Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Politici, andělé a korupčníci

20. 7. 2011
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pokud ovšem ta firma není napojená na státní rozpočet (např. tzv. betonová lobby).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To už je problém každé soukromé firmy, aby zůstala konkurenceschopná a efektivní. U státu je to jedno, tam se prostě zvednou daně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

a prosim Vas v com je korupcia spolocnosti prospesna?? pretoze ak je to evolucny nastroj, tak slovanske a juhoeuropske krajiny su mimoriadne rozvinute, ale take skandinavske to prave orechove este len caka:-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je zde ale velký rozdíl.

Korupce ve státní instituci nijak neohrozí její chod. Pouze jej prodraží. Z kapsy nás všech.

Korupce v soukromém sektoru má naopak rychlý negativní dopad na takovou firmu se zkorumpovaným vedením.

(Vnitrofiremní procurement sice může vypadat jako vznešená a in prevence „nadstandardních dodavatelských vztahů“, ale firmy, které jej zavedly, často ztrácejí pružnost a jejich provozní náklady rostou. To, co dříve zvládla nakoupit provozní cestou do práce u švagra, to dnes zaměstná ve firmě několik osob při vyplňování, zpracovávání a schvalování, další osoby u schváleného dodavatele v zahraniční centrále, a další při vyřizování v tuzemské pobočce. Nakonec je zboží o týden později a často i dražší než od místního dodavatele (a to dokonce i tehdy, neuvažujeme-li cenu administrativní práce a licenční poplatky za e-Procurement a e-Bid software), ale to nikomu ve firmě nevadí - vždyť proces splňuje všechny náležitosti vnitrofiremní agendy.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Korupce je běžnou součástí režimu.Je to evoluční nástroj jak posunout společnost kupředu.Bojovat proti ní je jako poručit větru nebo dešti.Určitá míra korupce je pro společnost prospěšná.

Nahlásit

-
0
+

mate pocit, ze na urovni samospravy/krajov je mensia korupcia?? ja mam pocit, ze je to skor este horsie, nakolko kontrola je slabsia...o velkych kauzach sa docitate aspon v novinach, ale pokial samosprava nerobi evidentne lapsusy, tak ani neviete ako utekaju peniaze z obecnej pokladnice. Ako uz raz pan Kohout povedal, ono je fajn, ze nieco funguje v Svedsku, len tu neziju Svedi

Nahlásit

-
0
+

I kdyz prijmu ideu, ze se ma tolik statku produkovat na zaklade verejne volby, tak kdyz se podivam na vyvoj, jsem skepticky. USA zacinaly na silne decentralizovanem zaklade a dneska ma hlavni slovo Unie. V Evrope si spoustu veci, ktere maji dle vas prisluset nejvyse krajum, take osobuje Unie. Konkurence mezi kraji? Staci si poslechnout, co rikaji zapadne od nas o "socialnim dumpingu" kdyz se snazi nekdo konkurovat jako stat statum jinym.

Nahlásit

-
0
+

Samozřejmě korupce je všude, viz. Škoda - Auto, kde se velký německý manažer nechal uplácet, jinak nedal svolení ke vzniku nových prodejních míst v Rumunsku (nebo nějaké podobné zemi). Nicméně VW se s tím rychle vypořádal.

Ale: " i vedoucí úseku v soukromé firmě, který bere materiál od švagra, třebaže má na stole levnější nabídky"

tak to tak možná ve firmě s pár zaměstnanci nebo v bývalém socialistickém podniku, kde se všichni pěkně znají. V "moderních globálních" firmách bude muset toto zadat jako úkol pro Procurement. Ti to buď dají do eBid nebo vyberou ze seznamu schválených dodavatelů. To pak půjde k vedoucímu úseku, který přiloží první elektronický podpis a pak to půjde k jeho vedoucímu, který přiloží druhý elektronický podpis. Poté to půjde zpět na Procurement, kde to objednají. Zde moc prostoru pro materiál od švagra není, leda je kvalitnější. Ona levnější nabídka není nejlepší, jestli je švagr v systému, tak jen proto, že je konkurence schopný. Nemluvě o tom, že různá oddělení jsou často v různých zemích a navíc velká fluktuace zaměstnanců stěžuje situaci "já na bráchu, brácha na mě".

U větších částek pak probíhají tendry a tam je korupce minimální, pokud jde o obchod mezi dvěmi soukromými firmami.

Nahlásit

-
0
+