Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Život a smrt na vybydlené planetě

26. 9. 2019
 6 481
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

IPPC sice slibuje 2-6 °C, to by odpoovídalo, ale vzestup hladiny moří 40-80 CENTIMETRŮ. Nikoliv metrů.
Prostě fake news a lhaní jak vyšité.
Proč se stále diví, že jim pak nikdo nevěří, i když náhodou mluví pravdu?

Nahlásit
-
14
+

Diskuze

"(Z)važte všechny bystré mozky, které budou místo hledání léků a psaní románů rýsovat protizáplavové hráze. Jen proto, že jsme zřetelně viditelný problém začali řešit příliš pozdě."

Bohužel je to přesně obráceně: zvažte všechny bystré mozky, které dnes rýsují prakticky nepoužitelné elektromobily a další sakrální předměty zelené církve, které si nakonec nikdo nekoupí.

Pokrok se za celou historii lidstva zrychluje. Za dvacáté století jsme se posunuli víc než za předchozí tisíciletí. Za jednadvacáté století to tempo nepochybně ještě vzroste: nanotechnologie, umělá inteligence, genetické inženýrství...

Jaký by mělo smysl, kdyby tunel pod Lamanšským průlivem začali stavět hned po dokončení Stonehenge? Nebo kdyby začali s prací na projektu Apollo už za časů Julese Vernea? Vedlo by to pouze k vyčerpání tehdejší společnosti, ale ke smysluplným výsledkům ne.

Nahlásit

-
5
+

Co bych dal za to, kdyby se opravdu oteplilo o 6 °C.
Bohužel zase jen planě slibují a skutek utek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Vědeckotechnický pokrok tuhle schopnost znásobil, byť mimoděk začal vařit planetu."
Což je něco, co ještě není dokázáno.
Respektive jak já to chápu, tak je dokázáno, že mnohonásobně větší vlivy mají teplo oceánů, vodní pára, cykly slunečního záření, exploze sopek a další vlivy, které s člověkem vůbec nesouvisí.

Takže veškerý globálněoteplovací alarmismus je jen další víra, kterou odstartoval vymyšlený hokejkový graf.

Nahlásit

-
7
+

IPPC sice slibuje 2-6 °C, to by odpoovídalo, ale vzestup hladiny moří 40-80 CENTIMETRŮ. Nikoliv metrů.
Prostě fake news a lhaní jak vyšité.
Proč se stále diví, že jim pak nikdo nevěří, i když náhodou mluví pravdu?

Nahlásit

-
14
+

A ja si furt rikam, ze planeta a priroda preziji zcela jiste. Nevzdelany plebs trne, zda se zvladne prizpusobit dostatecne pruzne, a stava se pesakem tajemneho spiknuti proti bezbranne lobby, ktera prece nechce nic vic nez business as usual a brcka pro vsechny, kdo si je mohou dovolit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Aneb další sbírka klimatického bulšitu.
A já si furt říkám, jak jen mohla Planeta přežít to hrozný oteplení na rozhraní paleocénu a eocénu (pochopitelně za to mohli taky lidi, žejo). Nebo to další na začátku neolitu, určitě jsme komplet vypálili kdysi úrodnou Afriku, vytvořili dnešní Saharu a způsobili konec Würmského glaciálu a Planeta se z toho skoro rozsypala, jak je křehoučká. Anebo další hrozná katastrofa, klimatické optimum (to jest optimum pro nás, tedy oteplení) ve vrcholném středověku, za to taky dozajista můžeme my. Jsme nehodní synové vznešené Gaie (v programu by teď měl být Attenborough a Al Gore an se mrskají důtkami).

Komplexní mechanismy (jako třeba ekosystém) fungují podle komplexních zákonitostí. Jakékoli zjednodušování k pochopení těchto procesů a změn nevzdělaným plebsem vede jen a pouze k nepochopení a následně k hloupým, simplistním zkratkám typu méně CO2 = záchrana Planety. Vizte vlnu Gretenismu a obecného zeleného blbnutí nevzdělaných školáků (kteréžto slovní spojení je nešťastnou vizitkou státního školství).

https://en.wikipedia.org/wiki/Paleocene%E2%80%93Eocene_Thermal_Maximum
https://cs.wikipedia.org/wiki/W%C3%BCrm
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edov%C4%9Bk%C3%A9_klimatick%C3%A9_optimum
http://petr-kubac.blog.cz/1903/rostliny-nas-jednou-zabiji
http://petr-kubac.blog.cz/1811/civilizace-typu-0-72

Nahlásit

-
6
+