Předplatit časopis Finmag

Zlato je ideální způsob, jak zvýšit bezpečnost portfolia. Proč?

PR text
PR text
14. 8. 2023

V dnešní ekonomicky nesnadné a nevypočitatelné době je pravidelné investování naprostou nutností. K tomu připočtěte postupné stárnutí české populace, pochroumaný důchodový systém a máte zcela jasno. Zkrátka a dobře se o sebe musíte postarat sami. Jakou roli v této snaze hraje zlato?

Zlato je ideální způsob, jak zvýšit bezpečnost portfolia. Proč?
Zdroj: Dall-e 3

Dlouhodobá výhra

Nebudeme si nic nalhávat. Investiční zlato z vás neudělá přes noc boháče. Pokud se řadíte mezi rizikové investory, raději se poohlédněte po kryptoměnách a dalších šílenostech. Jste konzervativní jedinec, který myslí spíše na budoucnost? Pak je pro vás tento drahý kov naprostým základem. V čem tkví jeho největší výhody?

Stabilní nárůst hodnoty v průběhu let

Zlato slouží jako velmi šikovný prostředek k uchování hodnoty. Zatímco finance podléhají inflaci a dalším výkyvům, žlutý kov odolává úplně všemu. To znamená, že jej neohrozí všemožné covidové pandemie, válka na Ukrajině, vysoká inflace, zdražování energií ani žádné jiné katastrofy. Dokonce ani celosvětové finanční krize.

V dobách ekonomického rozkvětu totiž zlato pomalu a jistě získává na hodnotě, zatímco v období nelehkostí dokonce strmě roste nahoru. Nevěříte? Mrkněte se na dostupné grafy a ihned se přesvědčíte sami. Tuto vlastnost si žlutý kov drží již po generace.

Pamatujete na dvojcifernou inflaci, která nás v posledním roce drtila? Za stejné období zlato zvýšilo svou cenu o 17,2 %. Jeho držitelé tak hravě překonali znehodnocování peněz. Běžný spořicí účet za danou dobu přinesl maximálně 5 %. O dluhopisech a podobných produktech ani nemluvíme.

Od roku 2018 vzrostla cena zlata o 54 % a od roku 2005 o neuvěřitelných 394 %. Počítejte s tím, že zlata je na světě jen určité množství, přičemž poptávka po něm pěkně roste. Budoucnost tedy bude zajímavá. Budete připravení?

Jak je to se zlatem u nás?

Láká vás investování do zlata? Pak počítejte s tím, že žádná česká společnost bohužel neprodukuje vlastní slitky. Přesně proto se k nám tyto produkty dováží – nejčastěji ze švýcarských rafinérií. Z toho důvodu u nás není takový výběr jako v zahraničí.

Dalším problémem jsou občas až směšně vysoké marže různých obchodníků. Rozdíl v cenách naprosto totožných slitků je klidně až 10 %. Zkrátka a dobře nestačí jen sledovat hodnoty zlata na burze. Musíte se zaměřit i na vyhledávání výhodnějších nabídek. Máme to holt o něco komplikovanější.

Naštěstí vám přinášíme tip na jednoho z poctivějších obchodníků. Řeč je o jedné z nejpopulárnějších společností u nás – Zlatovna. Tito odborníci si nechávají dovážet švýcarské slitky z rafinérie Argor-Heraeus, přičemž si nenastavují nesmyslné marže.

Jejich specifikem je moderní hologram, na jehož základě prokážete případným zájemcům ryzost i původ. Bavíme se o nezfalšovatelné technologii, kterou najdete na cestovních pasech a bankovkách. Díky ní nebudete mít problém s likviditou.

Buďte k sobě poctiví

Myslíte-li to se svojí budoucností vážně, musíte být poctiví. Vypracujte si dlouhodobou strategii a té se držte. Ideální rozmezí v případě zlata je 15, 20, ale klidně i 25 let.

Určete si konkrétní měsíce, během nichž bezpodmínečně přikoupíte zlatý slitek. Někdo si určí dva měsíce, jiný tři, zatímco většina investorů preferuje přikupování i čtyřikrát a víckrát do roka. Díky danému postupu nezruinujete svůj rozpočet, ale i přesto si zajistíte opravdu pořádné úspory.

Velkým lákadlem a motivací je osvobození zlata od DPH. Při zpětném odprodeji není nutné platit ani daň ze zisku. Pokud tedy nemáte rádi, když vám stát ukrajuje z úspor, jste na správné adrese. Podívejte se na webové stránky zmíněné společnosti Zlatovna a pusťte se do toho.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
PR text

PR text

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo