Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Cena soukromého zdravotnictví

14. 3. 2017
 7 123
40 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jistě že lidi nejsou zodpovědní, proč taky. Však se o mě stát postará. A proč bych měl platit nějaké úvěry, když se mi stejně nic nestane a nakonec se o mě stát zase postará. Samozřejmě z Vašich peněz Michale.

Jak nám říkali na vysoké, systém se chová podle toho, jak jej nastavíte. Sice šlo o chemii, ale u lidí to není jinak. Prostě nastavíte systém tak, že není potřeba být zodpovědný a tak prostě zodpovědný nebudete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
10
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Jó v tržním zdravotnictví jde POUZE o kšeft a zisk a autor článku se tím ani nijak netají. Naopak to považuje za tu největší výhodu tržního systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-10
+

Diskuze

A v čem je tedy ten problém? Přesně jak jsem si myslel, ve státní nemocnici by tu operaci nikdo nedělal, takže jí ta osoba nepodstoupila tak jako tak. Soukromá klinika alespoň nabídla možnost udělat operaci na vlastní riziko. Je v celku pochopitelné, že ta klinika chtěla podepsat papír, že si je člověk vědom toho rizika, když se jednalo o tak nebezpečnou operaci — vždyť ani státní nemocnice by tu odpovědnost nechtěla, jen nabízí omezené služby. Ale i operace s velkými riziky je potřeba dělat (minimálně to posouvá věci dál) a klinika přece nemůže nést odpovědnost za veškerá rizika — ta jsou prostě součástí jakékoliv operace (jiná věc je špatně odvedená práce — této zodpovědnosti se zbavovat nemůže). A pokud si někdo takovou operaci zaplatit chce, tak proč by nemohl? (Neznám detaily případu a je samozřejmě možné, že klinika lhala o rizicích a pod., a to by jistě v pořádku nebylo.) Lidé riskují své zdraví a životy milionem dalších způsobů (např. různé extrémní sporty) a platí různým soukromým společnostem, aby jim v tom pomohly, a nikomu to nevadí, tak proč v tomto případě ano?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Jó v tržním zdravotnictví jde POUZE o kšeft a zisk a autor článku se tím ani nijak netají. Naopak to považuje za tu největší výhodu tržního systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

Pan Skála přece píše, že se na trhu objeví "Spoustu nových hráčů, protože by cítili možnost vydělat." Výdělek s co nejmenším rizikem, to by byla meta kam by všechna soukromá zařízení směřovala. Nakonec by byl člověk vděčný za existenci toho regulovaného státního zařízení, které by se své odpovědnosti nemohlo "tržně" zbavit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

No ale banku by Vaše nedostatečné zajištění mělo zajímat, né? Chcete mi tvrdit, že banka Vám poskytla hypotéku s vědomím nedostatečného krytí rizika Vašeho úmrtí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Bohužel toto je první článek na finmagu, který jsem nedokázal přečíst až do konce. S takovou snůškou blábolů nejde ani nějak efektivně polemizovat. Tohle je opravdu moc i na mě. Bravo pane Skálo, to se dosud nikomu nepovedlo.

Nahlásit

-
-6
+

Na nakladnou lecbu pojisteni. Pekna utopie. Ano muzete se pojistit za spoustu penez, ale jak bude muset pojistovna platit, tak si vzdy najde nejakou vyjimku. Muj pripad: kvuli hypo musim mit zivotni pojistku pro pripad smrti. V pojistne smlouve je psano "smrt z jakehokoliv dovodu" ale kdybych zemrel na rakovinu rodina nedostane nic. Proc? Oba mi dedove zamreli na raka, muj otec ma raka a segra taky, tzn v mem pripade je rakovina dedicne onemocneni a na tento pripad je vyjimka z pojistky. Banku to nezajma... Tyto podminky maji vsechny pojistovny.

Nahlásit

-
1
+

Pane Kořínku,
mám dojem, že v současnosti v Brně fungují dvě soukromé oční kliniky. Bohužel, praxe, kdy se zbavují odpovědnosti, je u obou.
Osobě, která chtěla jít na operaci s očima, jsem to naštestí vymluvil.
Co se týče toho státní zařízení, oftalmoložka (z fakultní nemocnice), s kterou dotyčná osoba nakonec situaci konzultovala, se přímo zhrozila, kam až je ta klinika ochotna zajít. Jinými slovy, ve státní nemocnici by s danými riziky nikdo takovou operaci nedělal. Alespoň tolik mají soudnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Děkuji za rozvinutou, čtyřdílnou zprávu o tom, že elektřina je špatná, je potřeba se vráti k páře.

Autor nepostřehl, že veřejné zdravotnictví je v pouze Evropě zhruba nějakých 70 let, ve zbytku světa se objevilo ještě později. Tisíce let do konce 2. světové války používaly společnosti jím velebený dokonale fungující vynález soukromého zdravotnictví. Přesto v nějakém pominutí smyslu celý svět po roce 1945 zaváděl alespoň z části státem regulované a financované zdravotnictví. Ano, těch 70 let je nepřetržitá série úpadku a disfunkcí systému, který do té doby fungoval dokonale a ke spokojenosti všech.

Když probíhala 2. světová válka, uzavřely západní vlády se svými obyvateli jeden kontrakt: je potřeba, abyste šli do války za záchranu civilizace. Někteří z vás v té válce přijdou o život, někteří z ní vyjdou zmrzačení, nejedna rodina přijde o svého živitele. Za tohle strašlivé riziko a nesmírnou oběť vám slibujeme jedno: nikdy se už nestane, abyste vy nebo vaši blízcí zůstali bez prostředků na základní obživu a lékařskou péči. Že když zestárnete nebo nebudete kvůli zdraví moci pracovat, budete muset jít žebrotou. Tenhle kontrakt platil, dokud si to lidé, kteří šli do války, nebo jejich blízcí pamatovali. Lidská paměť je hrozně krátká.

Nahlásit

-
1
+

Inu, však Vás taky nikdo nenutí tu smlouvu se soukromou klinikou podepsat, že? Stačí si najít soukromou kliniku, která zodpovědnost za způsobenou škodu přijme.
Kdyby Vám zeslonili (protože slovo zkonit je při oslepnutí vážně málo) operaci oka ve státním zařízení, dostanete dvouleté kolečko po soudech, na jehož konci ze sebe možná - možná! - špitál vypotí usmolených sto tisíc a dárkový koš s čabajkou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Přečetl jsem předchozí články a rád bych taky něco přidal.
K ceně:
Možná by bylo vhodné, když by autor odhlédl od ideologie a zjistil si, jak to se skutečnou cenou zdravotnictví je. Tržní model v tomto směru je bohužel ten nejdražší. Když už nic jiného, doporuču si přečíst alespoň toto: wikiskripta.eu/index.php/Zákla dní_modely_zdravotnických_syst émů
K obavám:
Já bych u tržního zdravotnictví neměl ani tak obavy z ceny, jako spíš z úrově služeb. Hlavně ze způsobu, jakým je toto realizováno v ČR. Mám bohužel jednu nepřímou zkušenost s jednou nejmenovanou soukromou oční klinikou v Brně. Jsou schopni naslibovat kupu věcí, jsou ochoti operovat pacienta, u kterého hrozí v důsledku operace permanentní oslepnutí, ale nechají si podepsat papír, dle kterého se zbavují zodpovědnosti za neúspěšnou operaci. Sorry, ale něco takového opravdu nechci.

Nahlásit

-
3
+
2/2