Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Koronapuč: Armáda řídí firmy, Orbán žádá moc diktátora

26. 3. 2020
 10 840
31 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Je očividné, že Orbán chce více moci. Podlehl Glumově prokletí, nemůže se moci vzdát a potřebuje ji více a více. Velikášský komplex je nebezpečím pro každého vrcholného politika. Náš premiér je jím postižen také, cítí se jako zachránce světa. Je jen otázkou času, dokdy Orbán bude sám sebe vnímat jako vůdce Maďarska a ne celého světa. Takových zachránců se vyrojila v posledních letech spousta. Téměř každá země má toho svého. Trudeau v Kanadě, Erdogan v Turecku, Merkel v Německu, Putin v Rusku, Maduro ve Venezuele, Fico na Slovensku, Macron ve Francii, Trump v USA... Všichni mají něco společné - poznání vlastní nenahraditelnosti. Nutí je to dělat kroky, které v demokracii ostatní lidé vnímají jako nepřijatelné zcela oprávněně.

Všimněme si, že např. nic moc nevíme o švýcarských politicích. Necpou se dopředu, aby byli vidět a honili své ego. Mým vzorem je Calvin Coolidge, o kterém veřejnost neví mnoho. Přitom to byl prezident USA. Odvedl svou práci nepříliš nápadně, zapadl do šedi dějin, médii se nenechal prohlásit za poloboha. A hlavně, udělal spoustu užitečného pro obyčejné lidi.

Nahlásit
-
43
+

Nejméně oblíbený příspěvek

To už je skoro jak když chtěl dekrety vládnout Havel. Bez parlamentu. Bez krize. Bez války. Bez pandemie.

Nahlásit
-
-40
+

Diskuze

Přesně tak! Podezřívám Vás, že jste to opsal z mé úplně původní reakce na Altmana. :-) Tam totiž píši, že to, že je někdo vlastníkem produktu své práce, může platit právě u OSVČ. :-) Neplatí to ale u zaměstnanců.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezký pokus, ale například materiál, z kterého zaměstnanec něco vyrobí, samozřejmě patří zaměstnavateli, tudíž ani zaměstnancem vyrobený produkt v žádném okamžiku nepatří zaměstnanci, který by ho mohl prodat zaměstnavateli, jak píšete. Jediné co je zaměstnanec schopen prodat svému zaměstnavateli v rámci jejich pracovněprávního vztahu, je právě ta práce, nikoliv produkt vyrobený zaměstnancem. Snad to pochopíte.

Je zvláštní, že téměř všichni zdejší zastánci ankapu mají takové obrovské a nepřekonatelné problémy s chápáním těch nejsamozřejmějších a na pochopení nejjednodušších věcí. :-) A na obranu svých zcela neobhajitelných názorů jsou schopni těch nejneuvěřitelnějších a nejabsurdnějších argumentů, jaké může kdo vymyslet. Obávám se, že to může souviset s nějakou psychiatrickou diagnózou. :-( Typuji nějaký druh autismu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy pořád zapomínáte, že zaměstnanec uzavřel se zaměstnavatelem smlouvu. Tou smlouvou se zavazuje, že veškeré PRODUKTY které zaměstnanec pro zaměstnavatele vyrobí, mu implicitně prodává (v řeši současných zákonů to je jinak, ale princip je tento), a za to mu zaměstnavatele platí pravidelenou odměnu.
Zaměstnanec se tím v podstatě vzdává produktu své práce předem. V podstatě stejně, jako když (panem Altmanem uvedený příklad) Vy na své zahradě pěstujete jablka, a se sousedem se domluvíte ýe mu je každý rok na podzim prodáte. Taky jsou ta jablka Vaše, dokud za ně nedostanete platbu / resp. pokud tu platbu nedostanete, máte právo si je vzít zpatky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Honzíku, píšete pěkně ale o něčem jiném, než co jste napsal původně. Původně jste napsal, že každému patří produkty jeho práce. :-) Teď píšete jak vlastníte práci samotnou, což se samozřejmě dá do určité míry akceptovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Produkt svou prací vyrobíte a v tomto okamžiku patří Vám. Teprve předáním produktu zákazníkovi, který ho od Vás koupil, dojde ke změně vlastnictví Vámi vytvořeného produktu. Fakt tohle nejste schopen akceptovat? Asi proto, že to píšu já. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vy jste napsal, že produkt(!) práce patří danému jednotlivci, který tu práci odvedl, což je nesmysl a teď píšete, že SAMOTNÁ práce patří tomu, kdo ji odvedl a že předmětem směny (v rámci zaměstnaneckého vztahu) je ta samotná práce, nikoliv onen prací vytvořený produkt. Tomu samozřejmě rozumím. Ale takto jste to původně nenapsal. Napsal jste původně jen ten blábol, ke kterému se teď nehlásíte, protože jste si uvědomil, že je to blábol. Váš fanatismus a ješitnost Vám nedovolí přiznat si byť sebemenší chybičku. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Zaměstnanec dobrovolně směňuje JEHO práci (protože ji vykonává JEHO tělo) za peníze od zaměstnavatele.
Ta práce je primárně zaměstnance, ale on se ji rozhodl směnit za peníze.
Jak píšu v příkladu, který již snad zvládnete pochopit: vypěstuju (na SVÉ zahradě pomocí práce MÉHO těla) jablko. A to je proto primárně moje. A ano, právě proto, že JE MOJE, tak mohu uzavřít smlouvu, kde se ho vzdám, směním ho se sousedem třeba za JEHO hrušku.

