Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Spojenci nespojenci, strýček Sam škube Francouzům banku

6. 6. 2014
 6 036
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jestli to nemá souvislost s tím, že Francouzi mají co nevidět Rusům dodat nové válečné lodě a Američanům se to nelíbí a snažili se jim v tom zabránit...

Nahlásit

-
0
+

Já dost pochybuju, že existují zákony a smlouvy říkající, co je rezervní měna.

A i kdyby vláda USA schválili zákon, že USD je světová rezervní měna (to by bylo dost arogantní, ne?), tak jako co? Když prodám svoje auto za dolary, tak ty dolary jsou pak mým vlastnictvím a ne vlastnictvím vlády USA. A když si z těch dolarů pak udělám třeba vlaštovku, tak co je vládě USA do toho? Zejména když to udělám v ČR a ne v USA...


Je tedy otázka čím a proti čemu se BNP provinila.

OK, pokud někde podepsala, že nebude dělat to a to, a že pokud to udělá, zaplatí přesně tolik a tolik, tak pak je to v pořádku. Ale podepsala?

Ale pokud si vláda USA jen tak něco vyhlašuje a osobuje si právo to vynucovat i mimo její území, tak je to dost divné, ne? To je jako by vláda Činy vyhlásila, že veškerý vzduch na planetě je její. A plaťte, protože jste se jej v ČR nadechl!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a mi se zase libi, ze i po tak dlouhe dobe je mozno soudit vinika a neni to promlceno. Myslim si, necetl jsem mezinarodni smlouvy, ze u rezervni meny bylo ve smlouvach uvedeno, ze by nemela byt pouzivana pro zlocin. Pokud BNP chtela financovat Sudan apod., tak mela tedy vymenit USD a jinou menu a poslat ji tam, pak by to USA nevadilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to je dobrý. Banka převádí peníze z Paříže do Ženevy a ďáďa Sam tvrdí, že to spadá do jeho jurisdikce, protože to bylo v dolarech.
Takže když mi ze služební cesty ze Švýcarska zbudou nějaké franky a já si za ně po čase koupím V ČESKU třeba antiradar (nebo navigaci s databází radarů), tak si pro mne přijede švýcarská policie, protože ve Švýcarsku jsou navigace s POI-radary ilegální. Nevadí, že jsem ji koupil v Česku, nevadí, že ji používám jen v Česku, ale platil jsem přeci "jejich" franky! No to dá rozum...

Toto docela dobře ilustruje, jak právě státy uplatňují právo silnějšího na úkor elementární spravedlnosti. To až tady zase někdo začne tvrdit, že bez států by trh neposkytoval "dostatek" práva a obrany.

Nahlásit

-
0
+