Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: „I Miloš Forman je imigrant.“ No a co?!

12. 8. 2015
 8 044
42 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Plíživá ztráta svobody? Celkem přesná charakteristika dnešní situace. K čemu vůbec slouží volby? Jen k legitimizaci současného režimu, jinak může být obyčejnému člověku celkem jedno, jestli ho bude okrádat ODS, nebo ANO, nebo ČSSD.

Nenormální situace vyžaduje nenormální řešení. Římané také vybírali diktátora jen v okamžiku ohrožení. Jsme v ohrožení?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"...někdo rozumnější, typu Pinocheta, Salazara, Franca. Nebo Octaviana..."
Nebo Putina, Lukašenka, Nazarbajeva ...???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opravdu lákavá představa pro člověka, který si zvykl na svobodu a demokracii, že přijde diktátor, který nebude oponenty, nebo jen volnomyšlenkáře, posílat na popraviště nebo do plynu, ale je jen zavře až zčernají.

Nevím pane, jestli si dost dobře uvědomujete, co by to znamenalo? Ono člověk si začne vážit věcí a lidí až když o ně přijde. A stejně je to tak i se svobodou - většina ji pokládá za samozřejmost a neváži si ji, ale plakali by kdyby o ni najednou přišli. Nejhorší ze všeho je však plíživá ztráta svobody - člověk si drobných změn nevšímá, zvyká si a pak jednoho dne zjistí, že je ze všech stran špehován, ale už není úniku. Přesně jako ta žába z pomalu ohřívané vody nevyskočí a uvaří se.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No asi si ti bezenci mysli neco jineho.
Protoze kvuli pocasi do Britanie asi nejsou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, že byste neměl kus pravdy, ale v případě tunelu v Calais to moc neplatí. Protože sociální systém ve Francii je rozhodně štědřejší, než ten britský.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otazka je, zda je o co stat:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-zastavte-skandimanii-dg5-/p_zahranici.aspx?c=A150810_232421_p_zahranici_wag

(pro davkare asi ano, pro produktivniho asi ne)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není přistěhovalec jako přistěhovalec
______________________________
http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-palestinci-a-jejich-oblibena-kniha-mein-kampf-fvf-/p_zahranici.aspx?c=A150810_183219_p_zahranici_wag

Nahlásit

-
0
+

Ne každý diktátor je Hitler nebo Stalin. Myslím a doufám, že se k moci dostane někdo rozumnější, typu Pinocheta, Salazara, Franca. Nebo Octaviana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdybych byl Syrským business intelligence konzultantem či zlatníkem, zcela jistě bych se díval (mimo jiné) na daňovou zátěž v cílových zemích (hnal byste se do USA, kdyby tam byly Švédské daně?).

Kdybych byl eritrejským budoucím nezaměstnaným, zcela jistě bych se spíše díval po zemích s nejštědřejším sociálním systémem (a stál tak frontu u tunelu, či na přechodu do Německa či Švédska).

Článek je velmi politicky nekorektní, snaží se naznačit, že inženýři, doktoři, spisovatelé a režiséři utíkající z Československa po roce 1948 či 1968 byli nějací "kvalitnější" lidé, než pastevci či bojovníci z dnešní subsaharské Afriky. Autor se nekorektně snaží naznačit, že lidé utíkající z Československa byli kulturním a náboženským povědomím kompatibilnější, ochotnější a schopnější se v cílové zemi integrovat a něco jí přinést.

