Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Byl jsem mladistvý slušný Čech

31. 7. 2015
 31 147
64 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Xenofobie je strach z neznameho. Je zajimave, ze islam nemaji casto radi lide, kteri se o nej zacnou nejakym zpusobem zajimat a jdou trochu do hloubky, ony ty verse, ze je treba zabijet vsechny neverici, jsou dost sugestivni. Ale to nebrani duchovnim mrzakum tyto lidi nazyvat xenofoby, protoze nedokazi pochopit, ze clovek proste na zaklade sveho rozumu vyhodnotil nebepeci pro sebe, svoji rodinu a svou zemi a nepreje si nic takoveho ve svem okoli. prirozenost je ostrakozovana jako nenormalni a neprirozenost vyzdvihovana. Jeste vetsi dusevni mrzactvi je pak kritiky ideologii nazyvat rasisty. to muzete rovnou nazyvat vsechny antifasisty a antinacisty a antikomunisty take rasisty, trochu blbe ze ? tak proc tak nazyvate kritiky islamu ? Islam je imho na stejny urovni jako zminene ismy a bud by mel byt ocisten od politickych aspektu a nebo u nas zakazan, jako je zakazane vyznavat nacismus.

Nahlásit
-
16
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Co je ovšem ještě zajímavější je, že islám nemají rádi lidé, kteří informace o něm přejímají z internetu, zatímco sami se nikdy s muslimem nesetkali nebo s ním nemluvili. Prosím, rozebírat doslovně verše z 1,5 tisíc let staré knihy nelze. Například také proto, že křesťanská civilizace je postavena na knize podobné, s podobně nenávistnými či absurdními řádky, které nikdo nepraktikuje.
Například: Nebudeš nosit šaty utkané z dvojího druhu vláken (Leviticus 19:19)
Nebudete si přistřihovat na hlavě vlasy dokola, nezohavíš si okraj plnovousu (Leviticus 19:27)
Když se muži budou spolu rvát jeden s druhým a přistoupí žena jednoho, aby vyrvala svého muže z rukou toho, který ho bije, a vztáhne ruku a uchopí ho za ohanbí, bez slitování jí utneš ruku. (Deuteronomium 25:11, 12)
Otrok a otrokyně, které budeš mít, ať jsou z pronárodů okolo vás, z nich si budete kupovat otroka a otrokyni. Také si je můžete koupit z dětí přistěhovalců, kteří u vás pobývají jako hosté, a z čeledi těch, kteří jsou u vás, z dětí, které zplodí ve vaší zemi, ti budou vaším vlastnictvím. (Leviticus 25:45)
Takhle se dá pokračovat dlouho, jsou to citáty z ekumenické bible. Bible tedy říká, že nosit tričko 80% bavlna a 20% polyester je horší, než mít otroky.
Islám, křesťanství či například hinduismus nelze pokládat za ideologie. Je to sice váš názor jak píšete, ale není správný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-8
+

Diskuze

Bohužel, v Husovicích v Brně jsem prožil značou část svého života. A narozdíl od autora tohto článku mám několik nepříjemných zkušeností s Romy. Zde bych měl poznamenat, že kromě jednoho případu, jsem byl sám a jich bylo několik. A nikdy nešlo o provokaci z mé strany. Tak hloupý opravdu nejsem.
Samostatnou kapitolou jsou pak zkušenosti ze šaliny č. 4, která jede trasou Mostecká > Vranovská >.Cejl, případně naopak.
Svět kolem sebe posuzuji podle svých vlastních zkušeností. A některé jsou holt špatné.

Nahlásit

-
1
+

Doplnil bych výše uvedené o dvě další roviny:
1) Předsudky jsou přirozenou součástí lidského myšlení a jednání. Šetří nám spoustu času a energie. Např. předsudek "Nepij vodu z kaluže, protože se z toho po...š" Je velmi praktický, přestože u cca 20% kaluží to není pravda a ta voda vám nic neudělá. Předsudky jsou tedy užitečné, jen je třeba vědět, že většina z nich nemá univerzální platnost. A musíme být připraveni je kdykoliv změnit, pokud si to okolnosti a naše nové zkušenosti vyžádají.
2) Nic proti sluníčkovému pohledu na svět. Ale měl by vyrůstat svobodně ze spodu, jako příkladná iniciativa jednotlivců. Např. tady pan Kašpárek by si mohl k sobě vzít rodinku ze Sudánu a starat se o ni tak dlouho až si najdou práci a naučí se česky. Pak nám o tom může napsat článek. Co mi vadí je sluníčková diktatura. Kdy se někdo ve vládě rozhodne strčit do vaší obce 300 přistěhovalců a pokud se proti tomu ozvete, tak jste označen za xenofobního rasistu.

Nahlásit

-
0
+

Na zemi žijí 3 rasy. Rasismus je přesvědčení o nerovnosti ras, přesněji o nadřazenosti jedné rasy. Jedna z nejhorších forem kolektivismu je zavrženíhodná proto, že přisuzuje na základě příslušnosti k rase (nikoli barvy pleti) vlastnosti, zejména morální, a hodnoty jedinci. Cikáni a 80% muslimů, o kterých se bavíme, jsou europoidní rasa, navíc vzhledově nerozeznatelní od jiných skupin europoidní rasy. Takže rasisté nás trápit nemusejí (tedy ne v tomto případě), je to strawman.


Pokud jde o generalizaci, tak nevím, proč by měla být u cikánů nebo muslimů horší než v případě Cajzlů, Chacharů, čutálistů, buranů, ňufin, duchen atd. atp. V žádném z těchto případů to není nic záslužného, hodného následování nebo obdivu, ale na druhou stranu nic, o čem by se měly psát stohy úvah a článků.

Nahlásit

-
0
+

Exrasistický kolega! Je příjemné vědět, že cesty rozumného myšlení byly u někoho podobné. Za toho Johna Olivera v českém vydání bych dal nevímco, dokonce bych snad i začal platit koncesionářský poplatky, kdyby stál za to.

Nahlásit

-
1
+
3/3