Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krypto: Myšlenkový virus libra

7. 9. 2019
 8 543
36 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Skvělý článek.

Možná malé doplnění:

- Facebook (resp. Libra konsorcium) na to jde chytře a snaží se současné držitele nemravných měnových monopolů uchlácholit tím, že v Rezervě budou drženy hlavně dluhopisy "vyspělých" států (USA, EU, JP). Na dodatečný odbyt dluhopisů kdejaký politik a centrální bankéř rád slyší.
Ale až (pokud) se Libra ujme, tak Konsorciu již nic nezabrání si časem strukturu Rezervy upravit podle svých potřeb (resp. podle potřeb klientů-uživatelů).

- Jakmile v příští krizi státy a centrální banky přijdou se zápornými úroky, budou lidé poptávat "útočiště" před touto "represivní měnovou politikou" (eufemismus pro loupež). Budou zkoušet vybírat (krásnou černou nulou úročenou) hotovost (to státy rychle zarazí a runu na banky zamezí vypnutím bankomatů a zrušením platnosti bankovek s vysokým nominálem), posílat peníze do zemí jako Švýcarsko (státy to "vyřeší" kapitálovými kontrolami), nakupovat zlato a bitcoin (i zde se setkáme s restrikcemi, respektive již samotné kapitálové kontroly toto citelně ztíží).

- Konsorcium může na takovou poptávku po útočišti reagovat tím, že Libru odpoutá od záporně úročených dolarů, jenů a eur (resp. nebude nadále do Rezervy kupovat státní dluhopisy se záporným výnosem) a do Rezervy začne nakupovat akcie, zlato, bitcoin, nemovitosti, ...

- A je tu ještě jeden fakt, který Libra Konsorcium donutí ke změně krycího koše: Facebook má mocné konkurenty. Google. Amazon. A další. A ti (pokud Libra bude slavit úspěch) nebudou chtít svému úhlavnímu konkurentovi nechat výhodu vlastní měny, vlastního generátoru výnosů (a ten bude významný - jak popisuje i článek).
A tak tito konkurenti Facebooku dříve či později založí konkurenční měnu.
Ale jako ti, co přišli pozdě, budou muset klientům nabídnout nějaké lákadlo, aby od Libry přešli k nim. A zdaleka nejdůležitějším lákadlem jsou peníze. Nově příchozí konkurenti tedy budou muset klienty lákat KLADNÝM ÚROKEM ze zůstatků - a něco takového jim rozhodně nebudou schopni nabídnout, pokud svůj krycí koš zainvestují do EU-US-JP státních dluhopisů! Budou tedy muset jít jinou cestou (akcie, zlato, bitcoin, ...).
Mezi privátními měnami vznikne konkurence, boj o klienta - vedený hlavně lákáním na úroky, případně na cashback (procenta z útrat realizovaných v dané měně).

Stát tedy dříve či později ostrouhá, nové privátní měny dříve či později ztratí vazbu na fiat a státní dluh. Lidi k nim budou hromadně přecházet, protože soukromí provozovatelé těchto měn budou motivováni (a schopni) držitelům těchto měn zajistit kladný úrok.


A samozřejmě je zda mnoho dalších faktorů, které narušují a časem zcela "sejmou" současný měnový systém:

1) Opravdové kryptoměny, jejich neustálé zdokonalování a růst jejich popularity a akceptace (kdo není slepý, tak to vidí - jak rychle se posouváme)

2) Mnoha zemím (např. Číně) je trnem v oku dominance dolaru a udělají možní i nemožné, aby ji ukončily (a tím třeba i nechtěně shodili celý současný fin.systém). Jednou ze zbraní zemí jako Čína je a bude uvádění vlastních státních "kryptoměn" - ostatně je dost možné, že Čína svou státní kryptoměnu spustí ještě před Librou. A bude se ji snažit všemožně zatraktivnit a zdostupnit lidem na celém světě.

3) Provozovatelé současných fiat měn (FED, ECB) dělají čím dál větší "vylomeniny" (jen se koukněte, co plánuje ECB - úroky ještě více do záporu, QE či "zelená měnová politika") - a to ještě nedorazila žádná krize. Až ta přijde, budou teprve odvážně "experimentovat" a motivovat tak lidi k exitu - a z výše napsaného plyne, že pro ten exit budou existovat stále širší, praktičtější a pohodlnější možnosti.

