Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Co chybí absolventům našich škol?

7. 5. 2015
 15 804
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jinak se mi zdá, že experti už zapomněli na dobu kdy byli mladí.

Mezi mladými to přece často chodí takto - hele voe, tak kam pudeš po střední? Nevim, matka s fotrem chtějí abych šel dál, tak si musím něco vybrat. Přesně, stejný je to u nás. Rodiče furt pruděj se školou. Vyberem něco snadnýho, ať můžem pořádně kalit. Kde se nemusí člověk moc učit a nějak to vždycky okecá?

Nahlásit

-
0
+

Korporátní prostředí je nepříjemným překvapením snad pro každého. Korporace jsou uvnitř vesměs příšerné.

Nahlásit

-
0
+

V běžném tržním prostředí by situace velela zvyšovat mzdy učitelů - pokud chceme poskytovat kvalitnější produkt, musíme mít nejdřív kvalitnější učitele, které získáme jen tak, že současným (nedostatečně kvalitním dle našich představ) nabídneme více peněz a oni budou časem nahrazeni kvalitnějšími, které zlákají vyšší mzdy v oboru.
Jenže jak je vidět nejlépe na policii nebo armádě, ve státním sektoru toto pravidlo jaksi neplatí. Většina policistů bere násobně vyšší mzdy než by odpovídalo jejich kvalifikaci, schopnostem, náplni práce a pracovnímu nasazení (srov. se mzdami v soukromém sektoru bezpečnostních agentur), a přesto o kvalitě služeb deklarovaných (potírání kriminality, veřejná bezpečnost) ani skutečných (udržování mocenských poměrů, ochrana spřízněných elit) nemůže být vůbec řeč.
Relativně vyšší mzdy státních úředníků (vč. učitelů) jsou v zemích s vyšší i nižší kvalitou školství a státní správy (Řecko, Srbsko, Finsko, Švédsko, USA), takže tu se taky špatně hledá vodítko.

Nahlásit

-
0
+

Myslím si, že to, co našemu vysokému školství nejvíce chybí, je trh. Studenti by poptávali kvalitní vzdělání v oboru, který má uplatnění, a kde je nedostatek absolventů, a školy by jim ho dodávaly.

Anebo by studenti poptávali kvalitní papír s titulem, který má uplatnění, a školy by jim ho dodávaly.

Ale nejsem naivní, a je mi jasné, že k tomu nedojde. Je příliš mnoho těch, které živí centrální regulace školství. A ani sami studenti většinou nic takového nechtějí, když chodí do ulic s transparenty hrdě hlásajícími, že studium není investice, ale nárok zdarma: http://vzdelaninenizbozi.cz/

Proto čekám, že vysoké školy budou plodit čím dá tím více nepoužitelných absolventů, ale nikomu to vlastně nebude vadit: Stát splní požadavek Bruselu na otitulované, v Bruselu budou vytvářet směrnice k napravení nedostatku kvalifikovaných vysokoškoláků ve firmách, regulátoři budou mít práci, školy budou mít dotace, a studenti si užijí několik příjemných let za cizí peníze. A těch, kteří to platí, je dnes už demokratická menšina, která bude ve volbách snadno přehlasovaná.

Nahlásit

-
0
+

"...neumí se dostatečně rychle prosadit, improvizovat, vymyslet způsob alternativního řešení."

To je sice hezké, ale takové vlastnosti se zpravidla nezískávají ve škole. A nejméně na vysoké škole, kde je v našich podmínkách vysoký počet studentů na jednoho učitele. Učit tam tuhle stránku soft skills není prostor. A kupodivu, nejmenší bývá tento prostor na soukromých vysokých školách, kde se snaží co nejvíce ušetřit právě na počtu vyučujících. UJAK budiž smutným příkladem.

Nahlásit

-
0
+