Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zvýšení odvodů OSVČ očima expertů. Vážně platí podnikatelé státu málo?

24. 2. 2023
 35 130
22 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Diskuse o tom, o kolik nějaké skupině vytvářející hodnoty navýšit daně nebo odvody, je cestou do pekel. Nejdřív je potřeba se zbavit parazitů nevytvářejících hodnoty, kteří toho z daní a odvodů sežerou čím dál tím víc a jejichž nenažranost nemá limity.

Nahlásit
-
42
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Pani Horska uvadi konkretni cisla. 12% OSVC na hlavni cinnost odvadi je 6% socialniho pojisteni. To je proste fakt. Skoro 90% socialniho pojisteni tvori duchodove pojisteni.
Pan Juchelka uvadi naopak jen pocity. Rozeberme je:
OSVC si nemuze vzit dovolenou. To je pocit a lez. OSVC si na rozdil od zamestnance muze vzit dovolenou kdy chce a kolik chce.
OSVC nema nemocenskou. A proc ji nema? Protoze si vesmes neplati nemocenske pojisteni. Jenze zamestnanci taky vesmes necerpaji davky z nemocenskeho pojisteni, protoze to je az od 15. dne nemoci. Vetsinou jim nahradu mzdy v dobe nemoci plati zamestnavatel. Jenze ti zamestnanci si na to logicky musi vydelat. Uplne stejne jako na placenou dovolenou.

Dale Juchelka tvrdi, ze neni pravda, ze by OSVC odvadeli malo, ale konkretni cisla neuvadi. Ty uvadi pani Horska a Juchelkovo tvrzeni tak vyvraci.

Uplne nejlepsi jsou OSVC, ktere maji male naklady. Treba IT, pravnici, apod. Uplatni si nakladovy pausal 60%, pricemz jejich naklady jsou realne jen zlomek. A co je zakladem pro vypocet SP? U zamestnancu hruba mzda. U OSVC jejich zisk, ale jen POLOVINA z nej! Takze takovy ajtak ma realne vysoky zisk, ucetne ale jen 40% a jen polovina je zaklad pro vypocet SP, tedy plati SP klidne z 20% svych realnych prijmu... Dost nepomer proti zamestnanci, ze?

Nahlásit
-
-10
+

Diskuze

Dobrý den, a co skoroduchoci? OSVČ jsem tři roky, protože jsem jako zaměstnanec už nestačila dravé konkurenci. Mam "pár" let do důchodu, na sociální a další jsem přispěla za téměř 40 let až až. Nezdá se vám nespravedlivé, že také není zohledněn věk OSVČ??? Mně tedy ano. Kdy už tedy můžeme začít jezdit i na dovolenou ??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jsem soukromý investor, který opravdu půjčuje své peníze všem bez rozdílu. Není to ani nebankovní společnost, ani banka. Jsou to opravdu moje peníze, které mohu nabídnout za velmi rozumných podmínek. Registrace nebo vymáhání by neměly být překážkou. I za těchto skutečností vás mohu schválit. Snadná organizace, rychlá platba, sjednocení půjčky, žádné zbytečné diskuse. Pokud máte zájem o solidní obchod se skutečným soukromým investorem, neváhejte mě kontaktovat, jsem vám k dispozici 24 hodin denně.

WhatsApp : 737 844 314

E-mail : veradlouha001@gmail.com

Nahlásit

-
-1
+

Aneb debata o tom, koho a jak obírat...

#bitcoin fixes this.

FYI: U datové schránky si můžete nastavit upozornění na příchozí zprávu na e-mail :-)

Nahlásit

-
0
+

Tím chci říct - pro spoustu OSVČ je "neproduktivní byrokracie" nezpochybnitelnou zátěží, ale pro neméně velkou skupinu OSVČ je to taky mohutný finanční cecík ze kterého s mlaskáním sosá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Jednak někteří nic vevydělávají ale jen tvoří nákladovou položku (viz účetní, kontrola ekologičnosti provozu apod.. a ti by zaměstnvateli v takovém případě za svojí činnost platili)" - to je poněkud chybný argument - respektive ho velmi chybně vztahujete na zaměstnance.

