Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nobelovka za zdravý rozum

15. 10. 2015
 5 828
22 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nobelovku za ekonomii dostali různí komunisti. Kdo jsou to různí komunisti a co je to ta Nobelova cena za ekonomii? Nobelova cena za ekonomii neexistuje. Švédská Centrální banka platí milion dolarů za používaní popularity Nobela na propagaci určité filosofie a „Rozumní ekonomové“ jsou ti kteří nekritizují bankovní systém.
On „Kritizuje ZPŮSOB MĚŘENÍ inflace. Jasně, že bude malá a ještě menší, když se do ní bude promítat“. Měřeni inflace nemá vliv na inflaci.
Tedy dražší telefon je vlastně levnější - to je určitě zajímavá logika, kterou si někdo může osvojit jenom po několikaletém studiu na české vysoké škole.
„Jen se to dnes nesluší říkat“ - dnes se blábolí o všeličem, hlavně když to nemá spojení s reálným světem.
S takový myšlením, jak to předvádí inženýrka/stavitelka Míśa asi má problém postavit králíkárnu a asi by se lépe uplatnila v kuchyni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kohoute, děkuji. Tak srozumitelné hodnocení jsem nikde nenašel.

Nahlásit

-
0
+

souhlasim, ze je to uspech zdraveho rozumu, ale po te co Nobelovu cenu za mir dostal i Barack Obama, uz to nema takovou vahu jako driv, zda se.

Nahlásit

-
0
+

Asi vám uniklo, že bez centrální banky by ceny klesaly, takže správně otázka zní O kolik ceny neklesly? Ale možná je to na vás moc složitá uvaha.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taky vítám, že nobelovku dostal kromě různých teroristů (za mír) a komunistů (za ekonomii) i rozumný člověk. Kritizuje ZPŮSOB MĚŘENÍ inflace. Jasně, že bude malá a ještě menší, když se do ní bude promítat: máš sice dražší mobil, ale umí fotit, hrát, navigovat a má vodotrysk. Takže je vlastně levnější, než ten původní=záporná inflace :)

No a samozřejmě ne každá pomoc je pomoc. Jen se to dnes nesluší říkat. Takže se fakt divím, že tu nobelovku dostal :)

Nahlásit

-
0
+

A hlavně ekonomie není věda. Původně sloužila k popisu dění ve společnosti. Vědu z ní začali dělat až samí ekonomové. Vytvářeli vlastní matematické modely a modelové situace. V podstatě je to popis stávající situace, která se neustále přetváří a mění jak ji ovlivňuje naše chování a potřeby. Předpovědi v podstatě nikdy nemůžou najít naplnění, ale jen ukazují možné směry vývoje události. Ekonomie má vlastní "přírodní" zákony vytvořené lidmi a pro účely lidi. Společnost je ukázkou toho jak funguje náš vlastní vesmír, který nerespektuje přírodní zákony, tj. "Já chci víc než spotřebují" a "Já mám bytostné pravo na ...".

Nahlásit

-
0
+

Jeho zajímá cena rumu z likérky Drak.
Někoho jiného cena chleba.
Někoho dalšího cena stříbrných mincí.
Dalšího cena benzínu.
Dalšího cena nájemného a energií.
Jeho dědu cena léků.
Každého něco jiného a při tom se cenový vývoj jednotlivých položek rapidně liší.

Ale hejhulové prostě chtěj ve zprávách vidět jedno číslo, protože víc jich myšlenkově nepojmou.

A centrální plánovači ho chtěj taky, protože podle toho otáčej tím svým kormidlem, kterým nám říděj životy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Čeho, soudruhu, čeho?
Dost pravděpodobně něčeho jiného, než mne...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Téměř nikoho asi nazajímá ta vaše "echt" inflace. Mě zajímá o kolik se skutečně zvýšily ceny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To zastření je způsobeno tím, že mezi republikány a demokraty jsou skoro tak propastné rozdíly, jako mezi ČSSD a ODS. Tedy kosmetické, protože všechny ty partaje jsou ve skutečnosti socialistické, proetatistické, podporující násilné přerozdělování, tedy popírající vlastnické právo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No hlavně až něco naměříš, tak je důležitý přijít s nějakou regulací životů nás všech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Třeba měření závislosti spotřeby pohonných hmot v ČR na teplotě Bajkalu - právě jsem na to dostal fajnovej grant.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proto aby nadále zůstaly centrálně plánovanými?

No tak to pak můžeme i Centrální plánovací komisi z dob komunismu považovat za důležitou a potřebnou, protože bez ní by komunismus nefungoval. A vlastně tedy užitečná byla i StB....
A také by šlo udělat seznam činností a institucí, životně důležitých pro fašismus.