Ale ať je to jak chce: argumenty mnohých zastánců imigrace ve stylu "Lidi od nás utíkající v roce 48 a 68 na Západě přijali, proto jsme nyní my morálně povinni také přijmout uprchlíky z Afghanistánu" jsou liché. Ne proto, že by ti dnešní uprchlíci snad byli nějak "méně hodnotní", ale jednoduše proto, že když někam utekl Forman či Matuška, k ničemu to přeci nezavazuje Nováka a Altmana. Pokud z emigrace nějaký závazek plyne, mohlo by to teoreticky jen znamenat, že dnešní uprchlíky by měli přijmout doma u Formanů a Matušků, což je samozřejmě nesmysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"... jak si Syřan vybírá zemi podle daňové zátěže ..."
Souhlasím, že zbídačený, chudý a nevzdělaný uprchlík (i když Syřané představují spíš tu civilizovanější a vzdělanější část proudu) nestuduje statistiky a jeho výběr cílové země je založen spíše na emocionálním základu než ryze racionálním. Čili výběr bude typu: "Všichni říkají, že je nejlepší jít do Německa, tak půjdeme tam". To však neznamená, že za tím, co "všichni říkají" nejsou nakonec skryty právě ty ryze racionální důvody proč je daná cílová země atraktivní a proč jiná ne.
Já taky tu Formanovu knížku neměl možnost si přečíst, a neznám subjektivní hodnocení jeho životního rozhodnutí, nicméně mnohé si taky dovedu představit, poněvadž jsem taky z druhé generace imigrantských rodičů. Každopádně ten článek a citované analýzy v něm považuji za velmi podnětný a určitě hoden zamyšlení. Jen se obávám, že ať se na tím budeme jakkoliv poctivě zamýšlet a analyzovat, tíhu dnešního uprchlického problému tím nevyřešíme. Protože když se desetiletí se dělala špatní politika, tak teď v horizontu několika měsíců nebo i let ty chyby nenapravíme. Ani to nejzoufalejší a nejrychlejší řešení, že jako Maďaři postavíme všude ploty, nám nepomůže, protože i ten nejlepší plot se dá přestřihnout nebo obejít. Navíc když demokratické Země nebudou při jeho ochraně po každém narušiteli střílet. Jak se to nerozpakovalo bývalé vedení NDR - i když oni pravda stříleli po těch co od nich utíkali. Takže budeme mít plot, ale když ho bude zvnějšku obléhat horda zoufalých uprchlíků, tak co vlastně pak mohou pohraničníci dělat - jen se dívat. Situace opravdu není jen vážná, ale kritická a nikdo z kompetentních neví jak z toho ven. Čím déle budou umírnění politici váhat nad tvrdšími a razantnějšími opatřeními, tím víc budou posilovat preference extrémních politických stran, které nabízejí tzv. "jednoduchá řešení". A tak se může stát, že po dalších volbách se dostanou k moci síly, které postupně rozloží náš demokratický systém. Přesně tak, jako se to stalo v Itálii ve 20. letech a v Německu ve 30. letech minulého století. Kam to vedlo, to víme všichni, to nemusím opisovat. A toho se musíme nejvíc obávat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výhoda těch teorií je v tom, že vypadají racionálně a jaksi vědecky. Kdyby měl někdo rozplétat skutečné motivace lidí, tak by to bylo podstatně složitější a nedaly by se z toho dělat efektní generalizace. Jinak, četl jsem zase jinou teorii a ta tvrdila, že z čím vzdálenější země kulturně jsou imigranti, tím je pravděpodobnější, že budou spíše elitní částí výchozí populace, protože průměrný a podprůměrný jedinec si na tak obtížný úkol (integrace do země s jiným jazykem, kulturou, ekonomickým prostředím, atd) netroufne. MMCH, vysvětlovalo by to, proč jsou u nás Vietnamci druhé generace relativně dost úspěšní. Čili, tentokrát není ten akcent ekonomický, ale kulturní, ovšem teorie tvrdí celkem opak toho, co teorie, zmiňované Kovandou. Čert se v tom vyznej.


Navíc, neznám sice americký sociálně-statistický model, ale v našich podmínkách by se těžko dalo zhodnotit, jak si po 20 či 30 lety ekonomicky vedou imigranti nebo příslušníci nějaké podobné skupiny. Prostě na to nejsou sledovaná data, a to jsme celkem zbyrokratizovaná země s dlouhou c.k. tradicí evidence kdejaké blbosti. Že by to bylo možné udělal zrovna v USA, to se mi moc nezdá. Spíš šlo o nějaké výběrové šetření, a pak už ale nastupuje problém, kdo byl do výzkumného vzorku zařazen a kdo ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Forman o svém životě napsal překrásnou knížku "Co já vím?", kterou bych autorovi rád doporučil. Já vím, že model 'racionální volby' někdy přináší překvapivé vhledy, ale myslím že právě na příkladu migranta na druhý konec světa je vidět jeho omezenost. Za sebe můžu říct, že jsem své stěhování do USA v tolika věcech nedosmyslel a teprve na místě zjišťoval která bije. Mnohem víc než racionální volbu to připomínalo skok do neznáma. (a jsem velmi vděčný, že na rozdíl od Formana a Eritrejců, já se mohu kdykoli vrátit) Představa, jak si Syřan vybírá zemi podle daňové zátěže mi připomíná Prescottovy teorie, že v době krize dělníci preferují být nezaměstnaní, neb podmínky pro práci nejsou příhodné.

Ostatně Forman se velmi trefně vyjadřuje i k aktuální situaci a vřele doporučuji jeho článek v NYT "Obama the Socialist? Not Even Close"

Nahlásit

-
0
+
2/2