Stejně tak parazitují na neproduktivní byrokracii OSVČ - dokonce si troufnu říct ještě mnohem víc než zaměstnanci (všechny ty externí účetní, daňoví poradci, právníci, školitelé bezpečnosti ...)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Důchod počítat z odvodů, které do systému člověk poslal a hotovo. Dvakrát větší odvody za život, 2x větší důchod. Důchodový účet úplně oddělit od státního rozpočtu a každej ať se stará. Postupně by se dalo i nabídnout lidem, aby třeba platili jen nějakou minimální částku nebo úplně ze systému vystoupili.

Nahlásit

-
5
+

Ve skutečnosti je to všechno jen takové blábolení, a jediný z respondentů kdo má pravdu je paní Hana Konečná.

Problém s OSVČ je ten, že je to tak giganticky rozkročená kategorie (defakto mnohem víc než zaměstnanci, kteří mají mnohem víc stlačenou Gaussovu křivku příjmu), že je velmi problematické na všechny napasovat jeden (nebo díky paušálům tři skoro stejné) mustr.

Ono je něco jiného "prekarizovaná OSVČ uklízečka s příjmem 8 000 Kč měsíčně" a "OSVČ fotbalista s příjmem 2 000 000 Kč měsíčně" (který je ve skutečnosti švarcař pro superbohatý fotbalový tým).

Ale naše zákony se tváří, že je to vlastně úúúúplně to stejné.

Nahlásit

-
0
+

Píšete: "OSVC nema nemocenskou. A proc ji nema? Protoze si vesmes neplati nemocenske pojisteni. Jenze zamestnanci taky vesmes necerpaji davky z nemocenskeho pojisteni, protoze to je az od 15. dne nemoci. Vetsinou jim nahradu mzdy v dobe nemoci plati zamestnavatel."
Když jsem naposledy uvažoval o nemocenské, tak od 15 dne bych pobíral 89,- Kč děnně, ale kdybych si šel koupit rohlík a přišla mi kontrola, zaplatil bych 10 tisíc pokutu. Tak proto jsem za celý život nemocenskou nečerpal. Ne proto, že bych si to neplatil.
Dále píšete: "Jenze ti zamestnanci si na to logicky musi vydelat. Uplne stejne jako na placenou dovolenou."
O tom, že si zaměstnanci u zaměstnavatele na něco vydělávají a mají u něj nějaký svůj speciální podúčet jsem psal dále, je to hloupost. Jednak někteří nic vevydělávají ale jen tvoří nákladovou položku (viz účetní, kontrola ekologičnosti provozu apod.. a ti by zaměstnvateli v takovém případě za svojí činnost platili) a jednak ten zisk a hodnotu tvoří zaměstnavatel a ne zaměstnancec. Poznáte to podle toho, že za stejnou práci vám různí zaměstnavatelé zaplatí různé částky a jednat podle toho, že když stejnou práci odvedete mimo ochranu a vliv svého zaměstnavatele tak za ní zpravidla nedostanete vůbec nic. Navíc by na podobné podůčty (podíl na zisku) mohl vztahovat nárok kdekdo, například pronájemce prostor ve kterých se činnost vykonává, dodavatelé energií a další dodavatelé bez kterých by zisk nevznikl. Apod... Což, jak jistě chápete je nesmysl.
Dále musím okomentovat knížecí rady některých zaměstnanců, že si máme dávat stranou peníze na dovolenou a případně na nemoc. Pochopte, vážení zaměstnanci, že vy máte roční příjem 12/12 celku. S 13 platem a prémiema třeba 15/12 celku a víc. OSVČ když je měsíc na dovolené a měsíc v nemoci tak má příjem 10/12 celku a to že bude přehazovat bankovky z jedné krabice do druhé nemá na tento fakt žádný vliv. Je to jednoduché ale zaměstnanci nechápou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

