Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nemáš děti? Chceš volit? Zaplať daně! Ďáblův advokát radí, jak zalátat rozpočet

9. 3. 2023
 34 654
25 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Státní rozpočet zalátat nejde.
Proč?
Protože politici rozdávají z cizího, navíc násilím sebraného.
To se pak věru snadno utrácí, navíc když si tím kupují hlasy do dalších voleb...

Nahlásit
-
35
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Mě se ta volební daň velice nelíbí, jelikož vím, jak by to tady dopadlo..

Většina těch, kteří mají nesilnější motivaci jít k volbám (nemají se dobře), by si to nemohli dovolit a tak by k volbám jít nemohli. Tím pádem by protestovali a jelikož by jich bylo hodně, dopadlo by to velmi rychle velmi špatně..
Případně druhá možnost, nějaký dobrý samaritán (ehm ehm.. Agrofert..ehmehm) by z bohulibých pohnutek založil neziskovku, která by občanům dávala příspěvky na tuto daň.. ovšemže ne všem, jenom za určitých nikde nepsaných ale přitom zcela jasných podmínek, tedy že takoví voliči budou volit jen konkrétní strany..

No, volební právo by se podle mě omezit mělo ale jiným způsobem.
Například si už roky říkám, že ideální by byla nějaká forma testu u volebních místností.
Vyberte si stranu/kandidáta a následně vyplňte krátký test, kde budou hlavní myšlenky z programu, jejich vysvětlení v praxi, ideové zaměření a nejnovější historie voleného/volených a tak dále.
V případě úspěšnosti, řekněme, pod 85% správných otázek volič nebude moct v tomto kole hlasovat.

Zkrátka by volič musel prokázat, že ví, koho a proč vlastně volí. Naprostá většina voličů by volit přestala a strany jako SPD by se nedostaly už ani na soupisku, jelikož většina jejich fanoušků by měla problém se na takový papír vůbec podepsat, natož ho přečíst. Voliči by nešli k volbám jak pro rohlíky, zcela bez znalolstí problematiky a vlastně i bez zájmu, co vlastně dělají.. museli by se na takovou volbu připravit, něco si zjistit a zapamatovat a ve výsledku skutečně vědět komu a proč dali svůj hlas, ne jako teď, kdy voliči nevědí ani jestli volí pravici, levici nebo střed..
Za mě ideální řešení současné situace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

Budoucí důchody zajišťují nejen děti, jakožto nějaké fyzické schránky, ale obecný vědecko-technický pokrok, kterému se jako bezdětný můžu věnovat a v souhrnu tak přispět k těm důchodům víc než rodina, která zplodila deset hladových krků.

Ale je mi jasné, že nějací ti okamuři a podobní bolševici to v budoucnu stejně zavedou.

Nahlásit

-
1
+

Citace - Jenda Hrach / 11.03.2023 00:58

Musím uznat že na tom něco je. Mám ale furt trochu nejasnosti:

1) Co třeba extrakce zarostlých osmiček rostoucích do boku (nezkažených)? To nevypadá jako něco co by se dalo vyřešit životním stylem. Ale je samozřejmě otázka kde uděláme tu čáru, co teda má zdravotní pojištění platit a co ne -- na jedné straně extrému bychom mohli chtít platit třeba potraviny lidem s nesnášenlivostí lepku/laktózy, na druhé je neplatit nikomu nic, a kde se pohybovat mezi tím nevím. (btw. další taková věc co se platila a postupně přestala jsou brýle)

2) Myslíte že další „pokuta“ kuřákům pomůže? Už teď platí spoustu peněz na spotřební dani a čerpají kratší dobu důchod :) a moc to nepomáhá.

Taky se bojím že to povede do pekla, kdy se postupně kromě zjevných jasných příčin (kouření) budou řešit větší a větší detaily (Alice je astmatik, protože žije ve městě se špinavým vzduchem a odmítá se odstěhovat na vesnici, Bob je astmatik, protože žije na vesnici kde jsou okolo kvetoucí kytky s hromadou pylu a odmítá se odstěhovat do města), a nevím jestli má vaše řešení obecně společenskou podporu - podívejte se třeba, jaký byl kvikot když se byť jenom naznačilo, že by si neočkovaní na covid snad mohli doplácet na péči. (ale to může být zkreslené tím, že bylo nejvíc slyšet pár křiklounů)

3) Jak to funguje u toho komerčního pojištění s těmi „preexisting conditions“? Představte si že má třeba někdo mutaci v BRCA genu - násobně vyšší riziko rakoviny. Pokud to má být „skutečné pojištění“, tak by takový člověk měl platit pěknou pálku, ne? To je nějak regulované, aby se toto nedělo? Je seznam povolených a zakázaných faktorů, které pojišťovny smí používat při výpočtu pojistného a rizika? Co když potřebuje změnit pojišťovnu někdo kdo už nějakou nemoc vyžadující trvalé platby od pojišťovny má (třeba diabetes 1. typu)?

