Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řecko. Drama pokračuje

26. 1. 2015
 6 020
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

http://www.mises.cz/clanky/recko-si-zvolilo-marxismus-a-s-nim-i-vlastni-konec-1669.aspx

Nahlásit

-
0
+

Jak říkávaly naše babičky "Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly" a jak řekl Milton Friedman "Většina politické energie je věnována tomu, jak napravit důsledky špatných vládních rozhodnutí."

Stejně jako demokratizace Iráku vedla ke zrození ISILu, tak snaha o sjednocení Evropy společnou měnou porodilo SYRIZU. A to je teprve počátek!

Nahlásit

-
0
+

a) Syriza odmítá opustit euro(zónu), protože propad drachmy by připisovali právě Syrize.
b) Syriza odmítá splácet státní dluhy, a umí to svým lidem zdůvodnit. (Já to samozřejmě neberu.)
"Planý poplach kolem Řecka měl nejspíše za cíl poskytnout politické zdůvodnění pro další urychlenou evropskou integraci." Možná, ale až si samy odpustí dluhy i Španělsko (proč ne, když Řecku to projde?) a další jižní státy, bude to integrace Pyrrhova.

Nahlásit

-
0
+

Typický přístup politiků, kteří problémy neřeší, ale v zájmu korektnosti a stability je pouze odsouvají. A pak to praskne, jako praskne kadá pružina, která se neúměrně natahuje. V lepším případě je pružina jen uvolněná (jak to udělali Švýcaři.)

Nahlásit

-
0
+

Na tohle jsem upřímně zvědavý. Program SYRIZY by se musel vymáchat ve svěcené vodě a v podstatě se stát svým opakem, abych se k němu přihlásil. Líbilo se mi snad jedině jen to, že chtějí omezit vojenské výdaje (na to v jaké situaci Řecko je, má vojenské výdaje naprosto přebujelé), přestat posílat řecké vojáky na čumendu do Afgánistánu a obecně nestrkat nos do záležitostí jiných zemí. Obávám se, že to ale nemá šanci vykoupit ten hrůzný zbytek. No, jakkoliv se mi ti hoši nelíbí, ještě více se mi nelíbí, že si šmejdi z MMF a bůhví odkud ještě, dělají z Řecka vlastní protektorát financovaný nebohým daňovými poplatníky celého světa (Evropy obzvláště).
Nevím odkud se vzal ten dojem, že SYRIZA je dle newspeaku "protievropská" (tedy protiunijní). Z EU rozhodně vystupovat nechtějí a ani z eurozóny se zrovna neženou. Naopak čekají, že jim "eurofondy" budou to jejich budování socialismu cálovat. A je zábavné sledovat socialisty jak se navzájem obviňují z "pravicovosti" a "úspor" (austerity) na jedné straně a z "rozhazovačnosti" a "nezodpovědnosti" na straně druhé. Máme tu totiž jednu sektu socanů, která žije v představě, že "zdroje jsou", případně je stačí natisknout, zdanit "nadnárodní" (možná dokonce i mimogalaktické) korporace, "boháče", zastavit "rozkrádání státu" a takové ty pohádky, a blahobyt vystřelí ke hvězdám. No a pak je tu druhá sorta SOCANU, kteří to tolik s těmi omamnými látkami nepřeháněli a alespoň tuší, že by se jim takové zběsilé rozhazování mohlo vymstít a mohli by přijít o pohodlná korýtka. Buď od voličů (UKIP, NF, AfD, SYRIZA, PODEMOS...) nebo v každém případě hospodářskou realitou, která sotva snese současnou zátěž. Projekt "Dlouhodobé oškubávání Evropanů" by tak mohl předčasně skončit. A tito jsou z nějakého důvodu vydáváni za názorovou opozici první sorty...Bude ale rozhodně zajímavé sledovat jak si panáčci povedou v jednání s MMF, evropskou komisí atd. a co si dokážou reálně vydupat. Jestli to budou další dotace nebo třeba to, aby ECB rozjela ještě větší tiskařinu a nakupovala přednostně řecké dluhopisy...?

Nahlásit

-
0
+