Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rána pod pás z ministerstva financí: Sjednocení DPH na 19 procentech! Už od půlky roku

5. 1. 2012
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nejlepšímu ministru financí v celém vesmírubych nesvěřil ani jednoduché účetnictví.Podle mě ještě nepochopil rozdíl mezi ekonomikou a jednoduchým účetnictvím.
Taky okolo sebevidím, jak se řermeslnické práce dělají bez papíru, resp. aby se aspoň něco vykázalo do účetnictví, tak s parciální fakturací. Troufnu si odhadnout podíl na 70%.
V pohraničních oblastech se rozmohlo nakupování, zejména potravin v zahraničí. Sám 1x týdně pracovně zajíždím do pohraničí, tak to asi taky prubnu. Podotýkám, že zrovna málo nevydělávám. Je mi líto těch, co se nemohou bránit, zeména na potravinách je to zdražení markantní.

Nahlásit

-
0
+

No já jsem se zase setkal se skratkou BUS - bez účasti státu. On se ten přechod do šedé zóny děje ve velkém již nyní - stále více známých živnostníků si "stěžuje" že nemají žádnou fakturaci, neb nikdo z privátních objednatelů nechce doklad - a práci buď vezmou a musí si poradit, nebo mají smůlu. ale projeví se citelně až koncem tohoto fiskálního roku a napřesrok. úměrně tomu i spousta živností zavře krám, protože si lidé vzpomenou na dobu kutilství ze socíku - přece nebudou živnostníku připlácet 14%,když na materiál mají 20% a to zaplatí tak jako tak. takže z nezaměstnaných (respektive pobírajících dávky) se tento negativní jev ještě umocní. přijde mi ale , že to nejlepší ministr financí velmi dobře ví, stejně jako ví, že dalsí volby už obyvatele neoblafne a tak ať si ten průser vyžerou sobotkovci - oni si ještě užijí do konce volebního období plné koryta z provizí, přece nebudou omezovat "investice" ;

Nahlásit

-
0
+

Dan Šťastný - Neplatič daní hrdinou
http://www.libinst. cz/tl/tl_4_2002.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pojďme založit nějakou platformu pro obranu daňových poplatníků nebo už taková nějaká existuje?

Obrana začíná u každého z nás - např. můj příklad: letos hodlám šetřit a neprovádět žádné velké nákupy. Jestli si politici myslí, že zvýší daně a automaticky se tak zvýší daňové příjmy, ať si nejdříve vygooglí pojem "laferova křivka" a pořádně se zamyslí. Nebo si kupuju stříbrné mince jako ochranu před inflací a měnovou reformou výhradně v Německu s DPH 7 % místo našich 19 %. A pokud budu něco kupovat, podívám se na zahraniční servery, zda se to nedá i s poštovným levněji koupit tam. Nebo kupuju na aukčních serverech - pěkně z ruky do ruky.

Nahlásit

-
0
+

Ok, ty uvozovky jsem asi přehlédl, omlouvám se.

Ovšem, co se týče Zákona o dani z přidané hodnoty, konkrétně §109, tak ten příklad je chybný a zavádějící. Znění paragrafu si dovolím ocitovat:

§ 109 Ručení za nezaplacenou daň
(1) Plátce, který přijme zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku uskutečněné jiným plátcem nebo poskytne úplatu na takové plnění (dále jen „příjemce zdanitelného plnění“), ručí za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud v okamžiku jeho uskutečnění věděl nebo vědět měl a mohl, že
a) daň uvedená na daňovém dokladu nebude úmyslně zaplacena,
b) plátce, který uskutečňuje toto zdanitelné plnění nebo obdrží úplatu na takové plnění (dále jen „poskytovatel zdanitelného plnění“), se úmyslně dostal nebo dostane do postavení, kdy nemůže daň zaplatit, nebo
c) dojde ke zkrácení daně nebo vylákání daňové výhody.

A jak vidíte, tak, v intencích uvedeného paragrafu, by musel pan Procházka vědět o tom, že pan Novák nemá v úmyslu DPH odvézt. Pokud to nevěděl, tak nemá FÚ šanci.

Nic méně tyhle krkolomné a těžko dokazatelné, výmysly jsou opravdu lahůdkou. To musel autor novely zákona být denně v lihu. Jinak si to nedovedu vysvětlit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já si dovolím reagovat za pana Chlebouna k bodu jedna. A podle čeho vy soudíte, že pan Chleboun soudí, že vláda je pravicová? To sousloví je v uvozovkách na znamení distancu, údajně pravicová... Na totéž téma jinak doporučuju hezký loňský fejeton-komentář Michala Kašpárka: http://www.finmag.cz/cs/finmag/penize/jak-jsem-potkal-vasi-zdanenou-matku/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Chleboune, mám pá otázek, či upřesnění.

1) Podle čeho soudíte, že současná vláda je pravicová?

2) Víte jaký je rozdíl mezi finanční a ekonomickou krizí?

3) Když pan Novák, plátce DPHvystaví doklad s DPH a toto neodvede a pan Procházka, plátce DPH (jen v tomto případě platí Vámi uvedená změna zákona), si DPH odpočte a pak jej, na popud FÚ, zase vrátí, tak kdo je kde škodný?

Váš emotivní článek má samozřejmě zdravé jádro, ale místo, někdy, zbytečného balastu se zaměřte raději na fakta ..... ;-)

Nahlásit

-
0
+