4) Není cash spoluúčast per-návštěva trochu nefér k lidem co mají prostě smůlu? (jo, můžeme říct že to mají blbý stejně jako u jiných věcí a ignorovat…) Dva lidi mohou mít stejnou snahu o zdravý životní styl, jeden v životě nemusí vidět doktora, druhý má holt smůlu… Jasně, alternativy mají taky problémy.


1. Resite detaily, ktere nejsou z hlediska ekonomiky podstatne a o tom byla primarne rec. Potrebujeme regukovat nad/zneuzivani zdravotni pece, ktere dosahlo v CR obludných rozmeru. V CR ma pacient, privezeny s nihilitou - napr bolesti zad nez neurologicke iritace - zachrankou pocit, ze jsme povinni zajistit mu odvoz v 23:00 zpet opet my, on prece nemuze za to, ze bydli ve vesnici, kam jede posledni autobus v 18:00. Ve Finsku neexistuje. Vyambulovan domu, tak odvoz domu po vlastni ose. Pokud nema na taxika (pocet staflu pred spitalem v Helsinkach mi vyrazil dech, vsichni se uzivi), nema pribuzneho, ktery by ho odvezl, tak at klidne pocka v cekarne do sedmi do rana, kdy ten autobus pojede, ale sanitka, ani ta prevozova, nema byt taxik, nutno dodat, ze mnohem drazsi taxik nez taxik tzv bezny. Lidi si proste na zneuzivani pece zvykli a chteji cimdal vic.

BTW jak casto potrebujete za zivot vytrhat krive rostle osmicky? Mne to vychazi na max 4x. Daji se trhat i dva najednou, takhle je trhali mne. Rozhodne nebude vytrzeni jednoho zubu v cene noveho titanoveho implantatu. Jak rikam, jsou zeme, kde zakladni pojisteni zubni peci nepokryva vubec. A jde to. Navic, pokud by vam ceny pripadaly moc vysoke, stale muzete vyrazit do levnejsiho zahranici. Coz se i v tom Svycarsku deje. No a co? Navic ja chci jen ty veci, ktere primarne jasne a prokazatelne vyrabi pacient. Ja bych to nechal na komercnich zdravotnich pojistovnach. Kdyby pojisteni bylo povinne, jako ve Svycarsku, tak kazdy bude muset mit nejaky pojistny plan

2. Nejde jen o kuraky a delate z nuch chudaky. Jsou to zavisli. Ale tu zavislost muzete porazit. Jenze musite chtit. Na ruzne lidi funguji ruzne veci v ruzne mire, ale tzv “ bolest z placeni” funguje obecne velmi dobre. Nejde jen o kuraky. Dusledky civilizacnich chorob stoji ceske zdravotnictvi rocne 60-80% jeho rozpoctu (kdysi to rekl ministr Heger v nejakem rozhovoru). Kdyz prijmu premisu, ze jsme primarne zodpovedni i za spoustu nadorovych onemocneni , tak pres 80%. BRCA nerovna se rozsudek, jen zvyseni pravdepodobnosti. To retinoblastom, to uz je jina kava.

https://www.lidovky.cz/relax/nikotin-onkolog-peter-harper-velka-britanie-obezita-koureni.A230214_141625_ln_magazin_ape

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-ekonomicka-krize-se-odrazi-i-na-zdravi-rizika-jsou-obrovska-varuje-lekar-208422

3. Preexisting conditions jsou problem jen v USA. Taky jen tam se vam stane, ze vam zaplati drahou lecbu typicky nadoroveho onemocneni a pak vypovi pojistku. Jenze model USA je do Evropy neprenosny, kulturně, ani ekonomicky a uz vubec ne spolecensky. Tady proste lide spolehaji na stat i v tech nejvice progresivnich zemich mnohem vice.

4. Cash spoluucast ve smyslu platby za pozdrav prave vyuziva “bolesti z placeni”, cili je to primarne zalezitost psychologicka. Proste platite poplatek, primo, v okamziku cerpani, ktery ma cloveka prinutit premyslet, ptat se a snazit se i sam situaci resit. Cili vtahuje pacienta do rozhodovaciho procesu. Potrebujeme opravdu jeste tu kontrolu? Musim jeste na tohle vysetreni jinde? Co mam udelat pro to, abych tam nemusel. Lide si v okamziku cerpani cenu te zdravotni pece vubec neuvedomuji. Maji pocit, ze maji “predplaceno”, zvlaste starobni duchodci vynikaji touto drzosti. Pritom je nic, krome vlastnich pocitu, ci svedomi, nenuti dodrzovat lecebny rezim. Viz odkaz - 43% obcas zapomene, pricemz tim “obcas” neni mysleno jednou za pul roku. Je to jako s tim cistenim zubu. Ti, kteri plati u zubare vetsinu cash, tak na dentalni hygienu doopravdy dbaji hodne a radi chodi i 2-3x rocne k dentalni hygienistce, protoze je to levnejsi a prijemnejsi nez reseni nasledku spatne dentalni hygieny v kresle zubare. Ti, co se dozaduji “zubare na pojistovnu”, ti se “drahe” dentalni hygienistce brani zubynehty. Bavil jsem se s nimi o tom. Navic na cash spoluucast existuji i v zahranici limity a deti ji typicky, krome pohotovosti, neplati.

