Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ustojí důchodový systém budoucí zátěž? Reforma penzí očima expertů

5. 8. 2022
 20 542
17 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Nalijme si čistého vína: na jakoukoli reformu už je pozdě. Husákovy děti odejdou do penze coby dup a i kdyby nějakým zázrakem dnes někdo přišel s geniální reformou, na jejich penze to peníze prostě nevykouzlí.

Ale on nikdo s žádnou reformou nepřijde. Penzistů brzo budou 3 miliony a spolu s lidmi, kteří již na penzi myslí (45+?) tvoří nepřehlasovatelnou skupinu.

Můžeme tu vymýšlet všelijaké reformy, ale je to jen myšlenkové cvičení, reálně nikdo nic neudělá. Pojede to setrvačností dál, ze začátku se to bude flikovat na dluh, tiskem peněz a různými perverzními výmysly typu sektorová daň, progresivní daň z nemovitostí, windfall, daň z majetku, daň ze zůstatku na účtu, daň z nezrealizovaného zisku, ..., ale jednoho dne již nic zabírat nebude + ty výmysly tak oslabí ekonomiku, že se prostě zhroutí.

Komu je dnes 20-55, tak si může být jist, že peníze odvedené na sociálním pojištění jsou peníze vhozené do kanálu.

Při tom by vymýšlet určitě šlo. Např každý rok zvyšovat věk odchodu o 2 měsíce (nafurt, klidně až k osmdesátce) a zároveň o 2 měsíce prodlužovat max délku čerpání předdůchodu. A o co jde, o to snižovat socpoj. Každý by tak měl možnost stále jít do penze v 65 letech, jen by si na rozdíl musel naspořit ve 3. pilíři.

Ale znovu říkám: nikdo nic nezmění.

Kdo chce změnu, kdo nechce celý život házet peníze do kanálu, aby pak nic nedostal, musí si to zařídit sám: minimalizovat odvody (což mimochodem dál uspíší kolaps toho systému) a ušetřené peníze investovat.
Ale investovat je tak, aby mu je žádná zoufalá vláda bankrotujícího státu nemohla sebrat tak, jak dnes bere akcionářům bank a ČEZu:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/zisky-proc-stat-planuje-trestat-drobne-akcionare-cezu.A220803_150338_p_ekonomika_nef

Až toto lidem/investorům dojde, začnou odcházet z českých i evropských akcií, což bude další hřebíček do rakve místní ekonomiky.

Nahlásit
-
44
+

Nejméně oblíbený příspěvek

nehrat si na vojacky a velmoc vojenskou a bude i na duchody.valka na Ukrajine nove se ukazuje tchajvan.kdo to vyprovokoval.mili budouci duchodci.

Nahlásit
-
-23
+

Diskuze

nikoli, počet žen se dvěmi a více dětmi je v ČR 63%.
musel byste přihodit ještě ženy, které nevyprodukují alespoň 2 potomky, tedy 37% žen.
(a správně bychom měli do nároku na penzi dát ženy od 2,2 dítěte výše, bo občas nějaký ten člověk zemře dříve, než odchází do penze.)
((mmch. u mužů je to ještě horší, z dat vyplývá že je více můžů, co má více než 2 děti ale také více mužu, co nemají žádné dítě, oproti ženám.)

ale přeskakujete myšlenku, že pokud byste tuto změnu přeci jenom udělal, u pay as you go, musíte vyřešit co s lidmi, kteří mají nastoupit do penze, mají méně než 2 děti a nemohli si rezervy vytvořit. Problém nepřipravenosti je shodný jak pro případný budoucí akumulační systém, tak i pro udržení průběžného. V obou případech dojdeme k závěru, že penze, v podobě jak vidíme dnes, jsou neudržitelné a budeme hýbat s parametry věku odchodu, výše penze a výše zadlužení. (Resp. jsou udržitelné při výrazném růstu produktivity. Ale její růst je spojen s cenou energií a ani tady nic moc pozitivního nevidím, obnovitelné zdroje to nebudou a fúze je ještě stále daleko).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To prosím nechte na tom inovátorovi a managerovi, ano?

Pokud jej stát nebude okrádat o daně a sociální "pojištění", klidně si na penzi pořídí družstvo Filipínek, nebo tu penzi bude trávit v nějakém full-service resortu pro seniory.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V obou případech by rodiče získali důchod odvíjející se od jejich odvodů do důchodového systému, bez ohledu na to, jak moc budou odvádět jejich děti.

A ty jejich děti budou mít také důchod stanovený na základě jejich odvodů.

Takto mi to přijde v pořádku. Důchod podle toho, jak jsem žil já, nikoliv podle toho, jak žijí mé děti.