Vidíte ten vývoj, ten posun? Kdo psal před 4 lety o bitcoinu, byl pomalu za blázna. Kdo by před 2 lety psal o tom, že velké americké korporace zavedou vlastní měnu, byl by za totálního šílence. Kdo by před 3 lety psal, že mnoho zemí začne zavádět vlastní kryptoměny, byl by za šiřitele konspiračních teorií. Dnes se tom mluví zcela vážně a za další 2-3 roky to bude běžná realita. A za 5 let každý "chytrák" bude říkat "to bylo jasné od začátku, že to takto dopadne, ten starý systém byl neudržitelný a všem to přeci bylo jasné". A za 7 let ode dneška si nikdo ani nebude umět představit, jaký že podivný měnový systém jsme měli v roce 2019. Asi jako si dnes představovat svět bez mobilů a internetu.

Nahlásit
-
26
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Facebook si hraje na IMF, stejně jako si Uber hraje na taxi službu a Airbnb si hraje na hotelové služby. Zatímco u taxi a hotelů o moc ani nejde, Facebook by měl jít se svými megalomanskými fantasmagoriemi do _._

Nahlásit
-
-22
+

Diskuze

Ale kdepak. Je to přesně, jak to píšu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opakovaně lžete!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Na rozdíl od Vás jsem schopen vnímat věci v širším kontextu, nikoli pouze výhradně optikou mých vlastních bezprostředních ekonomických zájmů. Jinými slovy podíl na jakékoliv firmě zabývající se taxislužbami nevlastním. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ale ti taxikáři, kteří mají čelit nekalé konkurenci Uberu, jsou přece také lidé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

tak tak

A až státy zavedou na vkladech záporné úroky a pokud je Libra nezavede (což očekávám), nastane masivní úprk od státních "peněz" k Libře.
A proč by Libra záporný úrok nezaváděla? No právě proto, že si to její klienti přejí. Proto, že jí to další klienty přiláká.
Dost možná časem zavede úroky zajímavě kladné, aby lidi přilákala.
A pokud to neudělá, tak to udělají opozdilci, kteří se svými měnami přijdou až po Libře a budou muset lidi nějak přilákat od Libry (Amazon, Google, Microsoft, Alibaba, ...).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Zásadní přínos Libry bude jasná ukázka, že peníze nemusí být jen v rukou státu. Jakmile to lidé pochopí, budeme zase o kus dál.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lidé chtějí jezdit Uberem. Nainstalují si aplikaci a chtějí se svézt či vozit jiné. Ale ejhle...
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/zakaz-uberu-v-brne-plati-rozhodl-ustavni-soud-40255038

Chápu, že i úředníci jsou lidé, ale když vám vyhovuje, že o každém rozhoduje většina (respektive těch pár desítek politiků a úředníků), tak se holt nedomluvíme...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

_______________________
Jo? Takže když vám půjčím 10 bitcoinů či 10 zlaťáků a podepíšeme smlouvu, že mi jich za rok vrátíte 11 a vy přes tuto naši dohodu budete trvat na tom, že mi žádné zlaťáky či bitcoiny nevrátíte, ale jen koruny (které jste si půjčil za záporný úrok, nebo vám je stát natiskl jako nepodmíněný základní příjem) a půjde to k soudu, tak mě ten STÁTNÍ soud nedonutí jako platbu přijmout STÁTNÍ měnu?
_______________________
A to pomíjím fakt, že kdyby stát tu svou měnu mezitím výrazněji znehodnotil a v korunách jste mi měl vracet ne 1.1x tolik, ale 3x tolik, tak že ještě u toho soudu budete mrmlat, že to byl nemravný a nepřiměřený lichvářský úrok a ještě to odnesu já? A že to je nepravděpodobné? A co se stalo v (ekonomicky a politicky srovnatelném) Maďarsku, když si lidi nabrali hypotéky ve švýcarských francích? Vrátili jim to pak dlužníci zase v těch francích i s úrokem (jak se obě strany svobodně dohodly a dali si to dobrovolně do smlouvy)? No prdlajs.
_______________________

