Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Elektronická evidence tržeb a nový třídní boj

10. 3. 2015
 5 650
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

SEXMOZEK zavedl minimální daň asi cca 11.000 Kč takže každý obchodník z kdejaké večerky musel zaplatit aspoň nějakou dań .když podnikám v hor/dolní ve spolupráci s manželkou / manželem ........ tak je to dost spolu s odvedené Daně(s)PřidanéHodnoty přeloženo dań s mé prace které ty večerky prý jak rádi říkají jejich majitelé platit nemusí ač třeba v takové Praze když neuděláte tržbu 100.000,- Kč za mněsíc tak sotva by jste mohli zaplatit nájem , zdravotní a sociální pojištění trochu proudu (elektrického) popřípadě plynu (co dělá ta jejich kobra?)O to těm co jsou u moci nejde jim jde jen o usnadnění kontroly nad tou sebrankou které vládnou.Nato že mají stejné h...... zapomínají . A dokonce mají i podporu z našich řad např :při bezdůvodném zavřením všech výjezdu z jižní spojky v Praze za účelem lustrace několika tisíců nejspíš slušných občanů s úžasným výsledkem zadržení několika nekalých živlů (JESTLI to nebyli lidé kteří si museli " odskočit na veřejnosti ". Nedej bože aby se nějaké ženské chtělo porodit . Ale co, nechme si dělat na hlavu, hlavně že je bezpečno , ŽE? Hlavně že ta ženská nebyla moje žena čí dcera !!!

Nahlásit

-
0
+

Na zrušení hotovosti se VELMI těším.
Takové střelení se do nohy ze strany eráru je pro libertariána vždy vítané.

Těžko lze očekávat, že tímto zákazem zmizí touha lidí po anonymitě. Že zmizí korupce (státní úředník se o svůj boční příjem ze svých privilegií připravit nenechá). Že zmizí drogy, prostituce, ... Že zmizí touha lidí nenechat se okrást erárem a pracovat/prodávat bez dokladů a bez evidence. Že zmizí touha lidí po fyzické držbě peněz (např. z důvodu nedůvěry v banky). Atd...

Zákaz hotovosti tak povede k jedinému: boomu alternativ.
Ať již to budou např. hotové švýcarské franky (pokud je CH také nezakáže), australské dolary, bitcoin, zlaťáky, stříbrňáky, atd... něco to zkrátka bude, lidé-trh si cestu vždy najdou.

A centrální plánovači od Špidly po Sobotku, od Škromacha po (Juldu) Fuldu, od Babiše po Okamuru, s tím zkrátka nic neudělají, mohou o tom tak leda mudrovat od bazénku. Všem těmto etatistům bych dal za povinnost mít úspory výhradně v oficiální měně. A záporné úroky na ně, samozřejmě v kombinaci s pětiprocentní reálnou a nulovou oficiální inflací.

Takže hurá do toho, já jsem všema deseti za!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono není vyloučeno, že k tomu budou "donuceni" hysterií ohledně gigantických státních dluhů u nichž použití záporných úrokových sazeb skýtá jakési světýlko na konci tunelu. S "problémem" státního dluhu souvisí také efektivita a komplikovanost výběru daní, což zase vede ke zrušení hotovosti. A heslo "fiskální odpovědnost" socialisté a kolektivisté jen papouškují po těch pravicových konzervativcích a liberálech. Ve skutečnosti si socialisté a kolektivisté ekonomiku bez navyšování státního dluhu ani nedovedou představit. Takže já bych typoval, že hotovost u nás bude rušit spíše Kalousek, než Sobotka. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

JJ s buzerací živnostníků začal už Špidla s jeho minimální daní a pojištěním.
Je to, jak to píšete, zákazník ušetří DPH, což je docela zajímavé a dodavatel ušetří na příjmovce a pojistném. Štamgasti se s hospodským také dohodnou, od holičky nebo zubařky už dávno žádné doklady nechci atd atd.
Ale jako, když to tak pozoruju, tak se mně vybavují fráze jako "rozkrádání socialistického majetku" a podobné. Babiše prostě nikdo okrádať nebude :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Váš způsob humoru se mi líbí :-)

Jen se obávám, že etatisté, socialisté a další kolektivisté to myslí vážně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"nemá žádnou užitnou hodnotu kromě platebního prostředku"
Zvyšuje-li specializace a směna užitek, tak cokoliv, co ji umožňuje a usnadňuje má užitnou hodnotu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zjednodušení daňové systému ano, ale buzerace ne. Tudy cesta nevede. Jediným komplexním řešením je zrušit daně z příjmů a z majetku, neboli z práce a kapitálu a ponechat jen DPH. A to v jedné sazbě a v takové výši, aby se nevyplatila složitá optimalizace na hraně zákona. Pak nebude potřeba stovky tisíc úředníků, neboť k tomu nebude důvod.

V takovém systému není ale místo pro ministry oligarchy a ani socdem lapky a jejich pátou kolonu vedenou odborovým bossem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lidé už jsou tvořiví dávno. Buzerace svobodomyslných živnostníků probíhá, pomalými krůčky, už mnoho let. Jen pár příkladů.

