Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Juraj Šabatka

Milánský zajíc v pytli

Milánský zajíc v pytli

Investování není složitá věc, zejména to dlouhodobé. Navíc jde o „vědu” hodně prozkoumanou, existuje řada pouček, pravidel a souvislostí, které portfolio manažerům, finančním poradcům a investorům pomáhají činit ta správná rozhodnutí.

19. 5. 2009
Pýcha a ekonomický růst

Pýcha a ekonomický růst

Globální ekonomika není aktuálně ve své nejlepší kondici, rozvinuté ekonomiky už vůbec ne. Důvody jsou různé, stejně jako možné způsoby opětovného nastartování ekonomického růstu. Gordon Brown při své nedávné přednášce vyzdvihl úlohu vědy. V budoucnosti Velké Británie má (ve spolupráci s USA a EU) sehrát klíčovou roli a navrátit zašlému království jeho lesk a ekonomickou sílu.

1. 5. 2009
Úsvit neefektivity?

Úsvit neefektivity?

V majetkové struktuře finančních domů dochází k velkým změnám a na scénu se dostává nový hráč – stát. Kapitálové injekce na záchranu krachujících bank pro ně nebyly zadarmo, stát je podmínil získáním rozsáhlých podílů na jejich vlastnictví a už nyní je jedním z největších akcionářů v tomto sektoru.

22. 1. 2009
Pranýřování bank

Pranýřování bank

Finanční krize otřásá světem. Na vině jsou nenasytné banky a hypoteční ústavy, které bezhlavě půjčovaly nebo nakupovaly dluhy klientů s nízkými příjmy (sub-prime) v USA. Nenasytní, zlí bankéři teď musí být zachraňováni uvědomělým státním zásahem v podobě miliardových finančních injekcí. Veřejný sektor musí napravovat selhání kapitalismu. Takové je alespoň široce rozšířené mínění.

16. 1. 2009
Když ne Laffer, tak alespoň Hauser

Když ne Laffer, tak alespoň Hauser

Zdanění plodů naší práce je skoro tak staré jako práce sama. Už od dávných dob jedinci či firmy odvádí část svého zisku autoritám – panovníkům či státu. Důvody jsou financování veřejných statků, chod státní administrativy a v neposlední řadě společenská spravedlnost.

15. 1. 2009

Další skvělí autoři

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

Je hlavní makroekonomický stratég ČSOB. Působil jako poradce prezidenta Václava Havla a v letech 2004–2005... Více

Bjørn Lomborg

Bjørn Lomborg

Prezident think tanku Centra Kodaňského konsensu a hostující pracovník Hooverova institutu na Stanfordově... Více

Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul... Více

Petr Fischer

Petr Fischer

Analytik týdeníku Euro. Český novinář, scenárista, moderátor a filozof. Po absolvování Filozofické fakulty... Více

Pojištění vkladů – i stát umí hrát poker

Pojištění vkladů – i stát umí hrát poker

Finanční krize otřásá světovým hospodářstvím, banky ztrácejí na důvěře a pozornost veřejnosti se upíná na státní pojištění vkladů, jako na pojistku „proti nejhoršímu“.

19. 12. 2008
Moderní finanční svět

Moderní finanční svět

Světová ekonomika a její velmi rychlý růst v uplynulých desetiletích šli ruku v ruce s rychlým rozvojem finančních trhů, nezbytné součásti každého ekonomického systému. Nedávná hypoteční krize a následná kreditní však ukázala, že se nic nezměnilo na faktu, že veškerá finanční činnost (finanční aktiva) se musí zakládat na činnosti hmotné (skutečná aktiva).

6. 6. 2008
Vydrží státní podpory navěky?

Vydrží státní podpory navěky?

Za uplynulé roky se v ČR vyvinul fenomén kvality finančního produktu, který říká: Tento produkt je státem podporovaný. Když státu tolik odvádíme, proč si ho neuzavřít a nedostat peníze zpět? Nechybí v té úvaze něco?

4. 2. 2008
Mediální obraz investování v ČR

Mediální obraz investování v ČR

Největší potenciál pro vzdělávání lidí v oblasti investování a efektivní správy úspor mají finanční poradci. Od bank, pojišťoven a dokonce ani od investičních společností větší podporu finanční gramotnosti nečekejme.

7. 1. 2008