Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Marek Orko Vácha: Máš rozum od Boha, tak s ním koukej pracovat

27. 4. 2017
 39 637
66 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Rozhovory s panem Váchou jsem přečetl jedním dechem. Mluví zajímavě, z pohledu křesťana, dá se v tom vyznat. Pokračuje v tom, co začal Ježíš, obrací lidi k Bohu jako jednotlivce. Ať se každý sám za sebe zamyslí a hledá odpovědi na otázky. Ať každý sám za sebe hledá, čemu věří. Upřeme-li pohled pouze na to viditelné a hmatatelné, uniká nám svět neviditelný a nehmatatelný. Nevěnovat se tomuto světu vnímám stejně jako pan Vácha ochuzování toho, o čem je život. K vyznání víry za sebe doplňuji, že věřím v Ježíše, který byl a je plně Bůh i člověk, v jedné osobě. Není to jen nějaký vzdálený neosobní bůh, nějaká energie. Je to osoba.

Přijde mi legrační, když se my lidé oháníme historií církve, mnohými vraždami a jinými zvěrstvy, které se páchaly ve jménu církve a boha. Zdůvodňujeme tím, že nás nezajímá žádný Bůh. Možná je dobré si uvědomit, kolik je na světě lidí, kteří něco říkají a něco jiného dělají. Položme si otázku: je křesťanem ten, kdo se jím prohlašuje být, anebo je jím ten, kdo se chová podle toho, co učil Kristus? Neskočili jsme někomu na lep, kdo se kvůli svému prospěchu přidal k aktuálně vítězné straně? Zkusme se podívat také do historie do doby, kdy církev byla pronásledovaná. Kolik bylo v té době těch křesťanů, kteří se ke Kristu hlásili kvůli svému prospěchu? Pokud existuje křesťanský Bůh, pak je zcela osobní a oslovuje každého jednotlivce. Na ostatní se nespoléhejme, je to zavádějící.

Nahlásit
-
47
+

Nejméně oblíbený příspěvek

S WWI a WWII to bylo myšleno spíš tak, že Ježišova misie ani po dvou mileniích ničeho nedosáhla, ne že by to byla primárně náboženská válka, jako například ta protireformční. K čemu to tedy všechno bylo, když se společnost od Golgoty nezměnila?

Pokud dáváte rovnítko mezi ateismus a marxismus-leninismus, tak si asi moc nepokecáme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-10
+

Diskuze

Uznávám, že jsem to zjednodušil. Tyhle věci jsou velmi indivuduální.

Na druhé straně jsem vícekrát zažil situaci, kdy jsem například na otázku Jak vznikl život? popravdě odpověděl nevím, protože skutečně žádný důkaz (zatím :-) neexistuje. Věřící má ovšem jasno, život stvořil Bůh, přestože stejně jako já nemá ten důkaz. Dokonce aniž by věděl, co je to ten Bůh?

U otázek po smyslu, to je už poněkud komplikovanější, ale nechci tu psát romány.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

S WWI a WWII to bylo myšleno spíš tak, že Ježišova misie ani po dvou mileniích ničeho nedosáhla, ne že by to byla primárně náboženská válka, jako například ta protireformční. K čemu to tedy všechno bylo, když se společnost od Golgoty nezměnila?

Pokud dáváte rovnítko mezi ateismus a marxismus-leninismus, tak si asi moc nepokecáme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

Ve Vašem textu je hodně... řekněme nepřesností. Vyberu (náhodně) jednu: "Ateista se musí vnitřně vyrovnat s faktem, že některé věci nemají smysl nebo že ten smysl nezná. To je dost obtížný proces. Tomuto procesu se lze vyhnout právě vírou."
Vy si myslíte, že věřící vidí ve všem nějaký smysl? To by snad bylo rouhání. Věřící naopak musí přiznat, že smysl některých věcí nezná (zná jen Bůh). Mají-li vůbec smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

Ad zavedená náboženství:

Mnohdy relevantní, ale celé to komentátor shodí částí se světovými válkami a zbytkem odstavce.
WWI a WWII s křeťanství rozhodně nevycházely, byť v případě WWII šlo o (v případě Evropy!) o konflikt dvou "moderních" náboženství, resp. konkrétně socialismů (nacionálního a internacionálního).
Ty roli náboženství zastupovaly pro anti-křesťany (ztráta cíle života je u některých nacistů po konci války je typicky ztráta víry).
Co se týče války v Tichomoří, ty s křesťanstvím může vztáhnout jenom demagog.