Jestli budete argumentovat spravedlnosti a predem “jistotou”, ze nekomu nahodou nebude ublizeno, tak se nikdy nikam neposuneme, nic se nezavede, porad se bude mlut, ze tohle tamhleto a system budou dal lide vesele nad/zneuzivat. Coz rozhodne problem je.

BTW ani systemy venku nejsou dokonale, pacienti vyhravaji zaloby a system se neustale upravuje. Ale princip je jasne dan. A v CR ted mame bohuzel princip svedskeho stolu pro vsechny, bez osobni zodpovednosti pacienta za cokoliv. Coz vede k zne/nad/uzivani v mire jinde v Evrope nevidane.


https://www.denik.cz/zdravi/cesi-zbytecne-riskuji-zivot-neberou-leky-podle-pokynu-20190812.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Musím uznat že na tom něco je. Mám ale furt trochu nejasnosti:

1) Co třeba extrakce zarostlých osmiček rostoucích do boku (nezkažených)? To nevypadá jako něco co by se dalo vyřešit životním stylem. Ale je samozřejmě otázka kde uděláme tu čáru, co teda má zdravotní pojištění platit a co ne -- na jedné straně extrému bychom mohli chtít platit třeba potraviny lidem s nesnášenlivostí lepku/laktózy, na druhé je neplatit nikomu nic, a kde se pohybovat mezi tím nevím. (btw. další taková věc co se platila a postupně přestala jsou brýle)

2) Myslíte že další „pokuta“ kuřákům pomůže? Už teď platí spoustu peněz na spotřební dani a čerpají kratší dobu důchod :) a moc to nepomáhá.

Taky se bojím že to povede do pekla, kdy se postupně kromě zjevných jasných příčin (kouření) budou řešit větší a větší detaily (Alice je astmatik, protože žije ve městě se špinavým vzduchem a odmítá se odstěhovat na vesnici, Bob je astmatik, protože žije na vesnici kde jsou okolo kvetoucí kytky s hromadou pylu a odmítá se odstěhovat do města), a nevím jestli má vaše řešení obecně společenskou podporu - podívejte se třeba, jaký byl kvikot když se byť jenom naznačilo, že by si neočkovaní na covid snad mohli doplácet na péči. (ale to může být zkreslené tím, že bylo nejvíc slyšet pár křiklounů)

3) Jak to funguje u toho komerčního pojištění s těmi „preexisting conditions“? Představte si že má třeba někdo mutaci v BRCA genu - násobně vyšší riziko rakoviny. Pokud to má být „skutečné pojištění“, tak by takový člověk měl platit pěknou pálku, ne? To je nějak regulované, aby se toto nedělo? Je seznam povolených a zakázaných faktorů, které pojišťovny smí používat při výpočtu pojistného a rizika? Co když potřebuje změnit pojišťovnu někdo kdo už nějakou nemoc vyžadující trvalé platby od pojišťovny má (třeba diabetes 1. typu)?

4) Není cash spoluúčast per-návštěva trochu nefér k lidem co mají prostě smůlu? (jo, můžeme říct že to mají blbý stejně jako u jiných věcí a ignorovat…) Dva lidi mohou mít stejnou snahu o zdravý životní styl, jeden v životě nemusí vidět doktora, druhý má holt smůlu… Jasně, alternativy mají taky problémy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Citace - Jenda Hrach / 09.03.2023 19:30

Proč jste si vybral zrovna zubařinu, a ještě navíc s vyjmutím „urazovych a nadorovych diagnoz“? Je to nějaký váš model světa, který říká, že za nějaké nemoci si lidé „mohou sami“ a měli by si je tak platit?

(nevadilo by mi kdyby byla v ceně „základní zubařina“ která nebude moc estetická (bílé plomby…) a za příplatek by byla estetika, ale to už skoro je, ne?)

Máte nějaké podklady proč zrovna navrhované poplatky pomáhají s nějakým problémem (jakým? to si jako lidi jen tak pro srandu chodí poležet do špitálu a nevykopnou je?)? Jak dobře funguje to komerční pojištění v jiných zemích a jak se řeší, aby pojišťovna pacienty nevykopla nebo jim nenapálila nesmyslné pojištění na základě „preexisting conditions“?



