Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kolik nás stojí zdraví

25. 1. 2017
 7 206
46 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Abychom mohli prozkoumat, jak by mohlo vypadat fungování soukromého zdravotnictví, je dobré se podívat někam, kde funguje.
Napadají mě dva příklady se kterými mám zkušenost i když neposkytnou zcela přesný obrázek toho, jak by mohlo fungovat výhradně soukromé zdravotnictví tady.
Jezdím občas pracovně do rovníkové Afriky, kde většinou nic jako veřejné zdravotnictví neexistuje. Z našeho pohledu je tam sice zdravotní péče na příšerné úrovni a mnoho lidí tam zemře, protože se nedostanou k lékaři, nebo protože nemají peníze na léky, ale stejně tak je tam nedostupné studené pivo, elektřina, kvalitní boty a většina ostatních věcí, které považujeme za samozřejmé, jelikož tam nejsou žádní zákazníci schopní, nebo ochotní za něco takového platit
Zdravotní péče odpovídající mizérii tam panující je naopak dostupná velmi dobře. V každé vesnici je nějaký léčitel, který zpravidla neodmítne ani ty nejchudší a solidarita, v podobě třeba slepice pro léčitele, kterou si chudý nemocný nemůže dovolit poskytnout, je tam mezi sousedy samozřejmostí. Občas se tam najde nějaká dobročinná nemocnice, placená většinou z ciziny. Ve větších městech, kde se přece jen vyskytují nějací lidé s více penězi jsou pak běžné slušně vybavené lékárny s téměř všemi léky volně prodejnými (protizánětlivá mast se třemi druhy antibiotik za tři dolary) a ordinace, nebo kliniky. (Pouze z doslechu) tuším, že tam léčba vyjde o dost levněji než u nás (kolegu stálo vyčistění rány, dvacet stehů a obvaz ve slušné ordinaci (s novými nástroji za příplatek) třicet dolarů, jeden Němec zaplatil za desetidenní hospitalizaci s cholerou přibližně 300 dolarů) Jak tam funguje pojištění netuším. Celkově tam ale soukromé zdravotnictví funguje, s ohledem na děsivou chudobu spíše překvapivě dobře.
Druhý, možná bližší příklad je veterinární péče u nás. Každý, kdo má psa ví, že péče je dostupná, pojistitelná a za ne o moc horší kvalitu péče, než jakou dostane u doktora, zaplatí u veterináře výrazně méně, než co uvidí za srovnatelné úkony na výpisu od své pojišťovny.

Nahlásit
-
21
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Nikdo Vám nic nebere. Klidně se po zaplacení zdravotního pojištění účastněte i dalšího zdravotního systemu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-13
+

Diskuze

Pane Raška, pojištění je ohrana proti budoucímu riziku a nikoliv proti události, která už nastala. Kdybych to převedl na váš příklad domu v záplavové zoně, tak dům zničený povodní už vám také nikdo nepojistí proti povodni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Veřejné zdravotnictví zabíjí:
* www.bawerk.eu/clanky/komunismus/za-komunistu-bylo-lepe--zastarale-zdravotnictvi-a-socialni-pece.html

Nahlásit

-
1
+

Veřejné zdravotnictví zabíjí:

* www.bawerk.eu/clanky/liberalismus-a-jine/laura-hillier--rip.html,
* www.bawerk.eu/clanky/texty-jinych-autoru/jak-vlada-pomaha-vytvaret-nastavajici-nedostatek-lekaru-od-logana-albrighta.html.

Nahlásit

-
1
+

Pokud si postavíte dům v záplavové oblasti, tak vědomě zvyšujete riziko jeho zničení. To ještě neznamená, že vás nikdo nepojistí, ale pojistné bude úměrné tomu riziku, které chcete pojistit.

Velmi podobné by to bylo u třeba u pojištění proti rakovině plic. Kdo vykouří 2 krabičky denně by platil mnohem více než nekuřák.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Všechna pojištění mají výluky a myslím, že je dost lidí, kteří s tím mají nemilou zkušenost. Pak je blbé, když mým 22 Kč nebude krýt zrovna tu chorobu, kterou chytím. Navíc jsou i choroby za 19, 18, 17mil... a musel bych těch 22 Kč řádně ponásobit a dostal bych se na tisíce a jak jsem psal výše, pro většinu populace by to bylo více než dnes. Musel bych totiž platit ještě tu zmíněnou marži pojišťoven. Spoléhat se na konkurenci na tak uzavřeném trhu, jako je ten pojišťovací mi moc nepomůže.