Chápu, že to není 100% zásluhové podle principu průběžného systému. Zavedení 100% zásluhového průběžného systému by znamenalo zrušit tento systém na úrovni státu a zavést ho na úrovni jednotlivých rodin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

Současný průběžný systém se chová do značné míry opačně oproti tomu, jak se chová letadlo. :-)

Když nedodáte do průběžného systému nové plátce (potomky), tak i přesto Vám ten systém bude platit důchod. Když ale neseženete další pasažéry do letadla, tak Vám nikdo nic nezaplatí.

Jediné, co ohrožuje průběžný systém je naopak to, že se v daném ohledu nechová jako letadlo! Kdyby se průběžný systém choval jako letadlo, pak by nevyplácel důchod bezdětným důchodcům a tím by se stal stabilním vůči výkyvům v porodnosti.

Rozdíl mezi letadlem a průběžným systémem je v tom, že smyslem průběžného systému je zajištění důchodů. Smyslem dočasné existence letadla je obohacení těch co do něj nastoupili včas, kdy po nich do něj nastoupilo ještě dostatek dalších pasažérů. Zatímco průběžný systém je koncipován jako stabilní (pokud z něj vyloučíme bezdětné černé pasažéry), letadlo je koncipováno jako systém, který se dříve nebo později NEVYHNUTNĚ vyčerpá. Průběžný systém, který vyloučí bezdětné důchodce bude ale v ohledu "získaných" plátců a počtu příjemců důchodů stabilní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Ona je taky otázka, kdo tomu inovátorovi či managerovi bude na stará kolena utírat zadek a přebalovat pleny. Obávám se, že další vypiplaný úspěšný vědec nebo podnikatel to nebude. Neboli, někde v nebi se to srovná, kdo byl užitečnější, než někdo jiný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

A jakou penzi byste dal:

Rodiče A, kteří za ohromných časových i finančních nákladů vypiplali úspěšného vědce, podnikatele, managera, inovátora, který měsíčně vyprodukuje hodnoty za 20M (a také z nich platí daně a odvody)

VS

Rodiče B, kteří si pořídili 6 dětí kvůli dávkám a "vychovaly" z nich 6 čistých daňových příjemců.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Jak říkám, je to letadlo.
Nedodáváte nové plátce? Tak pryč, jinak to spadne...

A k té škole - představte si, co kdyby třeba nebyla povinná školní docházka!
(Jako třeba ve Velké Británii, Francii a v některých státech Austrálie).
https://www.svobodauceni.cz/clanek/v-cem-je-povinne-vzdelavani-lepsi-nez-povinna-skolni-dochazka-s-moznosti-domaciho-vzdelavani-1/
Kolik by se dalo ubrat úředníků z MŠMT...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Stačí zredukovat nároky bezdětných důchodců o cca 80% a okamžitě bude průběžný systém v přebytku.

Příčinou té nevábné demografické perspektivy aktuálně nastaveného průběžného systému jsou právě ti bezdětní, kteří způsobili onen nepříznivý demografický vývoj a právě bezdětní by měli za to taky zaplatit. Bezdětní neinvestovali do nových generací ale chtěli by, aby jim tyto generace platily důchody? To je přece zvrácené.

A nějaká pětistovka za vychované dítě opravdu v daném ohledu vůbec nic neřeší. Naopak jen ještě více zatěžuje bezdětnými nadměrně zatížený průběžný důchodový systém.

Všechno ostatní jsou bezvýznamné detaily.

Nahlásit

-
-15
+

Schodek 31 miliard?

Už se zapomnělo na to, že Kalousek zvedl DPH kvůli důchodové reformě a už nikdy k návratu této sazby na původní úroveň nedošlo?

Tady máte těch 31 miliard. Lidé je připlatili na Kalouskem zvýšeném DPH.

Nahlásit

-
-11
+

Dále radikálně omezit odklad nástupu do ZŠ o rok - dnes kde kdo posílá dítě do školy až po sedmém roce života.

Omezit "věčné studenty".

Zavést do školství trh, aby studoval ten, komu se to reálně může vrátit (půjčka - zaplacení) a ne ten, kdo po osmi letech protahovaného studia kulturní antropologie jde mýt nádobí do mekáče, nebo se uvelebí v dotované neziskovce.

Jenže jak píšu jinde, toto nikdo stejně reálně neprosadí.
Navíc by to pomohlo jen velmi částečně + by se nějaký efekt (možná) dostavil, ale se zpožděním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

Už to jede:
https://twitter.com/LukasKovanda/status/1555819438796054532

Že by ČNB kontrovala "barbarským reliktem"?
https://twitter.com/LukasKovanda/status/1555837472831053824

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Zrušit 9. třídy základních škol. Tím skokově ubyde 100 tisíc školáků, které všichni dotujeme a naopak přibude 100 tisíc pracujících. Kdo zažil 8 let ZŠ ať nám řekne jestli je hloupější než my cosme měli 9 let ZŠ.