A ještě musím doplnit, že k té své ztrátě můžu připočítat i to, že jsem v tom měsíci mohl vydělat 75 tis ale ty zakázky udělá někdo jiný a já už ty peníze nevydělám. Takže k té ceně 80 tis za dovolenou můžu připočíst ztrátu za nerealizované zakázky 75 tis a jsme na 155 tisících oproti vašim 20 tisícům.
A ten kdo ty zakázky za mě odbavil mi ještě může přebrat zákazníka a já přijdu o další neralizované zakázky. To už bychom se nedopočítali. Nemusíte každý týden sledovat datovou schránku. Atd... To vše vy, jako zaměstnanec, na své dovolené řešit nemusíte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Píšete, že OSVČ si může vzít kolik chce dovolené. Uvedu vám prikad.
Jedeme na měsíční dovolenou s plnou penzí. Ta stojí 50 tisíc. Vy jako zaměstnanec zaplatíte 15 tis složenky plus 50 tis dovolenou a dostanete 45 tis mzdu. Takže 45-65 jste 20 tis v mínusu.
Já jako OSVČ zaplatím 50 tis za dovolenou, 30 tis složenky (mám provozovnu, úvěr, odvody státu a jako vy najem bytu apod...) a nevydělám nic. Takže vás ta dovolená vyjde na 20 tisíc, mě na 80 tisíc. Vážně máte pocit, že si můžu brát dovolené kolik chci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Bohužel se ta debata záměrně zkresluje.
1. U zaměstnanců se nesprávně sčítá odvod zaměstnanců a zaměstnavatele. Při porovnání skutečně odvedené částky odvádí OSVČ více než většina zamestnanců i když platí minimum. (Většina zaměstnanců nedosáhne na průměrnou mzdu)
2. Mluví se dokola o 400 tis OSVČ ale mlčí se o 500 tis přeplácených státních zaměstnancích, kteří neodvadeji do systému vůbec nic.
3. Ignorují se výhody a jistoty zaměstnanců oproti nejistotě a míře závazků OSVČ. Zaměstnanec se například nemůže stát pro zanedbání či opominutí pracovních povinností doživotním bezdomovcem.
4. Naskakuje se na argument, že zaměstnanec svou prací vydělal i na to, co odvádí zaměstnavatel. Ať zkusí jít do lesa a tam dělat stejnou činnost jako u zaměstnavatele a uvidí že tou prací nevydelal nic. Mzda zaměstnance je nakladovou položkou jako třeba platba za pojištění či energie nutné k tvorbě zisku. A stejně jako ČEZU nevzniká automatické pravo na podíl ze zisku odběratele energie, (i když k nemu přispěl) ani zamestnanec nemůže tvrdit, že pojistné hrazené zaměstnavatelem je vlastně z jeho peněz, protože si na to vydělal. Nevydělal.
V této debatě se také ignoruje fakt, že celá řada zaměstnanců zisk nevytváří ale je nutné je zaměstnat, protože zpracovávají agendu, kterou vyžaduje stát, ale podnik jí k ničemu nepotřebuje.
5. Ignoruje se fakt, že OSVČ podnikají na okraji ekonomiky kde marže nejsou zdaleka srovnatelné s centrální částí ekonomiky. Prvovýrobce tak dokáže realizovat zisk i v řádech stovek procent, jeho dodavatelé v řádu desítek procent a OSVČ na konci ekonomických řetězců v řádech jednotek procent. Proto nelze požadovat stejnou daňovou zátěž.

Nahlásit

-
3
+

Tak samozřejmě tuto důchodovou nespravedlnost odstraňme!

Ať penze závisí na sumě odvedeného pojistného!

Nebo ať má každá právo ze systému vystoupit a spořit/investovat si sám.

Ale nespravedlnost penzí (státní křivárna) není důvodem pro zavádění dalších státních křiváren (zvyšování daní a odvodů).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nemusí nikomu brát. Ale chce. A šetřit nechce.

Pro mě je ale výhodnější si SVÉ peníze nechat.
A stát ať si chybějící peníze klidně natiskne - takové inflaci a znehodnocení měny se v pohodě umím bránit (investicemi mimo ČR a EU).