Při cestě do zahraničí se pojištujete zpravidla na pár milionů, ale především jen na nutné výlohy a jakmile je to možné, tak Vás šoupnou rychle do ČR, aby to už nešlo na cestovní pojišťení, ale na zdravotní. Proto a díky výlukám je to cestovní pojištění tak levné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Tak když už jsem nemocný, tak je pozdě shánět pojištění.

Jinak viz http://www.mises.cz/clanky/pojisteni-proti-nepojistitelnosti-2089.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Tak to máme pojištění proti rakovině za 1100 Kč, a co ostatní choroby a úrazy, kterých tady můžu vypsat stovky? Kolik bude potom dělat pojistné, pokud by pojištění mělo krýt stejný rozsah diagnóz, jako to "pojištění veřejné"?
Stačí podívat se, za jaké peníze si můžete v životním pojištění pojistit závažná onemocnění, jsou tam jen některé diagnózy se značným počtem výluk, přesto je cena za pojistnou částku 2 mil Kč v tisících a pro značnou část populace nedostupná a vyšší než současné odvody do veřejného pojištění. Dle vaší tabulky pro lidi s příjmem do cca 30 000 Kč, tj. jen asi 75% populace. (Řada onemocnění vyžaduje navíc mnohem více než 2 mil)

"Samozřejmě pokud se někdo pojistit nechce, tak je to jeho volba"
Moc pěkná libertariánská věta, která myslím nejlépe vyjadřuje libertariánský přístup. Ti co pojištění nebudou, ať už z objektivních nebo neobjektivních důvodů, necháte umřít? Nebo jim lékaři pomůžou, ale zaplatí léčbu ze svého?

Nejvíce úsměvné je zjištění, kdo to platí. Jak kdyby tady byly ty tři věkové skupiny, které mají stále stejné složení a ty dvě mladší musely hradit náklady té nejstarší. Ale oni přece lidi stárnou a ač neradi se nezadržitelně posouvají směrem k těm skupinám starším. Takže i dědek nad 64, který spotřebuje hanebných 70 000 Kč ročně byl kdysi ve skupině, která to platí. A možná by se rád vrátil do skupiny, která to platí a jackpot 70 000 nechal jiným.

Netvrdím, že současný systém se správný, ale ten Váš je horší. Zdraví je možné považovat za statek, jako každý jiný. To asi platí pro mladé libertariánské ekonomy. Ale mnozí jiní s tím souhlasit nebudou, zdraví je značně specifický statek a šoupnout ho do škatulky "Samozřejmě pokud se někdo pojistit nechce, tak je to jeho volba" fungovat nebude.
Osobně si myslím, že financování zdravotní péče, vzdělání nebo záchranných složek principem solidarity, kdy chudší platí v absolutní hodnotě méně než bohatí a přitom dostanou stejnou službu, je lepší, než tvrdě tržní přístup. Ten tržní přístup by totiž znamenal, že těch zmíněných 75% by nedosáhlo ani na současnou úroveň veřejných služeb a v konečném důsledku by to negativně postihlo i těch horních 25%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Jenže vy se bavíte o události a já o stavu, který se nemění, nebo spíše zhoršuje. Klient bude prostou zátěží a díky nulové bonitě jej nepojistí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Z praxe. Pokud máte vážnější zdravotní problém, nikdo vám nezřídí například životní pojištění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Udělejte si pokus, postavte si dům v záplavové oblasti, kde vás to vytopí každý rok a pokuste se někde pojistit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Jak to, že ne? Proč by se pojišťovna dobrovolně připravovala o kšeft? Ferrari vám také havarijně pojistí. A když si postavíte super barák za 100 milionů, tak vám ho přeci také proti povodni a požáru pojistí.

Výše pojistného zkrátka je funkcí možné výše škody (resp. plnění) a pravděpodobnosti toho, že nastane.

Proti nemoci, jejíž léčba stojí 20 milionů a kterou v ČR dostane ročně 120 lidí (z 10ti milionů), vás rádi za 22 korun měsíčně pojistí.