Nahlásit

-
-8
+

PS: Dovedete si představit, co bude dělat nějaká levicově-populistická vláda v okamžiku, kdy nebude na penze? V okamžiku, kdy státní dluh bude třeba dvojnásobný proti dnešku a rating snížen?

Co bude taková levicově-populistická vláda dělat, když dnes, kdy na penze ještě je a nic dramatického se neděje, "pravicová" vláda vymýšlí daně z nezasloužených zisků (asi na zmrzlináře, když je moc horko a na výrobce deštníků, když zase moc prší), daň z bilanční sumy bank, sektorové daně, atd..?

VELMI BRZO nastane doba, kdy daleko důležitější, než peníze vydělat+ušetřit+investovat, bude ten majetek následně ubránit před státem.

Typy investic odolné vůči státnímu nájezdu začnou být velmi ceněné, naopak typy investic vydané státu na milost a nemilost půjdou do výprodeje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
22
+

Nalijme si čistého vína: na jakoukoli reformu už je pozdě. Husákovy děti odejdou do penze coby dup a i kdyby nějakým zázrakem dnes někdo přišel s geniální reformou, na jejich penze to peníze prostě nevykouzlí.

Ale on nikdo s žádnou reformou nepřijde. Penzistů brzo budou 3 miliony a spolu s lidmi, kteří již na penzi myslí (45+?) tvoří nepřehlasovatelnou skupinu.

Můžeme tu vymýšlet všelijaké reformy, ale je to jen myšlenkové cvičení, reálně nikdo nic neudělá. Pojede to setrvačností dál, ze začátku se to bude flikovat na dluh, tiskem peněz a různými perverzními výmysly typu sektorová daň, progresivní daň z nemovitostí, windfall, daň z majetku, daň ze zůstatku na účtu, daň z nezrealizovaného zisku, ..., ale jednoho dne již nic zabírat nebude + ty výmysly tak oslabí ekonomiku, že se prostě zhroutí.

Komu je dnes 20-55, tak si může být jist, že peníze odvedené na sociálním pojištění jsou peníze vhozené do kanálu.

Při tom by vymýšlet určitě šlo. Např každý rok zvyšovat věk odchodu o 2 měsíce (nafurt, klidně až k osmdesátce) a zároveň o 2 měsíce prodlužovat max délku čerpání předdůchodu. A o co jde, o to snižovat socpoj. Každý by tak měl možnost stále jít do penze v 65 letech, jen by si na rozdíl musel naspořit ve 3. pilíři.

Ale znovu říkám: nikdo nic nezmění.

Kdo chce změnu, kdo nechce celý život házet peníze do kanálu, aby pak nic nedostal, musí si to zařídit sám: minimalizovat odvody (což mimochodem dál uspíší kolaps toho systému) a ušetřené peníze investovat.
Ale investovat je tak, aby mu je žádná zoufalá vláda bankrotujícího státu nemohla sebrat tak, jak dnes bere akcionářům bank a ČEZu:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/zisky-proc-stat-planuje-trestat-drobne-akcionare-cezu.A220803_150338_p_ekonomika_nef

Až toto lidem/investorům dojde, začnou odcházet z českých i evropských akcií, což bude další hřebíček do rakve místní ekonomiky.

Nahlásit

-
44
+

Jediná rozumná reforma je postupně utlumovat to průběžné letadlo a založit individuální účty na které si každý bude spořit dle svého uvážení sám a povině nechat jen naprosté minimum, aby si i nezodpovědní lidé byli nuceni něco naspořit a nechcípli v důchodu hlady na ulici. Za dvacet let by už mohlo jet jen idividuální spoření. To se ale nikdy nestane, protože z peněz lidí vytvářejících nějaké zdanitelné hodnoty se musí platit důchod parazitům, kteří nikdy nic užitečného ve svém životě nedělali, například úředníci tohoto státu a další podivné existence.
Jakákoliv úprava průběžného letadla je nesmysl a ztráta času. A ten čas na změnu jsme už prošvihli a to co za pár let nastane nebude nic pěkného.

Nahlásit

-
21
+

Když to dělá soukromník, říká se tomu letadlo a jde do vězení.
Když to dělá stát, je to průběžný systém.
Když vybírá výpalné soukromník, říká se tomu mafie.
Když to dělá stát, jsou to daně a paragraf 173 trestního zákoníku se na zaměstnance finančního úřadu nevztahuje.
A od takové organizace někdo čeká nějaké skutečné řešení?
Navíc, když se člověk podívá do historie, jak důchody vznikly a jak se vyvíjely?

Nahlásit

-
16
+

nehrat si na vojacky a velmoc vojenskou a bude i na duchody.valka na Ukrajine nove se ukazuje tchajvan.kdo to vyprovokoval.mili budouci duchodci.

Nahlásit

-
-23
+