Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dluhopisy: Konec mejdanu

28. 5. 2015
 5 870
64 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Samozřejmě by mě zajímal druh investice, které bude příští krize přát. Nicméně ještě více by mě zajímalo, kdo jsou ti co nesmí nic naznačovat.

Nahlásit

-
0
+

Toto ať místní keynesiáni a etatisti raději ani něčtou:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/osobnost-john-nash-a-idealni-penize-dux-/p_ekonomika.aspx?c=A150526_204357_p_ekonomika_wag

Nahlásit

-
0
+

Prima článek. Povzbuzení pro účastníky různých penzijních pilířů :-)

Má to však několik ALE:

1) Státy a CB se samozřejmě do zvyšování sazeb nepohrnou. Ale to se nehrnuly nikdy, byly donuceny okolnostmi. Takže otázka je, zda tyto okolnosti nastanou (tak jako vždy v minulosti), nebo ne (this time is different?).

2) Na druhou stranu autor spoléhá na to, že NULA je nějaká nepřekonatelná hranice. Uznávám, že to jistá bariéra je, ale ne nepřekonatelná. Pokud by úroky klesly pod nulu, lidé se budou snažit hotovost nacpat do matrací (a firmy do trezorů). Pokud klesnou výrazně pod nulu výnosy z dluhopisů, investoři se pokusí peníze přelít jinam (pokud mohou - penzijní fondy nemohou).
Ovšem stát se jim to může pokusit překazit/znepříjemnit. Proti hotovosti (soukromí a svobodě) stát vede válku dlouhodobě, v delším horizontu lze čekat její zákaz/zrušení, v kratším její omezení (omezení a zpoplatnění výběrů, omezení hotovostních transakcí ala Francie, ...). Pak bude možné zavést negativní úroky a lidé nebudou mít kam prchnout. Buď se smíří s tím, že jim stát ukradne několik procent ze zůstatku v bance (smířili se již s horším a větším státním okrádáním), nebo zkusí přejít na alternativní měnu (BTC, Au/Ag, hotovost nějakého cizího státu, ...).

Záleží i na tom, v jaké fázi ekonomického cyklu se nyní nacházíme. Přestože dojem z výkonu ekonomiky není nic moc, některé indikátory ukazují, že se již blížíme do poslední fáze boomu/expanze. Pokud do dvou let přijde další krize, centrální banky díky (mylným) keynesiánským teoriím, kterými se řídí, budou muset sazby snižovat a ne zvyšovat. A nezabrání jim v tom nulová hranice, zdravý rozum, ani obavy o úspory obyvatel a jejich svobodu. Takové prkotiny jsou pro centrální plánovače všeobecného blaha nepodstatné.

Nahlásit

-
0
+

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/6057-tajna-schuzka-v-londyne-ke-skoncovani-s-hotovosti

Nahlásit

-
0
+
3/3