Náklady: 120lidíx20mil = 2.4 miliardy
Výnosy: 22Kčx12měsícůx10mil obyvatel = 2.64 miliardy (240 milionů, to je solidní marže, kterou nemají důvod nechat ležet ladem - spíše se o ni servou a konkurence ji stlačí níže)

Ostatně na podobné částky se běžně pojišťujeme při cestě do zahraničí. A taková pojistka zahrnuje větší riziko výskytu pojistné události (protože cestování, cizí země, cizí choroby, vyšší riziko úrazu) i vyšší plnění (protože léčení v zahraničí bývá dražší, než léčení doma). A pojišťovny se o nás a toto pojištění přetahují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Aha. A z čeho přesně tahle úvaha vychází?

Vždyť dneska se můžete v rámci cestovního pojištění pojistit proti úrazům při extrémních sportech, kde mohou být náklady na léčbu srovnatelné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To je nesmysl. Naprosto *běžně* se pojišťuje na *mnohem nákladnější* události. Pojišťovna si náklady na ně rozloži o ty, co tu událost nemají.

Léčba rakoviny 2 milióny. To není zas tak moc na pojistnou událost.
Bouračka auta do něčeho hodně drahého 20, 40, 60 miliónů. Proč jsou u toho tak vysoké limity (150 miliónů)? On to není nesmysl, zrovna teď je na Měšci o tom článek.

Přesto existuje povinné ručení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Má to ovšem háček v tom, že na nákladné nemoci vás nikdo nepojistí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Aby něco fungovalo, tak to nemusí kopírovat Gaussovu křivku. Vždyť celý smysl pojištění je právě v tom, že rozdělení nákladů není takové, že by většina lidí měla platit okolo průměru.
Vezměte si dva typy pojistné události (ilustrativní příklad):
i) Chřipka. Pravděpodobnost že nastane v daném roce 50 %, cena léčby 2 000 Kč. Cena pojistného (s nějakou marží a pokrytím nákladů) 1 100 Kč.
ii) Rakovina. Pravděpodobnost, že nastane v daném roce 0,05%, cena léčby 2 000 000 Kč. Cena pojistného 1 100 Kč.
V obou případech budete mít průměrný roční náklad 1 000 Kč, pokud se nepojistíte, a 1 100 Kč, pokud se pojistíte. Ale asi není třeba dlouze diskutovat, že proti i) nemá velký smysl se pojistit (Nastává pravidelně a když nastane, nezruinuje mě. Zaplacených 100 Kč navíc pojišťovně je ve srovnání s náklady na léčbu vysoké) zatímco proti ii) ano (přesně naopak).
Co z toho plyne? Pojištění proti běžným událostem není moc efektivní, takže není divu, že by se proti nim lidé nepojišťovali. Pojištění proti vzácným a nákladným událostem ano - i pro ty "zdravé". Lidi se totiž ze zdravých nemocnými teprve stávají a proti tomu se chtějí zabezpečit. To je přece smyslem celého pojištění – ne ubránit se (menším) výdajům, které s největší pravděpodobností stejně přijdou, ale předem se připravit na neočekávané (větší) výdaje, u kterých doufáme, že nepřijdou. Když už jsem nemocný, tak je na placení nějakého pojistného pozdě.
Samozřejmě pokud se někdo pojistit nechce, tak je to jeho volba. To ale neznamená, že zůstane navždy zdravý jako řípa. Takže celkem rychle svým přístupem vychová ostatní. Neznám detaily zdravotního pojištění v USA, takže nemůžu komentovat, jak to tam přesně funguje, ale se mnou preferovaným systémem má společného jen minimum.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

"Není bez zajímavosti, že už člověk s hrubou mzdou 17 500 Kč měsíčně zaplatí ročně jen na přímých platbách zdravotní pojišťovně 28 350 Kč. To je víc než průměrný výdaj za zdravotní péči na osobu v kategorii 25–64 let za stejnou dobu. Komerční pojišťovna by tedy zřejmě neměla problém..."

Měla. V čem je problém? Pokud by se autor podíval na rozložení nákladů, zjistil by, že ani náhodou nesedí na Gaussovu křivku, ale je velmi nerovnoměrné. Naprosté většině mladých, zdravých se tak vyplatí se nepojistit (vzpoměňte si, jak jste hospodařili na VŠ). Odstraněním mladých, zdravých pojištěnců logicky cena pojistky vzroste, takže se nepojistí další... a nastává závod ke dnu. Pojistitelné jsou jen velké podniky, které pojistí všechny zaměstnance za stejných podmínek - a tak namíchají zdravé, nemocné, mladé, staré (takto to funguje v USA).

Nahlásit

-
2
+
2/2