Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže

5. 6. 2015
 24 402
64 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jsem majitel menší hospůdky, bez teplého jídla na menším městě. Devadesátdevět procent zákazníků tvoří kouřící štamgasti, kteří chodí každý den (a živí mě a tři zaměstnance). Již nyní mi sdělují, že prostě ven chodit nebudou, takže prostě chodit do hosdpody přestanou, bohužel, Franto, je nám to líto, po dvaceti, třiceti, čtyřiceti letech nám dobroserové ve vládě zkazili radost, požitek, zničili pocit soudržnosti.
Ta hospoda je moje, v mém domě, já sám kouřím. Tedy ani já ve svém prostoru si nebudu moci zapálit? ani rozhodnout jaké hosty chci? nestojím o nekuřáky. Chodí jich pár za měsíc, dají si jedno malé a odejdou, jsou to většinou suchaři, bez úsměvu,a radosti ze života. Tedy rezume: stát mě legálně po třiceti letech vyžene z vlastní hospody. Bez práce bude i výčepní, dva čísníci, a jedna babka co u mě uklízí. Každá skupina lidí má na cosi právo. Neberu nekuřákům jejich prostředí, ale ať oni neberou kuřákům jejich. Kdyby nekuřáctví byl takový kšeft, již bych dávno nekuřáckou hospodu měl i já. Tohle je neštastné, budou následovat další omezení až se jednou budeme divit v jakémže to nesvobodném státě žijeme.

Nahlásit
-
8
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Lidé mají peníze a touhu pobýt s přáteli, půjdou a utratí je v hospodě, bez ohledu na to jestli tam budou moct bafat nebo ne. Navíc jim ubude šidítko co pořád drží v ruce, a budou daleko více chytat do ruky sklenici. Takže toho pravděpodobně i víc vypijí.

I kdyby se lidé rozhodli snížit množství svých návštěv hospody, tak prostě ty peníze z ekonomiky nezmizí, pokud se neutratí v hospodě, utratí se jinde a tam to dá lidem práci.

Svoboda majitele zařízení není absolutní. Nesmí prodávat zkažené a závadné potraviny a nikomu to nepřijde divné. Nesmí prodávat závadný alkohol. NIkdo se nepozastavuje nad tím, že přeci hospodský má mít právo, aby jeho kuchyň byla špinavá a jídlo, které podává bylo závadné, nebo zkažené. Když si to přeci hospodský a zákazníci vyžádají, tak proč ne? No a stejně by se neměl nikdo pozastavovat, nad tím, že hospodský nemůže ve svém podniku vytvářet záměrně závadné prostředí tím, že tam povolí kouřit. Je to nemlich to samé. A pokud to ovlivní tržby? No a co? Zavedení nových higenických standardů je ovlivní úplně vždycky.

Číšníci jsou kapitola sama pro sebe. V žádném jiném pracovním provozu, které je takto nebezpečné, není možné chodit bez ochranných pomůcek. Nechápu proč to bezpečnost práce v hospodách pořád toleruje. Nošení respirátorů a ochranných brýlí je to nejmenší co by měli od číšníků vyžadovat. Na diskotéce, kde hluk přesahuje limity by měli mít předepsanou ochranu sluchu.

Nahlásit
-
-4
+

Diskuze

"A spoustě lidí tady přece jen pořád záleží na tom, že by se tento stát měl pokud možno chovat eticky a nekrást."
Fungování státu je na krádeži (přesněji loupeži, kterou nazývá zdaněním) postaveno. Chtít po státu aby přestal krást je jako chtít po živém organismu aby přestal pít vodu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono to ale lze interpretovat i jinak: zákaz kouření v soukromých restauracích je zhruba na stejné etické úrovni jako zlodějina. A spoustě lidí tady přece jen pořád záleží na tom, že by se tento stát měl pokud možno chovat eticky a nekrást.
Je to, jako když velká firma vyhodí ředitele za to, že zcela záměrně a vědomě někomu ukradl 50Kč z peněženky. Co tu důvěru může obnovit je to, zda to bylo záměrně nebo ne - ale jestli to bylo 50Kč nebo 5000Kč je nakonec docela jedno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obdivuji, že jste si dal práci s tím si ty zdroje projít. Jste jeden z mála. Vaše články jsou fakt skvělé, moc rád je čtu.

"Že je pro příznivce zákazu nedotknutelné veřejné zdraví a pro jeho odpůrce zase soukromé vlastnictví, to je záležitost pohledu na svět a těžko s tím polemizovat."

Moje zkušenost bohužel je, že poté, co to člověk rozebere, tak příznivci zákazu buď nejsou vůbec ochotni se pokusit pochopit názor druhé strany (to je ještě v pořádku, protože je možné tvrdit, že to jsem já, kdo zase není ochoten pochopit názor prostistrany.... i když si myslím, že bych v "ideologickém turingově testu" prošel..), ale poměrně často buď odmítnou veškerý další rozhovor nebo argumentují evidentními nesmysly (opravdu evidentními).

S jiným pohledem na svět jsem se setkal velmi zřídka. Většina lidí má docela jasný pohled na to, co znamenají práva a spravedlnost a docela důsledně a konzistentně ho aplikují i na vládní opatření nebo zákony - ale jen tehdy, pokud jsou v jejich prospěch nebo se jich to alespoň netýká. Je to trochu kolize představy spravedlnosti a názoru, že parlament je od toho, abychom tam prosazovali cokoliv, co je v náš prospěch. A to druhé bohužel dnes přijde lidem zcela normální.

Nahlásit

-
2
+

Zákaz kouření je něco jako legalizace vztahů homosexuálů. V zásadě o nic nejde, ale vzbudí to vášně a odvede pozornost od neschopnosti řešit podstatné věci.

Nahlásit

-
0
+
3/3