Zjevne toho o zdravotnictvi v CR moc nevite. Tak postupne

1. Zubari sami rikaji, ze 90% obtizi, ktere resi v ordinacich, cili zubni kaz a parodontitida a z nich plynouci obtize, jsou vysledek jen zivotniho stylu nositele tech zubu - cili odporne stravovaci a dentalne hygienicke navyky. Nikdo jiny za to nemuze. Abych nedaval odkaz na doc. Smuclera, na ktereho je vetsina alergicka, staci nazor tzv obycejneho zubare. Viz odkaz. Ten rozhovor doporucuji precist cely.

BTW ta bajna geneticka kazivost zubu, kterou mnozi mavaji, byla studiemi uz docela davno vyvracena a to je taky duvod, proc ve Svycarsku je primarni zubni pece vyloucena ze standarnich uhrad zdravotniho pojisteni, ktere je tam komercni a povinne. Takze ja souhlasim s Kalouskem , opet viz odkaz.

https://www.denik.cz/zdravi/zuby-zubar-lukas-kalos-20200227.html

https://www.zdravezpravy.cz/2022/12/07/zubare-bych-vyskrtl-ze-zdravotniho-pojisteni-rika-miroslav-kalousek/

2. Co se tyce komercniho pripojisteni ci pojistovacich prvku ve zdravotnictvi obecne. U nas nic takoveho nemame. Mame zdravotni dan, ktera se tvari jako pojisteni. Platime vsechno, vsem, opakovane a bez jakekoliv cash spoluucasti. Proc? Protoze jsme na to ze socialismu zvykli. I v Evrope existuje komercni pripojisteni (docela sofistikovane to ma udelano Nemecko a presto se tam plati i uvedene poplatky), ale nejlepsi system je opet ten ve Svycarsku. Povinne, ale komercni pojisteni, cash spoluucast za kazdy vykon je velmi vychovna. Platite to u havarijniho pojisteni, pojisteni majetku atd, proc ne u zdravotniho? Vede to k optimalizaci vyuzivani zdroju a ne k bezuzdnemu zneuzivani, coz vidime v CR. Cesi sve lekare miluji (viz odkaz, mame nejvyssi pocet kontaktu s lekarem v ramci cele EU, v roce 2013 to bylo 11x, nyni se blizime 13x, po zruseni tzv regulacnich poplatku to dal vesele roste), behaji za nimi opakovane s nihilitami ci vecmi, ktere mohou vyresit zmenou zivotniho stylu, ale to je nepohodlne a musi se to delat dlouhodobe a proc by se meli snazit, kdyz staci se sebemensi kravinou ci chronickym problemem prijit na urgentni prijem v 23:00, kde jim musi byt poskytnuto aspon zakladni osetreni. Vam prijde normalni, ze mame pomalu vic doktoru na hlavu nez Nemci (ne, nejsou v nemocnicich, kterych mame taky az moc, jsou v privatnich ambulancich, ambulantnich specialistu mame nejvice z cele EU a vsichni se uzivi, ze?) a presto se na vysetreni u ambulantniho specialisty ceka mesice? Mame vic nemocnic nez Rakousko a presto se na standardni vykony typu endoproteza kolene ceka roky? A vsichni ti doktori jedou, neflakaji se, delaji minimalne do vyse uhrad pojistovnami (ti tzv soukromi), ti chudaci ve spitalech jedou proste podle objednavacich terminu, kterou jsou plne, nebo jsou plne cekarny chirurgii, interen atd, kde se neobjednava. A pocty vykonu ambulantnich specialistu neustale rostou. Ano, Cesi jsou cunata, specialne kategorie 60+, kouri nejvice z cele CR, chlastaji extraligu nejen v ramci CR, ale i EU, preziraji se (v obezite vladnou seniori v ramci sve vekove kategorie cele EU, se Slovinci), ale to nic nemeni na tom, ze system naduzivaji. Neexistuje malus, kdy astmatikovi, ktery nadale kouri a nezhubl ani kilo pri obezite nemate sanci dat “pokutu” 5000 kc, aby to konecne zacal resit.

