Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Starý dobrý protekcionismus a jiné absurdity ekonomie

29. 4. 2015
 6 829
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Celá "ekonomie" je jen uměle nafouknutá bublina. Je nafouknutá pomocí velkého množství nesmyslných výrazů, které v konečném důsledku jsou jen prázdnými pojmy. Nic neznamenají, nic nevyjadřují, nic neřeší. Je to jen o jednom, jak zakrýt krádež za bílého dne. K tomu je možné dodat, že ekonomie je věda založená na dogmatických premisách vycházejících z předpokladu, že lidi jsou většinově ve své podstatě bezohlední sobci, kteří se sdružují ve společenstvích, v nichž v podstatě platí zákony džungle. ¨V současném zastaralém a nefunkčním pojetí ekonomie prognózují ekonomové budoucnost podobně jako meteorologové počasí.
Evoluci ekonomicko-politického uspořádání světa je možné pouze zpomalit ne zastavit. Jedna možná cesta k novému ekonomicko-politickému uspořádání světa je popsaná v článku: http://miloslav7.blogspot.cz/2015/01/otevreny-dopis-vsem-lidem-na-planete.html

Nahlásit

-
0
+

Když je tu řeč o sofismatech... zdá se to jenom mně, nebo se tenhle názorovej článek snaží tvářit jako objektivní výklad?

Nahlásit

-
0
+

Myslíte, že tomu skutečně věří? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jo Bastiat. Vzpomínám jaký to pro mě byl otvírák, přečíst si "Co je a co není vidět". Během 20 minut se mi sesypaly veškeré názory které jsem na ekonomickou politiku tehdy měl.

Neříkám že tehdy už se ze mě stal anarchista, ale byl to první krok k tomu že jsem se jím stal. Žádný jiný člověk nedokázal moje životní názory a hodnoty ovlivnit tak silně a v tak krátkém čase jako právě Bastiat. Přestože mezi námi leží taková propast času.

Nahlásit

-
0
+

Doporucuji autorovi aby si prostudoval ekonomicke zakony USA a Nemecka pozdniho 19. stoleti a Japonska a Ciny pozdniho 20. A taky jejich ekonomicky vyvoj v dane dobe.

Ja vim, korelace neni kauzace.. ale kdyz o tom tak premyslim, tak i Velka Britanie byla az do pulky 19. stoleti (kdy ji zacali dotahovat USA a Nemecko) velice protekcionisticka (i kdyz tam ten protekcionizmus byl v ramci British Empire, takze to zahrnovalo velkou cast sveta), a Holandsko v dobe sve nejvetsi slavy a vzrostu take (kdyz jste skusil obchodovat s korenim jinak nez pres VoC, tak se vam to sakra nevyplatilo).

Ostatne i ta zminovana Jizni Korea neni vzor trzniho sveta, a HongKong, se svou menou fixovanou na dolar (nebo o tom pan autor snad nevi?) uz vubec ne (HKD byl volny jen mezi 1974 az 1983, kdy byl HK rust podstatne mensi nez po fixu v 1983). Kdyz je HKD currency board ok, proc neni podobny ok podobny system CNB? Ostatne Singapur, dalsi "volna trzni ekonomika" ma take currency board.. Hmm.. zeby na tom neco bylo?

Francouzky problem nebyl protekcionizmus, ale napr. to, ze prace byla tak levna, ze nemelo smysl ji nahrazovat drahym kapitalem. Doporucuji srovnat pracovni naklady ve Francii a UK rekneme v 17.-18. stoleti. Ostatne podobne jako v carskem Rusku, a v Asii jeste vice (coz byl duvod proc dlouhou dobu UK tkalcovsti nemohlo konkurovat Indii, i z podstatne lepsimi technologiemi)

Takze pokud chceme borit myty, tak prosim fakta. Citaty mrtvych nejsou fakta.

Nahlásit

-
0
+

Používají ekonomové vůbec někdy druhou derivaci podle času? Ti klasičtí, stejně jako ti rakouští.

Nahlásit

-
0
+

„Dnes by již merkantilistické návrhy na absolutní protežování vývozu na úkor dovozu zřejmě každý prokoukl pro svou nesmyslnost“

To má být apríl? Pan autor si nevšiml argumentace guvernéra ČNB na obhajobu devalvace? Nebo největších zastánců devalvace, exportérů?

Jestli to je ironie, omlouvám se za nepochopení.

Nahlásit

-
0
+