Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mezigenerační hypotéky? Nesmysl, shodují se experti

1. 10. 2021
 9 885
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Staci uvest priklad: 10 mega na 10, 30, 50 nebo 100 let pri sazbe 3%:
Splatka:
96600
42200
32200
26300.
Jinymi slovy prodlouzenim z 10 na 30 se dostanete na polovicni splatku. Z 10 na 50 na tretinovou. Ale z 50 na 100 je rozdil jen necelych 20%. Splatka je pak zezdola omezena 3% z 10 mega = nekonecna hypoteka, kdy platite jen urok. Tedy pod 25 se nedostanete nikdy.

Nahlásit
-
6
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Vzácná shoda názorů na dané téma. :-) I já se v tomto případě připojuji. :-)

Nahlásit
-
-1
+

Diskuze

Nerad to říkám, ale asi není možné, aby každý měl vlastní byt v centru města ve vysoké kvalitě. Je nutné nalézt nějaký kompromis mezi novou výstavbou a využitím stávajícího bytového fondu. Jsem přesvědčen, že politici sáhnou k navýšení zdanění neobydlených bytů apod. Nic moc demokratického, ale donutí tím majitele, aby se byty využívaly. A k nové výstavbě. Je třeba si uvědomit, že pro novou výstavbu je nutné mít dostatek vhodných staveních pozemků s možností připojení technických médií, tzn. vody, elektřiny, plynu atd. A pak napojení na komunikace a MHD, občanskou vybavenost atd. atd. To je mimořádně složitá věc, zejména s ohledem na nejasnost budoucího vývoje. Čím se vlastně bude v krátké budoucnosti svítit a topit. Jak zajistit dostatek vody, když jí tak rapidně ubývá. Např. Praha musí urychleně budovat další zdroje pitné vody, protože Želivka už více dát nemůže. Jednoduchá řešení neexistují a tvrdit, že se bude stavět čtyřicet až padesát tisíc bytů ročně může jen idiot.

Nahlásit

-
4
+

Nesouhlasím s experty. Cenu bydlení táhne neschopnost říci kde se smí a nesmí stavět a délce řízení. Pak je málo bytů a město je jeden velký slepenec.

Mezigenerační hypotéku máme v EUR za 0.91%. Počty už jsou jiné. Při 6 mil. korun hypotéce je to 12 tis. měsíčně. V CZK bychom platili (spíš neplatili) 24 tis. měsíčně pokud by nám to dali na 30 let, jenže dají jen na 15, takže bychom platili 41 tis. měsíčně. Na to nemáme. A bohužel, 6 mil. je cena 2+KK v Praze na okraji. Smrtící koktejl nedostatku bytů a rostoucích úrokových sazeb začíná být dokonán.

A jestli platit 12 tis. nebo 24 tis. nebo 41 tis. měsíčně je pro mě rozdíl, asi jsem narozdíl od expertů dost chudý na to, že mi rozdíl přijde značný. Možná jen experti nezajdou 2x na oběd a mají to.

Jestli chtějí experti něco regulovat, tak ať povolí výstavbu a zasadí ji tak, že každý kus se nebude řešit individuálně, vyřeší i školy školky a silnice okolo. Jenže to je těžké.

Navíc lidi potřebují někde bydlet, a je podle vás 2+KK na kraji města luxus? Každý si pomůže jak umí, na to platit teoretických 24tis. měsíčně na 30 let nemám, banky nabídly teď u refinanc 41 tis. měsíčně na 15 let, tak jsem zůstal u svých 12 a holt pak se to prodá nebo zdědí s hypotékou.

Nahlásit

-
1
+

Staci uvest priklad: 10 mega na 10, 30, 50 nebo 100 let pri sazbe 3%:
Splatka:
96600
42200
32200
26300.
Jinymi slovy prodlouzenim z 10 na 30 se dostanete na polovicni splatku. Z 10 na 50 na tretinovou. Ale z 50 na 100 je rozdil jen necelych 20%. Splatka je pak zezdola omezena 3% z 10 mega = nekonecna hypoteka, kdy platite jen urok. Tedy pod 25 se nedostanete nikdy.

Nahlásit

-
6
+

"„Příčinou neblahého stavu je chybějící výstavba sociálních bytů a spekulace: očekávání růstu cen developery vede k odkládání výstavby a takto nedostatečná výstavba vede k tomu, že očekávání růstu cen je naplňováno,“ cituje Social Watch analytickou firmu. Jako možná řešení následně uvádí státní výstavbu bytů či progresívní zdanění nemovitostí."

Bydlím ve městské části, která má asi 20 tisíc obyvatel a 1 500 obecních bytů. Podobné údaje vykazuje zhruba stejně valká města jako Krnov nebo Bruntál. Sociálních bytů je tedy obecně dost. Problém je, že lidé, kteří se do nich nastěhují, se už z nich nemíní nikdy odstěhovat, ani když už vydělávají hodně nebo mají druhou nemovitost. Sociální bydlení je spojeno s velkou mírou korupce anebo tím, že ho nakonec získají nepřizpůsobyví.

Očekávání růstu cen má prý vést developery k odkládání výstavby? Ale tak se celkem přehlíží ta skutečnost, že miliony utržené za rok jsou hodnotnější než tytéž miliony utržené za 5 či 10 let. Také to znamená, že developeři delší dobu nevydělávají nic, ale přitom platí za kapitál a práci, kterou používají. Konečně to znamená, že budou stavět v budoucnosti více draho, kvůli růstům cen stavebních materiálů a platů zedníků. Toto tvrzení nedává smysl.

Developežři chtějí samozřejmě stavět, když na tom mohou vydělat teď a nyní: " Na stavební povolení tak třeba čeká jen v Praze kolem 90 tisíc připravovaných bytů, z toho v brownfieldech je „uzamčeno“ 60 procent těchto bytů." https://www.idnes.cz/bydleni/stavba/bytovy-vystavba-stavebni-povoleni.A190102_140842_stavba_rez

Nahlásit

-
5
+

Mě by spíš přišlo logické mít možnost prostě třeba zastavit splátku jistiny, platit jen úrok, pokud já chci a pokud banka je s tím ok. No a co se týče potomků - vždycky můžou to dědictví odmítnout, že? Moje blbost, že jsem je postavil před takovou blbou volbu, ale pořád to je trochu něco jiného než "zadlužování potomků" v podání našich vlád.

Samozřejmě, že nekonečný dluh je obecně postavený na hlavu a právě proto vzít si nekonečnou hypotéku je v současné době (kromě toho, že to je pro člověka výhodné) nejlepším způsobem, jak poukázat prohnilost celého monetárního systému.

Nahlásit

-
2
+

Vzácná shoda názorů na dané téma. :-) I já se v tomto případě připojuji. :-)

Nahlásit

-
-1
+