Je treba si uvedomit, ze zadne zdravotnictvi, nikde na svete, nemuze byt dlouhodobe soucasne levne, kvalitni a dostupne vsem. Muzou platit jen dve z tech tri veci najednou. To je neco jako ekonomicky zakon. Ja bych hlasoval pro kvalitni a dostupne, ale ne levne. Teď uz neni v CR ani siroce dostupne a zacina byt problem s kvalitou, byt je to porad jeste pomerne OK ve vetsine zdravotnickych zarizeni. A to nemluvim o narustajici feminizaci, protoze platy zkratka nejsou zajimave, byt se to v posledni dobe zlepsilo, ale ne dost. Projevuje se to uz mensim poctem muzskych uchazecu na prijmackach. Byvalo to v devadesatkach 45:55 % v neprospech muzu, dnes je to 30:70, nekde i 20:80 ( horsi uz to nebude, podle Paretova pravidla)

Zkuste si ty odkazy vazne precist

https://www.zdravotnickydenik.cz/2019/08/i-nemecke-nemocnici-se-vybiraji-poplatky/

https://hlidacipes.org/cesi-lekare-miluji-jsme-ctvrti-na-svete-v-poctu-navstev-v-ordinacich/

https://www.denik.cz/zdravi/valek-poplatky-za-urgentni-prijem-20230303.html

https://www.zdravotnickydenik.cz/2017/01/spoluucast-muze-zlepsit-povedomi-o-peci-prime-platby-nejen-za-leky-vyuzivaji-i-norsko-ci-svycarsko/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ve-zdravotnictvi-je-ctyrikrat-vice-zen-muzsky-personal-mizi-lekarum-i-zdravotnim-bratrum-nevyhovuje-plat-72650

https://www.stefajir.cz/dostupne-kvalitne-predevsim-levne

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Citace - Antonín Kolenatý / 09.03.2023 13:18

Daň ve Vašem pojetí se bude zřejmě odvíjet od ceny nemovitosti. Kdo a jak tu cenu bude stanovovat?! Kdo a jak bude řešit soudní spory o výši takto stanovené daně? A dovedete si představit ty možnosti zneužití, když budu mít pravomoc pro účel vyměření daně stanovit cenu nemovitosti příbuzného, kamaráda anebo naopak někoho, komu chci „zasolit“?!! ??


Tusite, prosim, ze takove systemy uz davno v zahranici funguji? Ze neni tezke tuto cenu spocitat? Ze to ty realitky ci specializovane firmy umi uz dnes. Ano, uz dnes si lze v CR zaplatit sluzbu, ktera je schopna vam pomerne relevantne , se zduvodnenim a prihlednutim k lokalite, typu a vybavenosti a stavu nemovitosti rict , jak je odhadovana cena? (Sam jsem takovou sluzbu pomerne nedavno vyuzil) Ze se na zaklade techto vypoctu ta dan plati a ev soudni spory ti zaluzijici ( s vami uvedenymi stiznostmi) opakovane prohravaji? BTW Waren Buffet rika, ze do nemovitosti zasadne neinvestuje, protoze ten trh je tak konkurencni, ze je tam tezke najit byt i jen kratkodobe podhodnocene ci vyrazne nadhodnocene nemovitosti - pro retailove zakazniky. A ano, v clanku je napsano, ze z duvodu, o kterych mluvi ten clovek, na ktereho reagujete, to bylo v Britanii zavedeno a vzapeti za par let zruseno. To ale nemeni nic na tom, ze dan z nemovitosti se vybira v CR a ja nevidim zadny duvod, proc by nemohla cinit 1-2% z trzni ceny kazdy rok i v CR. O zduvodneni jeji zavedeni, pocitu dvojiho zdaneni a dalsich vecech se odmitam bavit. Ta dan uz v CR je.. jen je smesne nizka. Za odvoz odpadu plati vetsina domacnosti vice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bolševici to měli zvládnuté podstatně dokonaleji. Nesezdaní po 30 roku věku měli vyšší daně (říkalo se tomu "volská daň"). I když samozřejmě chápu, že v dnešní době 68 pohlaví by byl problém určit, kdo je vlastně nesezdaný...

Nahlásit

-
5
+

Co se týče samotného tématu z nadpisu článku: to je ten problém, když lidi vidí jenom tu jednu stranu („bezdětní nepřispívají k budoucímu sociálnímu pojištění až budou brát důchod!!“ (jinde se tomuhle říká Ponziho schéma)), a zapomenou na tu druhou: zdravotnictví pro děti zdarma, školství pro děti zdarma, a další náklady, které stát s dětmi má. (neříkám, že by se mělo pro děti zdravotnictví a školství zpoplatnit, jenom že to první „negenerujete pracovníky na svůj důchod“ nelze vypíchnout a jen na základě toho rozvíjet jak bezdětné zdaníme)

Mimochodem i pokud bychom na ten argument přistoupili, tak by nemělo jít o samotné pořízení dětí, ale hlavně o to, aby pak nějaké daně opravdu platili, ne? Tedy jako nejjednodušší příklad, nesmí třeba odjet pracovat (a platit daně) do zahraničí.

Nahlásit

-
11
+

Proč jste si vybral zrovna zubařinu, a ještě navíc s vyjmutím „urazovych a nadorovych diagnoz“? Je to nějaký váš model světa, který říká, že za nějaké nemoci si lidé „mohou sami“ a měli by si je tak platit?