O funkcionářích říkajících, co je správně, je jak z VUMLu. Bohužel. Vymytí mozku komunistyickým náboženstvím.

Ad ateismus.

Máte raději "vědecký ateismus", ne?

Obecně:
Rozumím tomu, pokud člověk žije jen ve své bublině, vypadá to tak konzistentně. To nemyslím zle, je velmi náročné se z bubliny dostat, protože člověk má za blízké zase lidi podobného myšlení (pochopitelně) a s někým náhodným si moc nepopovídá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Saudské Arábii je ateismus terorismem a terorismus se trestá smrtí. Možná by se pan Vácha mohl angažovat tam a hájit odsouzené s tím, že nejsou ateisté, ale jsou vlastně představitelé "ateistického náboženství" :)

Nahlásit

-
4
+

Co na to říct? Víra je emoce, je tedy zcela nekompatibilní s logikou. Diskuse nemá smysl, protože na jakýkoliv argument vám věřící odpoví: "Ale já věřím, že ...". Takže jen pár poznámek.

AD ZAVEDENÁ NÁBOŽENSTVÍ

Orko: "Moderní člověk jakoby šmahem odmítne stovky let zavedená náboženství a místo toho se vydá hledat svého ..."

Nechodím bubnovat s šamany, ale tomu odmítnutí docela rozumím. Historie křesťanství je historie obrovského pokrytectví. Toto "zavedené" náboženství se brzo přeměnilo v mocenskou ideologii a popřelo tak samo sebe. Ve jménu Krista vyhladilo celé kultury, téměř polovinu obyvatel Evropy během reformačních válek a nakonec skončilo v apokalypse dvou světových válek. Staletí zvrhlých papežů jsou dějiny toho největšího hnusu, jaký člověk může spáchat a jaký si vůbec dokáže představit. Mohl bych dost dlouho pokračovat. Orko kritizuje komunismus jako euthanasii duše, ale Pol Pot, korejští Kimové, Mao, Stalin a další by do organizece, jejímž je Orko členem, velmi dobře zapadli. Rozumím proto docela dobře tomu, že někteří lidé zrovna netouží po tom, aby jim funkcionář organizace, jakou je katolická církev, říkal, co je správné, dobré a morální s podtextem, že jen tato organizace má právo o tom rozhodovat.
Pokud si někdo hraje na keltského druida nebo vynáší Moranu, tak je to možná naivní, ale mnohem úpřímnější, než celý ten katolický bullshit.

AD ATEISTÉ

Je zajímavé, jak se křesťané za každou cenu snaží ateismus označit jako náboženství. Ateismus je totiž nepříjemné zrcadlo pro všechna náboženství. Ateista se musí vnitřně vyrovnat s faktem, že některé věci nemají smysl nebo že ten smysl nezná. To je dost obtížný proces. Tomuto procesu se lze vyhnout právě vírou. Proto se jí kdysi říkalo berlička.
Na řadu otázek ateista odpoví poctivě NEVÍM. Věřící se mu vysmějě a řekne "já vím, BŮH!". Jenže tím jsme žádnou další informaci nebo odpověď nedostali. BŮH je jenom synonymum pro NEVÍM. Ateista si to na rozdíl od věřícího uvědomuje.

AD EUTHANASIE

Představte si člověka, který je fyzicky celkem v pořádku, ale ví, že má alzheimera, postupující demenci nebo něco podobného. Ví, že může žít ještě deset nebo více let, ale nebude vědět ani jak se jmenuje, nebude poznávat členy rodiny atd. Co když se mu nechce žít ty dlouhé roky jako zombie někde v pečovatelském domě nebo zaměstnat své nejbližší péčí o chodící mrtvolu. Nemá snad člověk právo se takové budoucnosti vyhnout? Otázka spíš zní, JAKÝM PRÁVEM MU V TOM NĚKDO BRÁNÍ? Pořád slyšíme řeči o důstojném umírání. No na podřezaných žílách nebo skoku s mostu nic důstojného není. Asistovaná sebevražda by takovým lidem pomohla zemřít bez drastických okolností.

AD ORKO

Nejvíc se podle mne Orko shazuje, když se ze všech, kteří nesdílejí jeho pohled na svět, snaží udělat oběti materiálního luxusu trpící "euthanasií duše". Je v tom ta pýcha věřícího katolíka, že jen on má recept na pravdu, dobro, morálku a spásu.

Nahlásit

-
2
+
3/3