Kdybych se rozhodl nesměnit, zůstane ta práci i to jablko moje (jablko mohu sníst, neprodanou práci mohu použít třeba na rekonstrukci svého domu). Takže zjevně ta práce je primárně moje, jen jsem se zavázal nějakou její část (nejsem v práci 24hod denně) směnit za něco jiného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ani po opakovaném vysvětlení to nechápete?
To už je na pováženou.
Prvotně samozřejmě zaměstnanec JE vlastníkem své práce.
Ale uzavře dobrovolnou smlouvu se zaměstnavatelem a jako cokoli jiného, co je JEHO, ji tomu zaměstnavateli PRODÁ, takže ano, pak je vlastníkem plodů té práce zaměstnavatel.

Na vás je ale asi potřeba jít polopatičtěji, takže: Představte si, že na SVÉ zahrádce zasadíte jabloň, staráte se o ni a ono se na ní urodí VAŠE jablíčko. A vy se dobrovolně rozhodnete to jablko vyměnit se sousedem (a je fuk, zda za JEHO hrušku, nebo za JEHO peníze - které získal třeba prodejem té hrušky). A pak je to jablko toho souseda.
Chápeme?
Nebo stále budeme trucovitě zpochybňovat, že když na SVÉ zahradě pomocí SVÉ práce vypěstuju jablko, že je MOJE? A že jelikož JE MOJE, tak mám i právo uzavřít smlouvu s někým jiným a to SVOJE jablko vyměnit za něco, co je JEHO (protože oba chceme víc to, co vypěstoval ten druhý).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Já teda nevím, jsem OSVČ a to, co udělám, odevzdám zákazníkovi, takže on je majitel produktu mé práce a já dostanu zaplaceno penězi...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ale no tak pánové. Altman napsal blábol, že každý je "vlastníkem produktů jeho práce". No není. Jako zaměstnanec dostane zaplaceno za odvedenou práci a produkt jeho práce patří zaměstnavateli. Vlastníkem produktů jeho práce je snad pouze OSVČ. :-)

Proberte se všichni! :-) A ještě mě tady chcete poučovat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Rýšo, Rýšo.
Zpět do obecné školy - obor čtení.
Nepsal jsem něco o dobrovolně uzavřených smlouvách?
Když se s někým svobodně dohodnu, že mu SVOU práci SVÉHO těla prodám za mzdu, tak, tak co, žáku Juldo?
Áno - pak je ta práce, resp. výsledky práce (v dohodnutém rozsahu, za dohodnutých podmínek) pak jeho. Protože jsem ji prodal. Dobrovolně směnil za něco jiného.
I takto elementární logika je vám cizí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Vy ani netušíte, jak se tu ztrapňujete. Teprve až pochopíte, že k diskusi o ekonomických tématech je třeba zvládnout aspoň základní ekonomické pojmy a vztahy, tak bude mít (možná) konverzace s vámi smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nevím, kde jste si vyrobil tohoto slaměného panáka, ale já jsem nic o vlastnění netvrdil. Pouze jsem obhajoval Robertův příměr bývalých území, které kdysi řídil Maďar, k územím, které kdysi řídil Čech. Klidně si tam dosaďte okupoval nebo sjednocoval místo řídil (jak libo dle Vašich politických preferencí), ale příměr bude platit obdobně. A souhlasím i s Robertovým závěrem, že život běžného Maďara to v současnosti neovlivňuje (dtto pro Čecha), s čímž podle mě taky souhlasíte, takže vlastně netuším, proč se tak rozčilujete a nadávate mi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Co to je za blábol?
Zaměstnanec automobilky přeci dostane mzdu jako vyjádření jeho podílu práce na hodnotě auta...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No právě. Pro někoho je naopak logické, že kdeco patří kdekomu, kdo si o to řekne, například protože je to odněkud řízeno, nejlépe centrálně. A když mu napíšete něco jiného, tak buď o 105 trolluje nebo Vám jako argument podá nějaký otřepaný oxymóron (s tím, že jste ho vyrobil Vy :-)).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"každý jedinec patří sám sobě, každý je vlastníkem svého těla a tedy i produktů jeho práce" Takže když zaměstnanci automobilky vyrobí auto, tak jim patří? To je zase blábol. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-9
+

