Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nenažraný stát u windfall tax nezůstane. Je tohle začátek nové éry?

11. 10. 2022
 12 807
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Není nic trvalejšího než dočasné vládní opatření...

Nahlásit
-
13
+

Diskuze

Nemoc dnešních vládnoucích v EU je představa, že vše se dá řešit penězi. To samozřejmě platí, pokud doma nemáte tiskárnu a ty peníze reálně vyjadřují cenu. Řešením energetické krize tedy nejsou peníze zdaněné, půjčené nalité do ekonomiky, ale reálné nalezení a spuštění nových zdrojů. V případě EU je to dost jasné, protože nám tu stojí spousta odstavených elektráren, které jsou nahrazeny plynovými. Druhá věc je plyn z Ruska, kterého se teď všichni štítí, protože nechtějí být závislí na Putinovi, ale katarský plyn jim nevadí. Takže je třeba napnout síly nato, aby se ukončila válka s Ruskem a ruský levný plyn zase normálně tekl do Evropy.

Nahlásit

-
5
+

Thatcherová zavedla tu daň ve výši 2,5 %, takže to se s našimi 60% modrými komanči moc srovnávat nedá. Být na jejím místě (a naživu), tak je za 2 zmínky v té prezentaci zažaluji pro poškození dobrého jména.

Nahlásit

-
10
+

"Daň ze zisků, které „přivál vítr“ (windfall tax), je patrně nejlepším ze špatných řešení krize spojené se závratnými cenami energií a pádivou inflací" - to jako vážně? Bojovat proti vysokým cenám jejich zdaněním?

Nahlásit

-
8
+

Není nic trvalejšího než dočasné vládní opatření...

Nahlásit

-
13
+

„Mimořádná a dočasná“ – takovými přívlastky opentlilo ministerstvo financí novou daň.
Ale v Česku si snad ještě pamatujeme, že jednotkou dočasnosti je jeden Furt :-(

Nahlásit

-
10
+