Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ivan Adamovič

Ivan Adamovič
Kontaktujte autora

Publicista a novinář původně zaměřený na kulturu. V roce 1995 spoluzaložil a řadu let řídil časopis Živel, působil také v měsíčníku Ikarie, byl šéfredaktorem webového deníku InZine.cz. Později vedoucí kulturní rubriky v Hospodářských novinách a Pražském Deníku.

Svoboda vlastnit

Svoboda vlastnit

Surrealista a psychoanalytik-amatér Bohuslav Brouk již ve 40. letech minulého století psal: „Pro záplavu všelikých krámů jest lidstvo, při zcela střízlivém odhadu, nuceno pracovat dvakrát tolik, než by bylo potřebí k zajištění jeho dnešních opravdu rozumných potřeb.“

5. 10. 2008
Černá smrt a biopaliva

Černá smrt a biopaliva

Jak se říká, představy fantastů nikdy neutečou příliš daleko od reality. Jeden z nejpodivnějších dílů animovaného Krtečka – Krtek ve snu vykresluje svět po ropném kolapsu, kdy u prázdných benzinových pump čekají formani s koňmi a zapřahají nepohyblivé automobily.

19. 7. 2008
Magie peněz

Magie peněz

Rozhodl jsem se, že už nebudu psát pro Finmag ani pro nikoho jiného, že už budu bohatý. Mám už veškeré potřebné know-how. Stojím uprostřed kruhu a svou magickou zbraní, kreditní kartou MasterCard, načrtávám do kruhu pentagram.

8. 5. 2008
Platidla v éře hojnosti

Platidla v éře hojnosti

Řekněme, že technologický pokrok značně postoupil a k hmotnému zabezpečení už není třeba fyzicky pracovat. Ostatně materiálno je beztak čím dál efemérnějším zbožím. Žijeme v postindustriálním digitálním světě, pro který mohou platit úplně jiná pravidla.

22. 4. 2008
Budoucnost bez peněz

Budoucnost bez peněz

Když někdo v minulých dobách předpovídal budoucnost bez peněz, automaticky se nám za toto proroctví vkrádalo rovnítko komunismu. K podobným vizím však futurologové a autoři science fiction v západním světě dospívají stále častěji i bez strašáka diktatury proletariátu.

25. 3. 2008

Další skvělí autoři

Petr Fischer

Petr Fischer

Analytik týdeníku Euro. Český novinář, scenárista, moderátor a filozof. Po absolvování Filozofické fakulty... Více

Karolína Kašparová

Karolína Kašparová

Studuje moderní britskou a americkou literaturu na University College London. S novinařinou začala v... Více

Jana Divinová

Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu... Více

Gonzalo Lira

Gonzalo Lira

Vyrůstal v New Yorku, Miami a Guayaquilu, nyní žije v Santiago de Chile. Je autorem několika novel a... Více

3/3