Malíř pokojů. Mnoho let využívám jeho služeb. Vloni se nechal zaměstnat a malování dělá odpoledne a o víkendech. Většinou bez papírů.
Vesnický automechanik. Postupně stavěl dílnu, ale tolik buzerace, stran státních orgánů, nevydržel. Zrušil živnost a od loňského roku je na Úřadu práce a pokud vím, tak opravuje dál. Načerno.
To samé truhlář, co mi kdysi dělal okna a dveře.
A co se týče stavebnictví, tak u malých firem, či jednotlivců, to nastane brzy také. Rozdíl v DPH není již tak podstatný, tudíž už dnes mnoho zakázek probíhá tak, že materiál je kupován na jméno investora a stavební firma provádí pouze práce. Tudíž často bez papírů. Tento druh "vzájemně výhodné" korporace Babišovo špízlování nepodchytí.
Lidé si vždy cestu najdou, jak to udělat, aby to bylo výhodné pro ně a nekrmili tak černou díru, zvanou státní rozpočet, který politici stejně rozkradou. Ovšem ve velkém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proti zrušení hotovosti mluví jeden zásadní problém: co budou nosit poslanci po večerech v krabicích od vína ?

Bitcoin nebo jiná virtuální měna - jsem pro, co ale vidím jako velký minus: Nemá žádnou užitnou hodnotu kromě platebního prostředku, poptávka po něm (potřeba mít bitcoin) tak může být nulová.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Babišovi a spol. nejde o větší výběr daní od živnostníků. Ani on nemůže být tak naivní. Účelem všech těchto opatření je šikana živnostníků sama o sobě. Milion a něco živnostníků je milion a něco lidí, které stát v podstatě nepotřebují. Zakázky od něj nedostanou, za to nepřeberně buzerace. Babiš a spol. chtějí zlikvidovat poslední skupinu lidí, které ještě úplně neovládají bez ohledu na náklady. Nemohou je zakázat přímo, tak je likvidují miliony předpisů, poplatků, stále nových vynucených nákladů atd. atd.

Jediná cesta ven je vytváření alternativních struktur nezávislých na států. Šedá a černá ekonomika, alternativní pojištění, kde to jde bárt a časem alternativní peníze. Pasivní resistence. Úspory mimo státem kontrolované banky a pokud možno v kovech nebo solidních cenných papírech. Nemovitosti v bezpečnějších zemích. A samozřejmě platit státu co nejmíň. Nepochybuji, že lidé budou tvoříví.

Nahlásit

-
0
+

Tak samozřejmě. Tomuto lze ale zamezit nebo alespoň to omezit zjednodušením daňového systému, aby nebylo moc prostoru pro podvádění. Takže určité množství daňových kontrolních úředníků by muselo dále hledat nesprávně označené příjmy v tom ohledu, zda nedošlo k deklaraci jiného účelu platby, než tomu bylo ve skutečnosti. Na druhé straně na tento podvod by musel přistoupit platící strana kontraktu, která by musela lhát o účelu platby aby pomohla příjemci peněz od daňové povinnosti. Ale český člověk samozřejmě "vyzraje" na cokoliv. My bychom mohly být dobře placenou laboratoří pro zkoušení robustnosti všech možných systémů :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vždycky bude cesta jak bez záznamu provést transakci - či jí zamaskovat za jinou. Je tu po nich velká poptávka a některé profese na tom přímo závisejí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak já si myslím, že tahle evidence tržeb je zbytečným mezikrokem k zrušení hotovosti, které zajistí zcela 100%, že už nikdo nikdy žádné dani neunikne a bankovní software by mohl zcela nahradit chybující, často bezmocné, neefektivní a drahé daňové úředníky. Daně by se odváděly zcela automaticky, bez komplikací s daňovými přiznáními a podobnými komplikacemi. Vlády by už jen bankám stanovaly konkrétní daňové sazby, které by musely uplatňovat.

Dalším bonusem by pak mohly být i záporné úrokové sazby, které by byly schopny přetavit státní dluhy ve státní aktiva a tím začít řešit naši dluhovou hysterii, která by nás asi i brzy přešla při uvědomění si, jak snadno by mohly být státní dluhy splaceny právě zdaněním úspor v bankách. :-)
Nechápejte mě špatně. Mě se líbí právě ten odstrašující účinek proti permanentním volání typu, kdy už začneme konečně splácet ten státní dluh. :-) Jsem v zásadě odpůrce daní, pokud si je chod tržního hospodářství sám nevynutí.

Také nemožnost runů na banky prostřednictvím výběru hotovosti by nebyla k zahození.

Rovněž zánik šedé ekonomiky a kriminálních transakcí by bylo přínosem. Tedy alespoň zdanění kriminálních transakcí.

Určitým nepohodlím by bylo i vědomí, že každá naše transakce je někde zaznamenána a že by to stát měl o poznání jednoduší při výběru daní a dohledávání všech možných nekalých peněžních toků.