Pokud budou zvyšovat daně, je na místě se bránit.
https://fb.watch/iYcNlmfy5E/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ajťák na OSVČ rozhodně platí na daních a socpoj odvodech víc, než uklízečka, prodavačka, atd.. A po státu rozhodně nechce víc, než ony.

Naopak. Sedí doma na homeofficu, nespotřebovává žádné zdroje, nepoužívá MHD (která se dotuje i z jeho daní!), nepůsobí ekologickou zátěž.

A takovej úředník, celník, ... No ten dokonce neplatí NIC, naopak z cizích daní žije (a jen škodí).
Část toho, co z cizích daní dostane, jakoby na daních vrátí, ale to nic nemění na faktu, že daně neplatí, ale žije z nich. Asi jako když vám šlohnu z peněženky litr a 2 kila tam pak vrátím: asi byste mi nezbaštil, kdybych tvrdil, že si vás vydržuju.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Citace - Jenda Hrach / 25.02.2023 05:44

12% OSVC na hlavni cinnost odvadi je 6% socialniho pojisteni.

Abychom mohli tuto informaci tak oslavovat, ještě by bylo potřeba vědět, kolik teda celkem vydělávají, nebo podle čeho to chcete porovnávat. Je snadné vidět vyčnívající příklady ve své bublině, ale já jsem teď třeba našel, že „V Česku stále využívá výdajové paušály zhruba 400 tisíc podnikatelů (fyzických osob)“ - což mi ukazuje, že třeba můj odhad jak vypadá „typický OSVČ“ je naprosto mimo (kolem mě mají paušál úplně všichni).


Pokud je prumerna mzda 40 tisic a pro OSVC plati, ze plati jen 6% i kdyz je jich 12%, pak mi asi tezko budete tvrdit, ze ziji z 20 tisic. Nebo ano?

Zkuste si do kalkulacky u clanku vlozit rocni prijem 2 miliony u programatora s vydajovym pausalem 60%. Zjistite, ze na socialnim pojisteni zaplati za rok 116800.

Kdyz si vezmete programatora - zamestnance - tak ten se mzdou 124 tisic (aby superhruba byla 2 miliony) zapalti na socialnim pojisteni MESICNE 38 tisic. Takze za 3 mesice zaplati tolik, co OSVC za cely rok... OSVC z toho bude mit duchod 20 tisic, zamestnanec 30 tisic, i kdyz zaplatil na socko 4 nasobek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Citace - Jenda Hrach / 25.02.2023 05:50

Jinými slovy: ano, platí málo, a i když vám vyjde, že vydělávají hodně (a tedy placení málo v absolutních číslech není z toho důvodu, proč platí málo třeba uklízečky), tak jsou tu pořád ještě další argumenty, se kterými je potřeba se vypořádat: 1) jak se píše v článku, za své málo budou mít minimální důchod. Pokud chcete zanechat iluzi, že si platíme pojištění na svůj důchod a ne na krmení současných důchodů pomocí pyramidového/Ponziho schématu, tak je to naprosto v pořádku :), 2) třeba OSVČ pracují méně než 35 let a tak nebudou mít důchod skoro žádný i když si platili alespoň to minimum, atd.

Neříkám že to tak vyjde, ale nevsadil bych si ani na opak.


Plati malo, budou mit maly duchod. To je sice pravda. Jenze existuje velke ALE. Nejvetsi pomer mezi duchodem a tim, co zaplatili, je prave u tech, co plati nejmene. A s rostoucimi platbami to klesa. Jinymi slovy - ti, co platili nejmene, na tom vydelavaji NEJVICE. V podstate je to takovy opt out, ktery zamestnanci udelat nemohou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Jinými slovy: ano, platí málo, a i když vám vyjde, že vydělávají hodně (a tedy placení málo v absolutních číslech není z toho důvodu, proč platí málo třeba uklízečky), tak jsou tu pořád ještě další argumenty, se kterými je potřeba se vypořádat: 1) jak se píše v článku, za své málo budou mít minimální důchod. Pokud chcete zanechat iluzi, že si platíme pojištění na svůj důchod a ne na krmení současných důchodů pomocí pyramidového/Ponziho schématu, tak je to naprosto v pořádku :), 2) třeba OSVČ pracují méně než 35 let a tak nebudou mít důchod skoro žádný i když si platili alespoň to minimum, atd.

