relativně levnou půjčku od lichvy, když tomu nerozumím???Zajdu do banky? Do které? Zavolám poradci? Kterému a kde najdu toho správného? Zeptám se známého? Co když taky naletěl? Třeba si myslíte, že jsem blbec, protože u každého PC je uvedena určitá výbava s určitými parametry a cena. Stačí si projít internet a nebo pár obchodů. Všude uvedena výbava a cena... Jak ale běžný člověk porovná pojištění, hypotéku vs. stavebko, spotřební úvěry? Jsou ceny a náklady těchto produktů taky tak jednoduše porovnatelné? Mají jejich poskytovatelé povinnost tyto údaje podrobně uvádět? Pokud se to tak neděje, tak kde je tedy chyba? Pokud se to tak děje, je tedy opravdu v ČR tolik slabomyslných lidí? Jsme snad národ blbců?

Nahlásit

-
0
+

Taky se nad chováním některých slabomyslných spoluobčanů podivuji. A občas se divím, kolik jich je. Uzavřít třeba smlouvu bez toho, že si ji přečtu, a to pořádně... Jinak Home Credit ČR a další podobné firmy mají nepochybně své chyby, jsou tu ale i jiní, a to daleko větší borci. Měřeno výší úroků, které vybírají za poskytnutou půjčku, ale i dalšími prohřešky. Některé z nich měli dokonce pokutovat vlastní nadháněče oveček. Dlužno říci, žerovněž slabomyslné, protože opět uzavřeli smlouvu bez důkladného prostudování. Její součástí bylo totiž ustanovení, podle kterého musí sehnat měsíčně x klientů a když se jim to nepodaří, zaplatí pokutu. Pak tam byly také pokuty za pozdní placení, rozdávané v některých případech jaksi automaticky předem, aniž by úvěrová firma čekala, zda doběhne termín na zaplacení splátky. V některých případech to zkrátka nápadně připomíná organizovanou trestnou činnost. Jen jsem zvědav, jak se s tím vyrovná naše čacká policie, která řeší některátrestní oznámení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

...někdy mám neodbytný pocit, že klientů se slabou myslí je mnoho, více než je mi milé. Home Credit ČR, Ukraine a Russia všem šťastným dlužníkům děkují za přízeň, s jakou zvyšují majetek nejbohatšího Čecha. Přátelé, máme před sebou spousty práce. Klienti čekají!

Nahlásit

-
0
+