Problémem je,že takový krok by musel být asi zaveden společně ve všech vyspělých zemích světa, jinak by se začala používat cizí hotovost. Na to ale Andrej samozřejmě čekat nemůže. :-)

Kam se hrabě Babiš s jeho evidencí tržeb, že?

Nahlásit

-
0
+

A až elektronická evidence tržeb nepřinese kýžené výsledky, vždy lze ještě zavést povinné snímání otisků prstů v obchodech. Pan AB se může inspirovat u soudruhů v jihoamerickém socráji:
http://www.zerohedge.com/news/2015-03-09/venezuela-start-fingerprinting-supermarket-shoppers

Nahlásit

-
0
+

Babiš je představitelem velkokapitálu a malá dravá konkurence mu vadí. Pojišťuje si tak dominantní pozici, aniž by ji musel nákladně udržovat inovací, kvalitou, cenou.
Zároveň je představitelem státní moci, které jsou nezávislí jedinci trnem v oku.

Nicméně rozchodit ten systém nebude žádná legrace, bude to stát řádově víc, než slibují, na daních vyberou řádově méně, než očekávají a implementace se výrazně protáhne.
Když mi řemeslník nabídne 20% slevu pokud nebudu chtít doklad, moje odpověď bude stejná před i po zavedení evidence.
Část podnikatelů to zabalí a skončí na pracáku (či zcela odejdou do černé ekonomiky, tedy nepřiznají již vůbec nic, jen se nahlásí na ÚP a stát bude platit). Bilance tak klidně může být negativní.

Pokud si vzpomeneme, jak cokoli státního funguje (registr vozidel, řidičáky, ...), asi si z toho odvodíme, jak bude fungovat evidence tržeb. Zdržování prodeje, občas výpadky. To se pak zastaví celá ekonomika? Spíše to prodejci začnou sabotovat a obcházet. Stát prostě moc nefunguje a ani nemůže:
http://www.mises.cz/clanky/ceska-centralni-blanka-slipy-a-nase-deti-1707.aspx

Paní Šichtařová ve svém posledním článku předvídá zrušení hotovosti. O něm se již v EU a ve Skandinávii mluví dlouho. A je docela možné, že naši politici na to uslyší: Online evidence tržeb bude polofunkční, s častými výpadky, vysokou režií a hlavně nebude postihovat všechny druhy podnikání a nebude zamezovat všem druhům "úniků", nepostihne všechny aspekty šedé ekonomiky.

A tak se jednoho dnes nějaký Babiš rozhodne, že systém elektronické evidence tržeb zruší a zároveň zruší hotovost. I na veřejném WC budeme platit bezkontaktní kartou (nakonec NFC už je v každých chytrých hodinkách). Pokud to nenapadne nějakého politika, jistě iniciativu vyvinou finanční instituce (kamarádi a sponzoři politiků), neb z bezhotovostních transakcí mají zajímavé zisky. Tento systém již funguje, jen se rozšíří i do nejposlednější kadibudky.

Stát zaplesá, že bude vědět o každičké platbě. Co, kdy, kde, kdo a od koho kupoval. Nad tím se bude dělat DataMining! A ještě když se ta data propojí se všemi kamerovými systémy, atd...
Data o těch nákupech by stát asi dal dohromady i z elektronické evidence tržeb a z povinně odebraných a následně slosovaných účtenek. Ale absence hotovosti to dovede k dokonalosti.

A já se na ten okamžik těším!

Jsem snad masochista? Ne. Jen věřím, že lidé si cení svého soukromí. Nechtějí, aby někdo věděl, jaké berou léky, že občas zajdou do sexshopu, atd... Nezmizí ani neřesti (nevěstince, marihuana,...). Nezmizí ani touha ušetřit, dostat tu 20% slevu od řemeslníka, či koupit neokolkované cigarety na tržnici.
Zákaz hotovosti podle mne bude silným impulzem k rozvoji alternativních měn. Pro běžné (drobné a střední) transakce by to mohl být Bitcoin. Pro nákup a prodej cennějšího zboží a služeb by to mohly být zlaté a stříbrné mince, které se budou používat i k anonymní akumulaci a uchování majetku (ostatně v nemálo zemích to tak již je). Takže soudruzi, neupejpejte se a obujte se do toho!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tom, že se Andrej Babiš ohání elektronickou evidencí tržeb jako nástrojem ochrany rovnosti volné soutěže a zároveň podporuje dotační politiku, která volnou soutěž devastuje podstatně více, jsem zde již psal. Faktem je, že malé a střední podnikání je, z pohledu politického zájmu, zcela na úbytě. Úspěšní živnostníci, majitelé malých a středních firem, sebevědomí a nezávislí občané na státu, to jsou přesně ti, kteří vzbuzují jak závist, tak jsou svou nezávislostí na opačném pólu zájmu momentálně nejsilnějších politických stran (ANO, CSSD, KSČ). Představitelé velkokapitálu nejsou na ulicích vidět ( a Andrej Babiš ani nechce aby na ně vidět bylo). Elektronická evidence tržeb je jen účinným a šikovným politickým nábojem, se střelným prachem, který se jmenuje závist. Těžká doba.

Nahlásit

-
0
+