Neříkám že to tak vyjde, ale nevsadil bych si ani na opak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

> 12% OSVC na hlavni cinnost odvadi je 6% socialniho pojisteni.

Abychom mohli tuto informaci tak oslavovat, ještě by bylo potřeba vědět, kolik teda celkem vydělávají, nebo podle čeho to chcete porovnávat. Je snadné vidět vyčnívající příklady ve své bublině, ale já jsem teď třeba našel, že „V Česku stále využívá výdajové paušály zhruba 400 tisíc podnikatelů (fyzických osob)“ - což mi ukazuje, že třeba můj odhad jak vypadá „typický OSVČ“ je naprosto mimo (kolem mě mají paušál úplně všichni).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Deficit státního rozpočtu byl v minulém roce 375 mld. Vládní příjmy byly cca 1680 mld (odhad z října). Zapomeňte na přepočítávání dluhu na HDP, stát utrácí o 22 % více, než vybere. Demografie a silné ročníky, které se pomalu blíží k důchodu, slibují jenom další zhoršení. Takže pokud to ještě někomu nedošlo, stát bude muset nakonec tak či onak vzít úplně všem, OSVČ i zaměstnancům, a ještě to bude málo.

Nahlásit

-
5
+

Pani Horska uvadi konkretni cisla. 12% OSVC na hlavni cinnost odvadi je 6% socialniho pojisteni. To je proste fakt. Skoro 90% socialniho pojisteni tvori duchodove pojisteni.
Pan Juchelka uvadi naopak jen pocity. Rozeberme je:
OSVC si nemuze vzit dovolenou. To je pocit a lez. OSVC si na rozdil od zamestnance muze vzit dovolenou kdy chce a kolik chce.
OSVC nema nemocenskou. A proc ji nema? Protoze si vesmes neplati nemocenske pojisteni. Jenze zamestnanci taky vesmes necerpaji davky z nemocenskeho pojisteni, protoze to je az od 15. dne nemoci. Vetsinou jim nahradu mzdy v dobe nemoci plati zamestnavatel. Jenze ti zamestnanci si na to logicky musi vydelat. Uplne stejne jako na placenou dovolenou.

Dale Juchelka tvrdi, ze neni pravda, ze by OSVC odvadeli malo, ale konkretni cisla neuvadi. Ty uvadi pani Horska a Juchelkovo tvrzeni tak vyvraci.

Uplne nejlepsi jsou OSVC, ktere maji male naklady. Treba IT, pravnici, apod. Uplatni si nakladovy pausal 60%, pricemz jejich naklady jsou realne jen zlomek. A co je zakladem pro vypocet SP? U zamestnancu hruba mzda. U OSVC jejich zisk, ale jen POLOVINA z nej! Takze takovy ajtak ma realne vysoky zisk, ucetne ale jen 40% a jen polovina je zaklad pro vypocet SP, tedy plati SP klidne z 20% svych realnych prijmu... Dost nepomer proti zamestnanci, ze?

Nahlásit

-
-10
+

"Konečné řešení živnostenské otázky" - už je to tu zas, bylo to za Špidly, za Bureše, je to za Fialy. Takže nezáleží na tom, který ksicht to je, je to vztah stát - poddaný. Máš problémy? Najdi nepřítele, ukaž na něj, ober ho a co dál, najdete v dějepise.

Nahlásit

-
18
+

Diskuse o tom, o kolik nějaké skupině vytvářející hodnoty navýšit daně nebo odvody, je cestou do pekel. Nejdřív je potřeba se zbavit parazitů nevytvářejících hodnoty, kteří toho z daní a odvodů sežerou čím dál tím víc a jejichž nenažranost nemá limity.

Nahlásit

-
42
+