(nevadilo by mi kdyby byla v ceně „základní zubařina“ která nebude moc estetická (bílé plomby…) a za příplatek by byla estetika, ale to už skoro je, ne?)

Máte nějaké podklady proč zrovna navrhované poplatky pomáhají s nějakým problémem (jakým? to si jako lidi jen tak pro srandu chodí poležet do špitálu a nevykopnou je?)? Jak dobře funguje to komerční pojištění v jiných zemích a jak se řeší, aby pojišťovna pacienty nevykopla nebo jim nenapálila nesmyslné pojištění na základě „preexisting conditions“?

(oponenti, neuvádějte jako příklad USA, tam to sice nefunguje, ale problém je i jejich FDA, takže to nelze svést pouze na jejich systém pojištění)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jinými slovy přejete si znevýhodnit nájemní bydlení (tím, že vlastníkům nemovitostí, které pronajímají, napálíte daně, které přenesou na své nájemníky) v porovnání s bydlením ve vlastní nemovitosti.

A tím odrbat lidi, kteří vlastní nemovitost z různých důvodů mít nemohou nebo nechtějí (například vedou takový způsob života, že preferují snadné přestěhování, nebo na to nemají, nebo se nechtějí upsat bance s hypotékou, nebo si myslí že pro peníze mají lepší využití než je dát do nemovitosti).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, byl by řev, protože jste si vybral zrovna jeden konkrétní atribut, podle kterého by se mělo „přidělovat volební právo“. Rozhodování o penězích je jistě důležitou součástí práce zvolených zástupců, ale stejně tak rozhodují o mnoha věcech, které s penězi nesouvisí, třeba jestli, do kolikátého týdne a za jakých podmínek povolit potraty (řeší se poslední roky u našich sousedů v Polsku), nebo takové různé wtf věci jako jestli vykácet kůrovcem zasažené stromy na Šumavě. Nebo věci, které se sice ekonomiky dotknou, ale je u nich naprosto zásadní vyhodnocení důsledků v jiných oborech - stavba jaderné elektrárny, covidové lockdowny a očkování, těžba lithia, přijímání nebo odmítání uprchlíků…

Na základě tohoto by někdo jiný zase mohl tvrdit, že volební právo má mít jen ten, kdo má vzdělání v medicíně, geologii, fyzice, lesnictví, filozofii, a kdo ví čem dalším.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nemyslím si, že „test“ bude rozumně proveditelný - podívejte se třeba na jiné „testy“ které stát dělá, třeba řidičák - zaškrtávací věc kterou se máte především našprtat. Z povahy volby test nemůže být příliš dlouhý (lidi by se tam nevešli, nestihlo by se to opravit…), a i kdyby byly otázky předem tajné, tak první kdo půjde odvolit v pátek ve 14:00 je zveřejní včetně správných odpovědí a ostatním to tam pak stačí předatlovat.

Ale líbí se mi ta vaše námitka jak by to dopadlo se „sponzoringem“, to je dobrý argument.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Mne ve vyctu Pavla Kohouta chybi doorovnani socialniho a zdravotniho pojisteni u OSVC, podnikatelu na uroven platby zamestnanec+zamestnavatel (to je rev zivnostnicku uz ted a podnikatelu co si vyplaci penize jednou rocne ze zisku, ze? Kvuli prave danove optimalizaci) Nebo zavedeni samostatneho socialniho pojisteni do zvlastniho fondu jen pro podnikatele a OSVC, na ktere se pak v Nemecku uz zadne dorovnavani v ramci starobnich duchodu zbytku spolecnosti nevztahuje. Maje sve, tak hezky za sve.

Postradam tam i zavedeni komercniho zdravotniho pripjisteni, kdy tak 40% z neakutnich veci, ktere dnes plati pojistovna (vcetne veskere zubariny, krime urazovych a nadorovych diagnoz) , vyjmout ze statniho pojisteni a pacient bude cvakat cash. Protoze to ceske “platime vsechno, vsem, opakovane a bez jakekoliv cash spoluucasti” se moc v Evrope nevidi. Navic vratit poplatky do zdravotnictvi - pro vsechny, vzdy, opakovane, do vyse mesicniho prumerneho duchodu, pak uz by se neplatily. Tedy 250 kc za kazdou navstevu u doktora, vcetne kontrol, 500 kc za kazdy zapocaty den ve spitale a 1000 kc za pohotovost/urgentni prijem, pokud to neskonci hospitalizaci (coz plati uz dnes, ale tech 90 kc nereguluje vubec nic) . Coz je neco zcela jineho nez komercni pripojisteni.

