Abychom udrželi vysokou kvalitu diskuze na Finmagu, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdříve musíte zaregistrovat.
Narozdíl od doporučeného Mlodinowa jsem si tuto knihu nekoupil hned a cíleně, a bohužel jsem tentokrát sáhl po české verzi. Jsem ani ne na straně 50, ale všechen můj jazykový cit už dávno spáchal sebevraždu. Tak otřesný překlad jsem dlouho neviděl a nechápu, jak to můžete v recenzi nezmínit. Nejde jen o šíleně šroubované věty (některé jsou citovány i v recenzi), ale i o naprosto nevhodný překlad hovorových slov (doláče, auťák, atd.) nebo výrazy, které by nikdy nikdo nepoužil a ze kterých stříká angličtina (konzervativní sloupkař, zakázaná droga, atletické výkony, sabotovat konvenci demokratů atd.). Dodávám, že nejsem ani překladatel ani nadšený Bohemista, ale tohle se prostě nedá v klidu číst. Druhým nešvarem je politická agitace, kterou by si v takové knize mohli odpustit. Myšlenka, že naše rozhodování není (vždy) správné a racionální, je levicová sama o sobě, a netřeba její výklad prokládat skrytými i otevřenými agitkami. V podobně laděném Mlodinowovi to jde, tak proč ne zde? Třetím, americky tradičním, je rozvláčnost. Myšlenka je výborně popsaná v této recenzi a netřeba tisíc dalších příkladů, aby ji člověk pochopil. Suma sumárum, po 50 stranách jsem se toho o tématu dozvěděl méně z knihy než z recenze, a to navíc otřesnou češtinou.
Nahlásit
0
+
-
Jan Kuřík | 11. 10. 2012 09:27
Rozhodně koloběžku neprodávejte :) Já to udělal a stále o ní přemýšlím jak byla skvělá! Pomyslně (protože už dávno utržené peníze reálně nemám a to jsem si koupil jenom pár piv a párek, o ostatní se postaral pan Kalousek a inflace) jsem však za utržené peníze mohl koupit něco tak nepotřebného jako knihu. Koupil, protože recenze byla skvělá za což děkuji a po přečtení toho opravdu nelituji. Jediného, čeho v duchu knihy lituji je, že nevím co s tou knihou, protože jsem v žádném případě nepřečetl knihu více jak jednou. Možná mi autoři knihy s pochopením odpustí. Od začátku čtení recenze jsem si totiž myslel, že knihu musím koupit jako dar pro moji sestru s dostatečným předstihem, abych si ji stihl přečíst. Mastné fleky na stránkách od sojových párků vysvětlím sestře jednoduše, protože sojové párky mastné nejsou. To je tedy mé doznání :)
Diskuze: Proč je tak těžké přiznat chybu a tak snadné vzít na sebe vraždu
27. 9. 2012 | 3 komentáře | 7 532
Přihlášení do diskuze
Abychom udrželi vysokou kvalitu diskuze na Finmagu, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdříve musíte zaregistrovat.
Na následující odkaz pak klikněte v případě, že jste zapomněli své heslo.
Jan Krejčí | 6. 11. 2012 11:32
Nahlásit
Jan Kuřík | 11. 10. 2012 09:27
Nahlásit
Ctirad Beránek | 28. 9. 2012 11:48
Nahlásit