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tyto (síťové) věci obvykle mají tendenci šířit se lavinovitě, jakmile zralost a akceptace překročí nějaký práh... Dlouho nic, pomalý nenápadný vývoj a růst akceptace a najednou lavina a změna paradigmatu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Brutální násilí? Vy jste samá legrace. Ještě jsem neviděl nikde žádného policajta s obuškem, jak na někoho křičí "vezmi si ty peníze, nebo dostaneš obuchem po kokosu. :-) Vaše bláboly o brutálním násilí jsou směšné. Kdokoliv se může s kýmkoliv kdykoliv svobodně dohodnout na tom, že jako peníze budou mezi sebou používat cokoliv, a pokud se na tom vždy obě strany dané transakce dohodnou, nikdo jim v tom nemůže zabránit. Nikdo ale nesmí nikomu jiné peníze, než ty oficiální, vnucovat a ani je po nikom vyžadovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Rozšlapává? :-) Trochu silné slovo. Snad jen trochu ohrožuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Peníze jsou primárním nástrojem k dodatečnému zdaňování občanů? Jednak to není pravda a i kdyby to byla pravda, nešlo by o primární funkci účetních peněz. Alternativu hledají pouze lidé, kteří věří tomu Vašemu nesmyslu o dodatečném zdaňování a těch naštěstí není a nejspíš ani nikdy nebude více, než malý zlomek pomýlené populace. Ten kdo má peníze za špatné, je držet nemusí, takže na co hledat nějaké alternativy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Co chtějí lidé není fuk. Lidé to chtějí tak, jak to je v zákoně. Pokud to chcete jako jednotlivec změnit, musíte najít jiné lidi a společně s nimi změnu prosadit.

Jinými slovy. Na tom, co chcete Vy opravdu nezáleží, pokud o tom nepřesvědčíte ostatní. Vy sám nejste lidé, kterými se zaštiťujete. :-) Jste jen jedním z nich.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Julda je čím dál nervóznější, protože ty jeho fiatové bábovičky mu rozšlapává tu zlato, tu bitcoin, tu libra, tu čínská státní kryptomena, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

A přesně proto ve státním zřízení ubývá svobody.
Co chtějí lidé je úplně fuk, rozhoduje úředník...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Zase logický faul. Jak už tu bylo mnohokrát řečeno, nikdo nechce bránit občanům používat státní peníze. Jediné o co jde, je legalizace alternativních měn. Můžete kolem toho kličkovat jak chcete, ale nikdy nemůžete okecat skutečnost, že státní peníze jsou občanům vnuceny brutálním násilím, což je samo o sobě dostatečný důkaz, že je občané nepříjímají dobrovolně. Logicky a přirozeně tedy hledají alternativy často i za cenu jistého rizika, protože je to pro ně pořád výhodnější než politické peníze jejichž prostřednictvím je stát permanentně okrádá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Můžete to opakovat kolikrát chcete, ale nic to nemění na tom, že současné fiat money jsou politické peníze, primárně sloužící k dodatečnému zdaňování občanů a ve chvíli, kdy si to občané začínají uvědomovat, tak přirozeně hledají alternativu. (Všiměte si, že "přirozeně" opět neznamená "legálně", jak jste se nám jinde snažil namluvit).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Co vidíte Vy, je úplně fuk. Důležité je, co uvidí úředník dopravního úřadu a soud. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Co je taxislužba?
https://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-o-silnicni-doprave/f6119889/

