Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nerovný souboj s USA. Český průmysl musí zezelenat, jinak nepřežije

13. 3. 2023
 9 728
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Tohle je propaganda na první pohled. Co by asi měl někdo z think-tanku zaměřeného na evropský integrační proces. Tohle není článek do finančního magazínu, ale do politického magazínu.

Nahlásit
-
29
+

Diskuze

Vybudujme dotacemi krásný nový zelený evropský svět! A Grétě ještě pár doktorátů a budeme všichni šťastní! Založme pár neziskovek to je ta správná cesta. Kde na ty dotace vezmeme? Z našich daní.

Nahlásit

-
0
+

Takto bude super, v USA ty zelené a LGBT programy vysloveně fungují :-(
https://www.syrzdarma.cz/clanek/prvni-politicky-korektni-banka-lezi-brichem-vhuru

Nahlásit

-
0
+

A nestačili by staré dobré cla?
Že bychom je nechali ty továrny postavit, zaplatit z dotací, zadlužit stát, zastavit si pole, potrápit jejich přírodu velkými nároky na energii a vodu při výrobě a až to k nám budou chtít dovést, tak jim tam přičíst clo, protože prodejní cena bude pod celkové výrobní náklady?
Tím bychom s nimi vypekli, ne? :-)
To nebudou čekat, firmy přisáté na státní cecík a dotace, radobyzelení aktivisti a politici, ESG oddělení poradenských společností, sepisovači žádosti o dotace se už třesou, až EU začne soutěžit kdo dá větší dotací a ono kde nic tu nic. Žádné zbytečně vyhazování peněz, předražené projekty, žádný vedlejší parazitujicí balast.
A že bychom ty ušetřené prostředky (žádné dotace, pěkně privatni peníze firem) raději dali do výzkumu nových technologií, které skutečně přinesou udržitelnější budoucnost?
(Jen budeme muset vymyslet, jak ty "zelené" baterie likvidovat, až doslouží. )

Nahlásit

-
4
+

Dotace jsou zlo! Vždy, všude a každé!!!

Nahlásit

-
14
+

Pozor, paní autorku, nevidíte kontext - USA má už mnoho let energetiku poddimenzovanou a distribuční sítě - oproti Evropě - v poměrně mizerném stavu. Proto tam mj. na barácích byly soláry daleko dřív než u nás, prostě aby bylo na odběry (zejm klimatizací). To ale samozřejmě neřešilo systémový problém, kdy se do infrastruktury investovalo minimum... Takže bylo tak jako tak nutné tento problém řešit, i když ideálně už 10-15 let nazpět. Ale nové jaderky se stavěly poskromnu, takže ani ty by dnešní problém nevytrhly... Zbývají tedy obnovitelné zdroje, ale nikoli proto, že je to eko, ale protože je jejich výstavba rychlá a v podstatě řeší problém hned.
Český průmysl tedy zezelenat nemusí, dokud je k dispozici dostatek kapacit elektrické výroby. A to u nás je. Sám bych rád, aby se zdejší masivní pálení uhlí zásadně omezilo a namísto nich tu byla funkční a stabilní energetika založená na ekologických zdrojích. Ale nové jaderky se u nás nestaví, a nejsme v Kalifornii, aby nám soláry byly co platné vždy, když elektřinu potřebujeme...

Nahlásit

-
17
+

Tohle je propaganda na první pohled. Co by asi měl někdo z think-tanku zaměřeného na evropský integrační proces. Tohle není článek do finančního magazínu, ale do politického magazínu.

Nahlásit

-
29
+