Články na téma: zdraví
Další články na téma zdraví najdete na Peníze.cz.
Spalničky: největší biomatka je stát
Z očkování se stala drahá záležitost individuální zodpovědnosti – a teď se divíme, že jsou lidi škudliví a nezodpovědní.
Lovci talentu
Martin Jahoda a Honza Březina pomohli vybrat ideální sport pro tři sta tisíc dětí. I díky nim mají poprvé v dějinách školáci z měst lepší kondici než jejich vrstevníci na venkově.
Očima expertů: Za první tři dny nemoci znovu peníze?
První tři dny nemoci by se mohly opět proplácet. Naroste počet neschopenek? A jak systém nastavit, aby nepřišli na hůl zaměstnanci ani zaměstnavatelé?
Kupujte naši bezlepkovou vodu!
Posedlost studováním obalů potravin a palcové titulky o nebezpečnosti lepku, geneticky modifikovaných potravin nebo hormonů nás vedou k pěkně absurdním důsledkům.
Takový balík nemůže ležet v šuplíku
Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.
Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny
Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?
Rakovina není projekt, rakovina je nemoc
Mluvit v souvislosti s nádory o boji, bitvách, vítězstvích a prohrách je nepřesné, často i nevkusné a hlavně kontraproduktivní.
Očima expertů: Vést válku proti drogám?
Už v roce 2011 ohlásila Globální komise pro drogovou politiku, že válka proti drogám selhala. Kde se stala chyba? Jak se poučit? Je čas legalizovat některé drogy a přestat kriminalizovat jejich uživatele?
Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?
Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?
Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Svoboda má špíčky
Společnost by měla být ke špekatým lidem shovívavější. Neubližují nikomu dalšímu, leda vlastnímu zdraví. A to ještě ne tolik, jak přesvědčují novodobí puritáni.
Očima expertů: Měly by se opět zavést poplatky u lékaře?
Ani ne půl roku po zrušení poplatků ve zdravotnictví se ve vládě diskutuje, jestli by se některé z nich neměly vrátit. Co si o tom myslí současný a bývalý ministr zdravotnictví, lékaři, lidé z nemocnic a také ekonomové?
Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže
Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.
Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda
„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.
Očima expertů: Patří letní čas na smetiště dějin?
V neděli jsme se s ním sice rozloučili, za pár měsíců ho ale budeme zase proklínat. Má v dnešní době letní čas ještě nějaké opodstatnění? Nebo by bylo lepší ho jednou pro vždy zrušit?
Kovaná ekonomie: Trautenberk versus Kate Moss. Kdo je šťastnější?
Druhdy bývalo znakem spokojenosti a blahobytu pěkně klenuté bříško. Časy se mění.
Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může
Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.
Irskou kávu, prosím. Ekonomka provádí těhotenstvím
Emily Osterová nabízí racionální pohled na to, jak přemýšlet nad doporučeními a zákazy lékařů.
Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Blamáž na spadnutí. Tenhle „protikuřácký zákon“ bude tabáková lobby milovat
Práva nekuřáků hrozí být opět pošlapána v zájmu tabákového průmyslu.
Nejnovější podcasty