Co je Uber?
https://auth.uber.com/login/?uber_client_name=riderSignUp

Vidím dost rozdíl :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Taxislužba je veřejně nabízená individuální přeprava lidí. Nejsou to dvě různé entity.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Státu by to možná stačilo, pokud by to byla nějaká osoba. Lidé ale chtějí funkční peněžní systém a těm by určitě nestačilo to, že by se používal jen na placení daní. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Skvělé. Účetní měna je podle Vás zastaralá a lidé chtějí jako peníze nově a pokrokově zlato. :-) To je ale legrace.
Účetní peníze jsou zastaralé asi tak, jako je "zastaralá" voda, nebo energie. Účetní peníze jsou v podstatě informace (účetní záznamy), vždy však zcela aktuální informace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Přesně tak, státu by mělo stačit, že ve svých penězích požaduje platit daně. už to je velké zvýhodnění pro jakýkoli systém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To vypadá, že JPMorgan to vidí trochu jinak, než Richard "Julda" Fuld z Lehmann Brothers :)

https://www.investicniweb.cz/12-duvodu-proc-se-obavat-zapornych-sazeb/

Taky ale JMP přežil, Lehmani pod vedením Juldimíry Kadrilovny Kejnesovové ne :-)

Nahlásit

-
5
+

A Vy byste u nás rád slevu, nebo co jako? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně. Stát stovkou pravidel definuje, jak správně legálně vytepat brnění.
Ale lidi o brnění nestojí, kupují si kevlarové neprůstřelné vesty od nějakých úplně jiných firem, než které dělají brnění. A Julda to není schopen pochopit.
Stejně tak stát reguluje, jak má fungovat fiat systém. Ale mnoho lidí o fiat nestojí, považují ho za polofunkční a zastaralý a stojí o PRINCIPIÁLNĚ ZCELA JINÝ PRODUKT, třeba o Libru, či o bitcoin, či o zlato. Pravidla pro svůj fiat ať si stát klidně dál nastavuje, stejně jako pro tu výrobu brnění. Ale zájem lidí se posouvá k úplně jiným produktům a službám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Myslím, že nedoceňujete některá docela podstatná fakta:

- Facebook má velkou sílu (ekonomickou, možnost ovlivňovat mínění). Může pro Libru získat podporu veřejnosti. Může zlobivé politiky potrestat negativní kampaní. Atd...

- Libra konsorcium se nezaregistrovalo ani v USA, ani v Bruselu, ale ve Švýcarsku, které myslím Libru nezakáže

- Facebook maže politikům a centrálním bankéřům med kolem úst tím, že jim slibuje do Rezervy nakupovat státní dluhopisy (a to je pro ně VELMI lákavé - stačí se podívat, jak se snaží, aby státní dluhopisy kupovaly banky a penzijní fondy)

- Zakázat Libru = posílit dominanci bitcoinu. Libru ale politici mohou aspoň částečně kontrolovat, bitcoin ne. Libra je pro ně menším zlem.

- Politikům je fuk, co bude za 5 či 10 let. Tak daleko neplánují, tak vzdálená budoucnost je nezajímá. Naopak je zajímá, kam ulít peníze získané během aktivní politické kariéry - Libra se jim může hodit.

- Libra není a nebude jediná. Pokud to zakáži Facebooku, pokusí se o to Amazon, Google a další jinak.

- Své kryptoměny zavádějí i další země. Čína v tom dokonce pravděpodobně předběhne Facebook a bude svou "kryptoměnu" zkoušet prosadit po celém světě - ve vlastním politickém a ekonomickém zájmu, proti zájmu USA udržet dominantní pozici dolaru. Není nakonec pro EU a USA lepší, proti čínské kryptoměně postavit jim relativně nakloněnou Libru?

- Svět se zkrátka mění, vše se vyvíjí - i peníze. Tak jako ještě nedávno byl naprostou samozřejmostí monopol státní pošty (a již není), tak stejně tak se vyvíjí pohled lidí a firem na peníze. Nelze to zastavit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Zakázat je jednoduché. Vynutit si to ale bude dost těžší...

Třeba u bitcoinu to ani nejde :-)
https://www.kurzy.cz/zpravy/505074-usa-by-nedokazaly-zastavit-bitcoin/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Vzhľadom na to, že Libra by sa mohla stať reálnou celosvetovou menou, tak ju politici okamžite zakážu. Už v ten deň, keď ju oznámili, tak sa ihneď ozvali. EU robí problémy aj Talianskej alternatívnej mene, takže toto zakážu veľmi jednoducho.

Nahlásit

-
2
+

Že vy máte s kadrilou taxislužbu? :D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+
1/2