Nahlásit

-
-4
+

Citace - Antonín Kolenatý / 09.03.2023 13:00

Všechny uvedené nápady považuji za krajně kontroverzní. Za skoro tak kontroverzní, jako omezit volební právo jen pro čisté plátce daní. (Volební právo by neměli žádní státní zaměstnanci nebo příjemci dávek, kteří jsou nyní korumpovatelní politiky.)
Prostě podle pravidla „Kdo platí, rozhoduje“. ??
To by byl řev … ??



Mezi myslenkou - muzu se dobrovolne rozhodnout, jestli zaplatim 1000/10.000 kc (coz muze dat kazdy duchodce i kazdy osmnactilety) pokud chci volit a sebrani volebniho prava lidem, kteri se rozhodli byt lekari, soudci, kriminalisty, vysokoskolskymi profesory nebo vezenskymi dozorci, coz jsou vsechno profese, ktere nezbytne potrebujeme, kde lid obecny odmita ciste trzni vztahy, to ja vnimam jako dost velky rozdil….

Jinak mi ve vyctu Pavla Kohouta chybi doorovnani socialniho a zdravotniho pojisteni u OSVC, podnikatelu na uroven platby zamestnanec+zamestnavatel (to je rev zivnostnicku uz ted a podnikatelu co si vyplaci penize jednou rocne ze zisku, ze? Kvuli prave danove optimalizaci) Nebo zavedeni samostatneho socialniho pojisteni do zvlastniho fondu jen pro podnikatele a OSVC, na ktere se pak v Nemecku uz zadne dorovnavani v ramci starobnich duchodu zbytku spolecnosti nevztahuje. Maje sve, tak hezky za sve.

Postradam tam i zavedeni komercniho zdravotniho pripjisteni, kdy tak 40% z neakutnich veci, ktere dnes plati pojistovna (vcetne veskere zubariny, krime urazovych a nadorovych diagnoz) , vyjmout ze statniho pojisteni a pacient bude cvakat cash. Protoze to ceske “platime vsechno, vsem, opakovane a bez jakekoliv cash spoluucasti” se moc v Evrope nevidi. Navic vratit poplatky do zdravotnictvi - pro vsechny, vzdy, opakovane, do vyse mesicniho prumerneho duchodu, pak uz by se neplatily. Tedy 250 kc za kazdou navstevu u doktora, vcetne kontrol, 500 kc za kazdy zapocaty den ve spitale a 1000 kc za pohotovost/urgentni prijem, pokud to neskonci hospitalizaci (coz plati uz dnes, ale tech 90 kc nereguluje vubec nic) . Coz je neco zcela jineho nez komercni pripojisteni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Volebni dan ??

Nahlásit

-
1
+

> Kdo a jak tu cenu bude stanovovat?!

Normálně jako v civilizovaných zemích - cenová mapa nemovitostí.

> Volební právo by neměli žádní státní zaměstnanci...

Takže ani policisté, vojáci, hasiči, velká většina učitelů, zdravotníci ve státních nemocnicích? Na druhou stranu lidé pracující pro soukromou firmu dělající čistě zakázky pro stát by to právo měli. To není moc dobré rozlišení.

Nahlásit

-
2
+

Daň ve Vašem pojetí se bude zřejmě odvíjet od ceny nemovitosti. Kdo a jak tu cenu bude stanovovat?! Kdo a jak bude řešit soudní spory o výši takto stanovené daně? A dovedete si představit ty možnosti zneužití, když budu mít pravomoc pro účel vyměření daně stanovit cenu nemovitosti příbuzného, kamaráda anebo naopak někoho, komu chci „zasolit“?!! ???>?
Ale za vše mluví Vaše poslední věta: „Šup, schválit, uzákonit a do pár let máme my mladí kde bydlet :) “. ??
Pěkně jste se odkopal. Jen si pro sebe chcete uloupnout neoprávněnou výhodu. Dostat se k majetku někoho jiného. Jo, tak to dělali komunisti … ????
Co kdybyste si na ten byt, či dům sám vydělal a ušetřil? ??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Nápad na zvýšení daně z alkoholu je v pořádku. A taky cigaret. Je to zboží, které nepatří do základních potravin. Takže ano, aspoň se bude méně pít a kouřit...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Když už jednou dítě zplodíte, nejste „bezdětný“, i když vás bejvalka o kontakt s ním připraví …

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Myslím že spousta vašich návrhů narazí na porušování a omezování práv občanů EU. A vše ostatní půjde obejít přes bílé koně...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Všechny uvedené nápady považuji za krajně kontroverzní. Za skoro tak kontroverzní, jako omezit volební právo jen pro čisté plátce daní. (Volební právo by neměli žádní státní zaměstnanci nebo příjemci dávek, kteří jsou nyní korumpovatelní politiky.)
Prostě podle pravidla „Kdo platí, rozhoduje“. ??
To by byl řev … ??

