Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Daň z auta pro všechny, abychom mohli dotovat elektromobily?

11. 12. 2015
 21 899
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jakýkoli program podpory čehokoli, ať už formou daní nebo dotací, se vždy zvrhne v neskutečné zvěrstvo, které daný problém vždy zhorší. Nikdy tomu nebylo jinak.

Nahlásit
-
26
+

Diskuze

Navrhovaná daň je ryzí demagogie. Jak ekologicky, tak sociálně.

Kdyby byly elektromobily tak ekologické, tak proč nejsou levné? Protože aby někdo mohl „ekologicky“ jezdit (rozuměj „nekouří se mu od auta“), musí se někde daleko za hranicemi (v Chile, v USA, v Číne), kde na to není vidět, vytěžit miliony tun zeminy, a v chemičkách se z něj musí vyseparovat lithium.

Celosvětové těžitelné zásoby lithia se odhadují na 40 milionů tun. To je tak na 80 milionů baterií do elektroaut. Počet aut na světě provozovaných je však odhadován na miliardu.

Je tedy zřejmé, že čím více bude elektromobilismus dotován, tím méně dostupné lithium bude, a tím dražší budou elektromobily. A to až do doby, než dojde k technologickému průlomu v oblasti vývoje baterií, na které výrobci elektromobilů čekají již od konce 19. století.


Sociálně je navrhovaná daň nesmyslná též. Proč by měl chudý venkovan přispívat bohatým měšťákům na nákup luxusního vozu Tesla Model S a na výstavbu dobíjecích stanic pro jeho vůz? To, že tak nedobrovolně platí američtí venkované svým bohatším spoluobčanům, ještě neznamená, že je to tak správně.

Ona ani cena vozů Tesla není reálná, ale je pokřivená dotacemi směrem dolů. Elon Musk, majitel firmy Tesla, je nekorunovaný americký dotační král (něco jako u nás Andrej Babiš). Jen ta částka pobraných dotací je o řád vyšší. http://www.autoforum.cz/zajimavosti/musk-to-ma-spocitane-jeho-firmy-uz-dostaly-dotace-ve-vysi-118-mld-kc/

Nahlásit

-
10
+

Není co dodat. Naprostý souhlas.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Panu Michlovi, jakožto poradci ministerstva financí, bych doporučil, aby úředníci napnuli všechny své síly především a hlavně k efektivnímu hospodaření s již vybranými prostředky. Vždy, když slyším, že je třeba zlepšit výběr daní (= vyždímat a sedřít ještě více), tak se mi otevírá kudla v kapse. Myslím, že peněz se v ČR z lidí a firem vytříská dost. Snaha hospodařit s nimi efektivně je však nulová. Pár mých známých a příbuzných pracuje či spíše radši pracovalo ve státní sféře a ty historky o nakládání s penězi a efektivitě jako takové vůbec, které jsem slyšel... Hrůza, děs!

Nahlásit

-
18
+

Jakýkoli program podpory čehokoli, ať už formou daní nebo dotací, se vždy zvrhne v neskutečné zvěrstvo, které daný problém vždy zhorší. Nikdy tomu nebylo jinak.

Nahlásit

-
26
+