Člověk by si měl uvědomit, jakou práci dělá, komu tím pomáhá a komu naopak ubližuje. U práce centrálního plánovače (ČNB, ČSÚ, ...) to je poměrně jasné. Stejně jako u celníka, výběrčího daní, ...

http://www.mises.cz/clanky/davam-vypoved-1874.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A protože jsou všechny centrálně plánované, tak to měření je docela důležité.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inflace = (doslova) NAFOUKNUTÍ objemu peněz (měnové zásoby)

Růst cenové hladiny = až DŮSLEDEK
______________________________ _

Na zjištění toho prvního není potřeba žádná sofistikovaná metodika, ani mohutný aparát statistického úřadu, stačí se zdvořile zeptat centrální banky.

Do druhé si může každý sám sledovat na sobě: stačí si evidovat kolik a za co utrácím. Má to i větší smysl, protože každý máme jiný spotřební koš. Říkat jedno číslo penzistovi i úspěšnému právníkovi, to je výsměch.

Nahlásit

-
0
+

Problém je už v tom, že se mluví o inflaci a přitom se měří pohyb cenové hladiny. Používáme název příčiny, přitom měříme důsledek. A to jen proto, aby se neukázalo, že měna není stálá, což si stále většina lidí myslí, ale stále znehodnocovaná.

Nahlásit

-
0
+

Měření. To je to co rozlišuje skutečnou vědu a tlachání.

Nahlásit

-
0
+

Ale ne.
To raději 100x změní metodiku, aby inflace vycházela nižší. Vymyslí si jádrovou inflaci. Od inflace odečtou nárůst uhlopříčky televize, ale cudně nepřičtou nárůst množství levných náhražek v jídle.

Udělají cokoli, aby mohli tisknout a za natištěné kupovat vládní dluhopisy, bojovat s "deflací", a při tom nevalorizovat penze - protože pak by se penzijní systém mohl zhroutit již v jejich volebním období a ne až v tom přespříštím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Kdyby o měření inflace rozhodoval profesor Deaton, západní svět by se možná vyhnul úvěrové bublině následné krizi."
-
1. K úverovej kríze by došlo o niečo neskôr. Bezpodmienečne.
2. Centrálni plánovači nemôžu za žiadnu cenu využívať Deatonov, lebo by im kazili ich plány. Využívajú Krugmanov a Rogoffov. Oni ich pokazia až ich nasledovníkom.
3. Keby bola nameraná vyššia "inflácia"(cien), tak by vyšiel nižší GDP a centrálni plánovači by ho museli tautologicky povzbudzovať vyššou "infláciou"(meny).
4. Keby ústredná plánovacia komisia lepšie plánovala a počítala, komunizmus mohol prekvitať.
5. Keby laureáti kvázi-nobelovej ceny mali charakter, odmietali by ju ako frašku a nehrali sa na bohov ako komunisti.

Nahlásit

-
0
+

Inflaci "je třeba" měřit pouze v centrálně plánovaném hospodářství.
Tam, kde si lidé sami svobodně spoří na penzi, není žádné centrální stanovování valorizací třeba.
Tam, kde úrokové sazby neurčuje centrální (plánovací komise) banka, ale trh a nabídka a poptávka, není měření inflace třeba.
Vývoj cen a příjmů v různých oblastech pak zřejmě budou sledovat různí akademici, zřejmě je budou sledovat i velcí investoři a korporace, ale bude to jen jejich privátní zájem a činnost.

Nahlásit

-
0
+

Zkuste i tu Michalovu recenzi, na kterou odkazujeme v boxu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud někoho chválí natolik rozdílní lidé jako Krugman, Rogoff a Kohout asi to musí být zajímavý člověk a na jeho The Great Escape už se moc těším.

Co mne trochu vadí na téhle recenzi jsou ideologické nálepky. Že dělá z Deatona div ne dvorního ekonoma republikánů a z Pikettyho neomarxistu, čímž se (u obou) míjí s realitou. Co o nerovnosti píše Deaton?

"Unequal wealth dwarfs unequal earnings..." (in determining who ends up super-rich:) "We have recreated something like the old European aristocracy in which great landowners employed armies of retainers -- Downton Abbey in the Hamptons or Palm Beach." Piketty v bledě modrém.

Hledat chyby v měření inflace nebo určování hranice chudoby je určitě třeba. Už jen proto kolik poslední dobou přibývá těch, co myslí že místo čísel a knih si vystačí s ideologickou šablonou.

Nahlásit

-
0
+