Abychom udrželi vysokou kvalitu diskuze na Finmagu, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdříve musíte zaregistrovat.
Zdeněk Opolzer | 13. 9. 2013 23:10 | reakce na Jan Altman - 6. 9. 2013 16:01
Mámtrochu jiný názor.Hodnota zlata je stabilní. Důkaz : jedna švýcarská banka zjistila, že hodnota bušlu pšenice se za 400 let prakticky nezměnila. Bušl pšenice (asi 36 litrů)stál v roce asi 1621 (v době Moghulů)0, 38 gramu zlata. (24 kar.) Dnes by měl stát asi 100 litrů sypané pšenice (asi 3 bušly)1,14 gramu zlata.tento přehled byl publikován v roce 1980. Tedy 1 tuna sypané pšenice měla v rove 1990 cenu11,4 gramu zlata. Kolik stojí dnes na burze nevím. Ale podle ceny zlata u nás (840 K4/ gram zlata, 1 tuna pšenice by měla cenu 8.400 Kč.To je cena v ČR (přibližná).Kolik stojí skutečně nevím. V roce 1980 cena pšenice odpovídala ceně zlata.
Jan Altman | 6. 9. 2013 16:01 | reakce na Jan Dvořák - 6. 9. 2013 15:33
Možná. Ale můj názor je, že dlouhodobému investorovi by to mělo být jedno. Ten by naopak měl přivítat častější výskyt výrazných propadů - příležitosti k nákupu. Triviálně řečeno: pokud někdo plánuje příštích 30 let jen přikupovat, vlastně by mu měly vyhovovat nízké ceny po celou tu dobu. A samozřejmě kolaps nekrytých měn v den odchodu do penze :-)
Naopak: pokud by se vyplnilo, že Au za rok či dva bude nad $2000 a zároveň by ještě přišlo očekávané oslabení CZK, tak je to pro zájemce o nákup špatná zpráva. K čemu člověku je, že si spočte, jak mu korunová hodnota portfolia roste,když on ho nechce prodávat, ale naopak posilovat? Možná je to příjemný pocit, ale z praktického pohledu je to spíše pohroma.
Podle mého zato (stejně jako stříbro) se před pár měsíci dotklo svého dna. Pokud jde o zlato, během roku, max. dvou se dočkáme překonání maxim.
Nahlásit
0
+
-
Jan Altman | 6. 9. 2013 14:06
Na tuto otázku vám nikdo smysluplně neodpoví. A člověk pracující v akciovo-dluhopisovém fondu či jiné mainstreamové systémově-konformní finanční instituci už vůbec ne.
Nakonec ani od prodejce zlatých cihel přeci nelze čekat objektivní nezaujatý názor :-)
Podle mne by se každý měl předně zamyslet nad svým investičním horizontem. Spořím si, abych si za 3 roky mohl koupit pěkné auto? No pak na zlato nemá cenu ani pomyslet. Řeším, z čeho budu žít za 30 let v penzi? Nejsem si tak úplně jist, jak se podepíše rostoucí státní dluh a stárnoucí/vymírající populace (+někde až 60% nezaměstnanost mladých, kteří si asi práci již nenajdou nikdy a budou v mamahotelu dokud mama neumře) na perspektivě jak 1. ponziho pilíře, tak 2. a 3. dluhopisového pilíře? Mám obavy, že stát jen roste a ekonomiku to stále více dusí? Otevřel jsem učebnici dějepisu a odhalil jsem, jak v minulosti skončily všechny pokusy s nekrytou měnou? No pak o zlatě uvažovat mohu (ale třeba také o něčem jiném, to je na preferencích každého soudruha).
Nicméně pokud už se pro Au rozhodnu, tak bych si měl asi uvědomit, že je lepší ho kupovat, když klesne z 1900 na 1300 a nečekat s nákupem, až zase (třeba) bude za 1500, 1800 či 2100.
Diskuze: Anketa: Čas kupovat zlato? Čeká nás zlatá raketa?
6. 9. 2013 | 4 komentáře | 3 200
Přihlášení do diskuze
Abychom udrželi vysokou kvalitu diskuze na Finmagu, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdříve musíte zaregistrovat.
Na následující odkaz pak klikněte v případě, že jste zapomněli své heslo.
Zdeněk Opolzer | 13. 9. 2013 23:10 | reakce na Jan Altman - 6. 9. 2013 16:01
NahlásitZobrazit komentovanou zprávuSkrýt komentovanou zprávu
Jan Altman | 6. 9. 2013 16:01 | reakce na Jan Dvořák - 6. 9. 2013 15:33
NahlásitZobrazit komentovanou zprávuSkrýt komentovanou zprávu
Jan Dvořák | 6. 9. 2013 15:33
Nahlásit
Jan Altman | 6. 9. 2013 14:06
Nahlásit