Tato debata buď skončí logickým závěrem, že "každý jedinec patří sám sobě, každý je vlastníkem svého těla a tedy i produktů jeho práce, je na každém tom jedinci, s kým a jaký uzavře vztah či smlouvu, ale ta smlouva je platná pouze tehdy, pokud ji uzavřel dobrovolně".
A nebo neskončí, protože (jinak) skončit nemůže.
:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Tak to je jak mustr dělaný na to říct, že Česko patří Němcům. Sorry, ale to je hovadina jak vrata od stodoly a tvrdit to může pouze zabedněný ignorantský idiot. A jo, komentář můžete nahlásit, trvám na něm.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No tak ne že by na tom v kontextu toho komentáře tolik záleželo, ale ano. Samozřejmě že Podkarpatská Rus, Slovensko, Morava a České Slezko patřilo Čechům. V hlavním městě Čech se rozhodovalo o těchto pěti zemích (tak jako se předtím o nich rozhodovalo ve Vídni a v Budapešti). Nesrovnával bych to asi se statusem Kosova (spíš třeba Černé hory), ale ostatní příměry celkem sedí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tvl, Slovensko se odtrhlo Čechům? Zrovna jim? To ho jako Češi vlastnili?
Sorry, ale to je tak hloupě podané, že to degraduje celý komentář hlouběji než je sklep v pekle, jaj, čo to táram, do pivnice

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Řekněme si upřímně, Trianon je takový univerzální fackovací panák, na který Maďaři rádi házejí vinu za všechno možné. Přitom v životě běžného Maďara je to naprosto marginální záležitost, 100 let stará a uzavřená. Za stagnující ekonomiku, znehodnocující se forint nebo migrační krizi fakt Trianon nemůže.
Nadávají snad Rakušáci za to, že se jim rozpadlo habsburské impérium? Britové, že se jim osamostatnily kolonie? Češi, že se jim odtrhlo Slovensko?
Trianon nemůže za maďarské posrané životy stejně tak, jako Kosovo nemůže za srbské posrané životy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Stejně jako se šířily fámy o polském ústavním soudu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jj, na článku páně Palaty jsem si uvědomil, jak se rodí dezinformace a fake news. Tato je o to horší, že je vědomá a cílená.
Na FB to LP pár lidí napsalo, včetně toho, že lze dohledat i jiné informace, např. celkem dobře vedený FB účet s názvem "Co se děje v Maďarsku?"
Že mě to nepřekvapuje ani trochu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Pro vyváženost:
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/100433/vojensky-prevrat-a-zavreni-parlamentu-ceskem-se-opet-siri-famy-o-madarsku.html

Nahlásit

-
11
+

Když Havel v druhé polovině roku 1991 zjistil, že nemá podporu v Parlamentu, resp. není schopen prosadit svou představu fungování federace, a požadavky slovenských politiků nejsou akceptovatelné pro české politiky a naopak, předložil návrh na rozpuštění parlamentu a vládnutí pomocí prezidentských dekretů, které by fungovaly namísto zákonů a rozhodnutí vlády. Nebyla válka, Rusové byli pryč, stát měl všechny složky exekutivy, nebylo bezvládí. Měli jsme normální strany jako ODS, ČSSD, Lidovce, ODA a mnoho dalších, měli jsme Ústavní soud.
Naštěstí parlament nepodlehl tlaku a udržel demokratický (volbami změnitelný) charakter státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No nevím, jestli lze srovnávat Švýcarskou konfederaci se státy jiného typu, např. Maďarskem nebo třeba Itálií. Asi těžko. Do Maďarska jsem svého času jezdil služebně docela často. Bylo to už po roce 1989. Maďaři jsou fajn, jsou více vlastenci a cítí se poškozeni Trianonskou dohodou. Není divu, ztratili 72 % svého původního území a v souvislosti s obranou Evropy proti Turkům, se jim moc nedivím. Je také nutno chápat současný stav Maďarské společnost v historických konotacích a nejen kritizovat. A jak si uspořádají svou zem je jen a jen jejich věc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemohl byste být konkrétnější? :-/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Také jsem něco málo zaslechl. Má to samozřejmě svůj rub i líc. Takže pokud chcete ve Švýcarsku získat trvalý pobyt, musí souhlasit právě sousedi a snad i celá ulice...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/radkin-honzak-psychopat-strach_1811301234_pj

Dost mě překvapilo, co jsem se dozvěděl o Švýcarské politice. Zaprvé tam jsou dost decentralizovaní na kantony a zadruhé politici zasedají jen pár dní v roce, takže si většinou drží i normální práci :-)
A nevím jak moc se tam pořád drží to hlasování v obci, kdy občané hlasují veřejně zvedáním ruky na náměstí. To si pak člověk asi trochu rozmyslí, jestli dá najevo, že chce sousedovi zvednout daně...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

To už je skoro jak když chtěl dekrety vládnout Havel. Bez parlamentu. Bez krize. Bez války. Bez pandemie.

Nahlásit

-
-40
+
1/2