Nahlásit

-
6
+

Státní rozpočet zalátat nejde.
Proč?
Protože politici rozdávají z cizího, navíc násilím sebraného.
To se pak věru snadno utrácí, navíc když si tím kupují hlasy do dalších voleb...

Nahlásit

-
35
+

Mě se ta volební daň velice nelíbí, jelikož vím, jak by to tady dopadlo..

Většina těch, kteří mají nesilnější motivaci jít k volbám (nemají se dobře), by si to nemohli dovolit a tak by k volbám jít nemohli. Tím pádem by protestovali a jelikož by jich bylo hodně, dopadlo by to velmi rychle velmi špatně..
Případně druhá možnost, nějaký dobrý samaritán (ehm ehm.. Agrofert..ehmehm) by z bohulibých pohnutek založil neziskovku, která by občanům dávala příspěvky na tuto daň.. ovšemže ne všem, jenom za určitých nikde nepsaných ale přitom zcela jasných podmínek, tedy že takoví voliči budou volit jen konkrétní strany..

No, volební právo by se podle mě omezit mělo ale jiným způsobem.
Například si už roky říkám, že ideální by byla nějaká forma testu u volebních místností.
Vyberte si stranu/kandidáta a následně vyplňte krátký test, kde budou hlavní myšlenky z programu, jejich vysvětlení v praxi, ideové zaměření a nejnovější historie voleného/volených a tak dále.
V případě úspěšnosti, řekněme, pod 85% správných otázek volič nebude moct v tomto kole hlasovat.

Zkrátka by volič musel prokázat, že ví, koho a proč vlastně volí. Naprostá většina voličů by volit přestala a strany jako SPD by se nedostaly už ani na soupisku, jelikož většina jejich fanoušků by měla problém se na takový papír vůbec podepsat, natož ho přečíst. Voliči by nešli k volbám jak pro rohlíky, zcela bez znalolstí problematiky a vlastně i bez zájmu, co vlastně dělají.. museli by se na takovou volbu připravit, něco si zjistit a zapamatovat a ve výsledku skutečně vědět komu a proč dali svůj hlas, ne jako teď, kdy voliči nevědí ani jestli volí pravici, levici nebo střed..
Za mě ideální řešení současné situace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-12
+

S tou daní z nemovitostí by to fungovat mohlo, nicméně muselo by se to sepsat trochu šikovněji, než do podoby, jakou laickou veřejnost děsí odborná veřejnost, nebo jakou si lobbisté prosadili v zahraničí..

Co takhle zvýšit daň z nemovitosti ale pouze pro:
a) fyzické osoby - na jejichž jméno je vedeno více jak 2 nemovitosti, příčemž zvýšená daňová sazba se uplatní vždy na nejdražší z nich
b) právnické osoby - vyšší sazba bez rozdílu na všechny vlastněné nemovitosti, vyjma těch, které neslouží k obývání ale k výkonu činnosti (např. výrobní haly)
c) zvláštní a nejvyšší sazba daně uplatněná na nemovitosti určené k obývání, ve kterých ale prokazatelně nikdo trvale nežije (dokázáno například tím, že zde nikdo nemá trvalé bydliště, případně kontrolami). Týkalo by se tedy dlouhodobě neobývaných nemovitostí a nemovitostí sloužících ke krátkodobému ubytování typu airbnb, tedy všech druhů investičních nemovitostí.

a asi nejradikálnější krok, ke kterému se ovšem uchýlilo mnoho států chudších zemí na východě světa z pochopitelných důvodů (když by průměrný americký turista za svoje týdenní kapesné mohl skoupit celou rybářskou vesnici na Filipínách, je třeba s tím ze strany státu něco dělat..)
d) zákaz nákupu nemovitostí určených k obývání zahraničními společnostmi. Nákup nemovitosti sloužících k obývání na území ČR bude podmíněn sídlem firmy v ČR (a pravidelným odvodem příslušných daní v ČR). V případě změny sídla firmy do jiného státu po nákupu bude zavedena zvláštní přirážka k dani z nemovitosti, která bude platná do doby, dokud společnost nemovitosti neodprodá tuzemskému vlastníkovi. Přímý odprodej jinému vlastníkovi v zahraničí by byl nezákonný.


Šup, schválit, uzákonit a do pár let máme my mladí kde bydlet :)

Nahlásit

-
3
+

Daň z bezdětnosti... do "bezdětnosti" se dá spadnout ani nevíte jak. Spousta otců by mohla vyprávět. Stačí dostatečně pomstychtivý partnerka, feminizovaná justice a pár obviněníček.
Takže to bude jen zase další daň z penisu. Už tak jich není málo, ať se jmenují jakkoli.

Nahlásit

-
6
+

Líbí se mi ta volební daň - zabránila by i populistickým a socialistickým experimentům

Nahlásit

-
-6
+